Že uvodni dan Wimbledona Dimitrov proti Wawrinki

Z žrebom prvega kroga Wimbledona jo je od obeh Slovencev bolje odnesel Aljaž Bedene. Murray naj bi igral.
Fotografija: Pred včerajšnjim žrebom je bilo eno od vprašanj, kje bosta pristala Stan Wawrinka in Andy Murray, ki sta močno nazadovala na svetovni lestvici. Foto AP
Odpri galerijo
Pred včerajšnjim žrebom je bilo eno od vprašanj, kje bosta pristala Stan Wawrinka in Andy Murray, ki sta močno nazadovala na svetovni lestvici. Foto AP

Glede na to, da sta se ta teden v 1. kolu Eastbourna pomerila Andy Murray in Stan Wawrinka, oba trikratna zmagovalca velikih slamov, je jasno, da je pred vsakim teniškim turnirjem glavno vprašanje, kako se bo z igralci, ki so v zadnjem času doživeli prosti pad na svetovni lestvici, poigral žreb. V Wimbledonu je najkrajšo potegnil Wawrinka, ki bo v uvodnem dvoboju igral z Grigorjem Dimitrovom.

Tako kot je bila na Roland Garrosu v središču Serena Williams, ko ni bila postavljena igralka, sta bila tokrat Murray in Wawrinka, ta čas zgolj 156. in 225. v svetovnem zaporedju. Veliko slabše jo je odnesel Švicar, ki je osvojil preostale tri turnirje za veliki slam, v Wimbledonu pa sicer še ni preskočil četrtfinala, saj se bo v ponedeljek pomeril s šestim nosilcem in nekdanjim polfinalistom Grigorjem Dimitrovom, Stan the Man bi lahko letošnje travnato popotovanje končal z zelo bornim iztržkom, zgolj enim dobljenim dvobojem na treh turnirjih.

Murrayu je žreb namenil Benoita Paira, ki je pred kratkim v Halleju z Rogerjem Federerjem izgubil šele v podaljšani igri odločilnega niza. Škot, ki je še lanski Wimbledon začel kot prvi igralec sveta, sicer še vedno ni povsem jasno povedal, ali bo igral ali ne. Skupaj z drugimi zvezdniki je še vedno predviden za novinarsko konferenco pred začetkom turnirja, ker je v drugem delu žreba kot branilec naslova Federer, pa je jasno, da bo prvi dvoboj zanj prišel na vrsto v torek, tako da nekaj časa še ima na voljo.

»Odločitev bom sprejel, ko bom pripravljen, ko bom želel. Če bom čutil, da sem v dobri formi, bom igral, če ne, pa seveda ne bom. Ne želim zgolj nastopiti, ampak igrati na določeni ravni. Vračam se po zelo resni poškodbi, položaj je zelo težaven, vse pa kaže, da se bo izšlo,« pravi nekdanji dvakratni zmagovalec Wimbledona, dobro zavedajoč se, da resnih možnosti za dober rezultat nima. Ta teden ga je v Eastbournu premagal Kyle Edmund, ki je postal prvi Britanec po dvanajstih letih z zmago nad Murrayem. Prvi dvoboj na osrednjem igrišču bo v ponedeljek (od 14. ure naprej), prvi nosilec Federer bo igral proti Dušanu Lajoviću, medtem ko se bo prvi igralec sveta Rafael Nadal v torek v uvodnem dvoboju pomeril z Dudijem Selo. Marin Čilić, eden favoritov, je pristal v isti polovici žreba kot Federer, Novak Đoković, tokrat 12. nosilec, pa v isti kot Nadal.
 

Slovenca z različno srečo


Pri ženskah sta po eno- oziroma dvoletni odsotnosti v žrebu spet Serena Williams in Marija Šarapova. Williamsova je lanski turnir izpustila zaradi nosečnosti, ponedeljkov dvoboj z Arantxo Rus pa bo njen prvi po vdaji pred osmino finala Roland Garrosa. Američanka, ki je turnir osvojila že sedemkrat, nazadnje leta 2016, se je sicer prav v teh dneh znašla v mini dopinški aferi, saj so jo kontrolorji 14. junija zaman iskali doma, ker ni šlo za klasični test, ko morajo športniki javiti za vsak dan uro, ko so na voljo, ampak za dodatni naključni test, se ne šteje za prekršek. Williamsovo so letos sicer testirali že petkrat, štiri višje uvrščene Američanke skupaj štirikrat. Šarapova bo turnir začela proti kvalifikantki Vitaliji Djačenko, branilka naslova Garbiñe Muguruza z Naomi Broady, pariška zmagovalka Simona Halep pa s Kurumi Nara.

Slovenca sta imela zelo različno srečo pri žrebu. Polono Hercog namreč v torek v 1. kolu čaka Alison van Uytvanck, če bo uspešna, pa že v drugem Muguruza … Aljaž Bedene, ki je pred letom dni še kot britanski državljan igral v 3. kolu, bi letos lahko ponovil ta rezultat. V ponedeljek se bo pomeril s Cameronom Norriejem, ki je doslej dobil zgolj en dvoboj na travi, v drugem pa bi bil lahko njegov tekmec Pablo Carreño Busta, ki je 12. igralec sveta, a le 20. nosilec, kar veliko pove o njegovih predstavah na travi, na kateri še ni okusil slasti zmage.

Več iz te teme:

Komentarji: