Za uvod rekorder in debitant

Jutri v Londonu začetek moškega teniškega mastersa.

Objavljeno
11. november 2017 00.09
Saša Verčič
Saša Verčič
London – Roger Federer si je nastop na sklepnem turnirju najboljše teniške osmerice zagotovil kot drugi, za Rafaelom Nadalom, že sredi julija. Jutri (ob 15. uri) bo dogajanje v posamični konkurenci v Londonu odprl proti tekmecu, ki se je na masters uvrstil tik pred zdajci. Jack Sock si je namreč premierno udeležbo na prestižnem turnirju priigral z osvojitvijo Pariza pred slabim tednom dni.

Uvodni dan mastersa bo v areni O2 odprl dvoboj dvojic Henri Kontinen, John Peers – Ryan Harrison, Michael Venus, a seveda bo ta konkurenca močno v senci posameznikov. Tu pa bo v ospredju kot že tolikokrat doslej Federer, najuspešnejši igralec finala sezone s kar šestimi lovorikami, njegov tokratni nastop bo že 15., kar je rekord. Preden je moral lani turnir izpustiti zaradi poškodbe, je nanizal kar 14 zaporednih nastopov, v katerih je dosegel 52 zmag in doživel 12 porazov, ob šestih lovorikah pa je še štirikrat igral v finalu. Glede na letošnjo formo – doživel je zgolj štiri poraze –, pretekle uspehe na mastersu in ob dejstvu, da je izpustil pariški turnir, da bi bil nared in spočit za zadnjo predstavo v sezoni, je Švicar vsekakor glavni favorit.

»Počutim se sveže, ker med sezono nisem pretiraval z igranjem,« je poudaril na včerajšnji novinarski konferenci Federer, dobro zavedajoč se, da so njegove možnosti za zmago tokrat precej lepše, ker ne bo igral poškodovani Novak Đoković – mimogrede, njegov trener Andre Agassi je razkril, da je imel Srb zlomljeno kost v komolcu –, ki je po sezoni 2011 Federerju prevzel primat na mastersu. Od leta 2012 do 2015 je bil namreč nepremagljiv, trikrat je pri tem v finalu ugnal prav švicarskega maestra, lovoriko je osvojil še leta 2008, tako da si z Ivanom Lendlom in Petom Samprasom deli 2. mesto na lestvici najuspešnejši igralcev sklepnega turnirja. Šele lani, ko je že zapadel v krizo, je Srbovo vladavino za popoln konec sezone končal Andy Murray.

Federer – na četrtkovi slovesni večerji ga je ATP nagradilo s kar tremi nagradami, za povratnika leta, za najbolj priljubljenega igralca po izboru navijačev in za športno vedenje – se je seveda razveselil vrnitve v London, masters je vedno znova njegov zelo pomemben cilj, glede na kakovostno razliko med njim in Nadalom ter preostankom sveta pa večjih težav v predtekmovalnem delu ne bi smel imeti. Ne glede na to, da je v skupini, poimenovani po Borisu Beckerju, tudi Aleksander Zverev, ob Socku drugi debitant na mastersu. Nemec je namreč letos Federerja že premagal, in sicer v finalu Montreala, kjer pa je imel Švicar že težave s hrbtom, ki so ga bolj ali manj motile do vse pred kratkim. Ta dvoboj – gre za 2. in 3. igralca sveta – bo bržčas na sporedu v torek, poleg Socka in Zvereva pa je v skupini vendarle še en bolj prekaljeni igralec, namreč Marin Čilić, tudi že zmagovalec turnirja za veliki slam.

Na turnirju bodo med igralce razdelili osem milijonov $, na voljo pa je tudi 1500 točk za svetovno lestvico, kar pomeni, da lahko na 3. mestu – prvo in drugo sta oddana Rafaelu Nadalu in Federerju – še pride do spremembe. Potem ko bodo skupinski dvoboji vsakega z vsakim dali polfinaliste za sobotni partiji, bo finale na sporedu prihodnjo nedeljo. V Londonu bo nastopilo tudi osem dvojic, poleg Kontinen-Peers in Harrison-Venus še Jamie Murray-Bruno Soares, Ivan Dodig-Marcel Granolles, Bob Bryan-Mike Bryan, Lukasz Kubot-Marcelo Melo, Jean-Julien Rojer-Horia Tecau in Pierre Hugues Herbert-Nicolas Mahut.