Poljska Kristini Timanovski podelila humanitarni vizum

Beloruska atletinja je noč v Tokiu preživela pod zaščito japonskih oblasti. Azil ji je ponudil tudi Janez Janša.
Fotografija: Športnico spodpira Beloruska športna solidarnostna organizacija (BSSF), ki podpira domače športnike. FOTO: Behrouz Mehri/AFP
Odpri galerijo
Športnico spodpira Beloruska športna solidarnostna organizacija (BSSF), ki podpira domače športnike. FOTO: Behrouz Mehri/AFP

Poljska je beloruski atletinji Kristini Timanovski podelila humanitarni vizum, so sporočili s poljskega zunanjega ministrstva. Vizum so ji podelili, potem ko je zavrnila pot v domovino in ostala na Japonskem, kjer je bila na olimpijskih igrah. Njen soprog Arsenij Zdanevič je medtem zapustil Belorusijo. Z letališča v Kijevu, kamor je prispel, je v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP izrazil upanje, da bosta z ženo kmalu spet skupaj. 25-letni trener fitnesa je dejal, da je v preteklosti že živel na Poljskem.

»Beloruska atletinja Kristina Timanovska je že v stiku s poljskimi diplomati v Tokiu. Prejela je humanitarni vizum. Poljska bo storila vse, kar bo treba, da bi ji pomagala pri nadaljevanju njene športne kariere,« je na twitterju zapisal namestnik poljskega zunanjega ministra Marcin Przydacz. Timanovska je pred tem po poročanju tujih tiskovnih agencij prispela na poljsko veleposlaništvo v japonski prestolnici. Noč je sicer preživela pod zaščito japonskih oblasti.
 

Slabo čustveno in psihološko stanje


V nedeljo je bila 24-letnica že na letališču, da bi zapustila Tokio, a se je odločila ostati in zaprositi za pomoč Mednarodni olimpijski komite (Mok). Mok je v nedeljo v kratki izjavi zapisal, da je videl poročanje medijev in da je beloruski olimpijski komite že prosil za pojasnilo. Ta pa je svoje dejanje pojasnil s tem, da je Timanovska ostala brez mesta v reprezentanci zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja.

Belorusinja je v nedeljo dejala, da so jo najprej na hitro brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 400 metrov na olimpijskih igrah, potem ko ena izmed njenih reprezentančnih kolegic ni mogla nastopiti. Beloruski mediji so njeno potezo obsodili in dejali, da nima ekipnega duha, kasneje pa je sledila izključitev iz reprezentance v Tokiu.

Atletinji sta bili vizum pripravljeni ponuditi Češka in Poljska, poroča britanski BBC. Češki zunanji minister Jakub Kulhanek je v nedeljo pojasnil, da ji ponujajo vizum za vstop na Češko, kjer bi lahko nato vložila prošnjo za mednarodno zaščito. »Naše veleposlaništvo v Tokiu je pripravljeno pomagati,« je dodal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass. Slovenski premier Janez Janša pa je v nedeljo tvitnil, da je Timanovska dobrodošla v Sloveniji. 

Akreditacija beloruske tekačice na letališču v Tokiu. FOTO: Issei Kato/Reuters
Akreditacija beloruske tekačice na letališču v Tokiu. FOTO: Issei Kato/Reuters

 

 Športnico sicer podpira Beloruska športna solidarnostna organizacija (BSSF), ki podpira domače športnike, ki so jih zaprli ali jim onemogočili ukvarjanje s športom zaradi njihovega političnega mišljenja. Organizacija je bila ustanovljena avgusta 2020, potem ko so nekateri športniki javno protestirali proti ponovni izvolitvi predsednika države Aleksandra Lukašenka.

»Boji se pritiskov na svojo družino v Belorusiji, to je trenutno njena glavna skrb,« je za BBC povedal Anatol Kotau iz BSSF. Do poskusa domnevne prisilne vrnitve atletinje v Belorusijo je bila kritična tudi beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki je opozorila, da primer spominja na ugrabitev letala družbe Ryanair konec maja. Takrat so beloruske oblasti aretirale opozicijskega novinarja Romana Protaseviča in njegovo partnerko, ki sta bila na letalu, ki so ga prisilili v pristanek v Minsku.

Tihanovska je na twitterju pozvala Mok k uvedbi preiskave proti beloruskemu olimpijskemu komiteju in zagotovitvi varnosti vseh beloruskih športnikov.

Preberite še:

Komentarji: