Veličastno slovo Jureta Zdovca

Košarkarska legenda Jure Zdovc je zadnjič v aktivni karieri stopil na parket dvorane Tivoli. Na revialni tekmi velikanov so ga pospremile številne legende svetovne košarke.

Objavljeno
01. julij 2005 01.55
Šarunas Jasikevičius, Jure Zdovc, Dino Radja in zadaj Rašo Nesterović
Košarkarska legenda Jure Zdovc je v četrtek zadnjič v karieri v aktivni karieri stopil na parket košarkarske dvorane Tivoli, kjer je preživel dobršen del igralske poti. Gledalci so 38-letnemu Konjičanu zadnjič zaploskali na poslovilni tekmi, na katero je povabil številne soigralce iz nekdanje jugoslovanske ekipe in še nekatere evropske zvezdnike.

Zdovc je v bogati karieri osvojil olimpijsko srebro (1988) ter naslova evropskega (1989) in svetovnega prvaka (1991) z nekdanjo jugoslovansko reprezentanco, vrhunec klubske kariere pa je doživel leta 1993 z osvojitvijo naslova evropskega klubskega prvaka. Zdovc je košarko začel igrati v rodnih Konjicah, nadaljeval pri Olimpiji, nato pa dolga leta igral po Evropi v Bologni, Limogesu, Iraklisu, Tofašu, Panionisu in Splitu. V slovenski reprezentanci je nastopil na štirih evropskih prvenstvih, z jugoslovansko pa na 87 tekmah osvojil vse, kar je bilo mogoče.

Na poslovilni tekmi, poimenovani Večer velikanov, je Zdovc zbral številna slavna košarkarska imena predvsem iz nekdanjega skupnega košarkarskega prostora. Nastopili so Toni Kukoč, Vlade Divac, Dino Rađa, Saša Djordjević, Zoran Savić, Stojko Vranković, Predrag Danilović, Velimir Perasović, Žarko Paspalj, Zoran Čutura, Predrag Stojaković, Dejan Bodiroga, Richard Dacoury, Panagiotis Giannakis, Lefteris Kakioussis in Roberto Brunamonti, Dušan Hauptman, Primož Brezec, Beno Udrih, Rašo Nesterović, Šarunas Jasikevičius, Jiri Welsch, Marko Milič, Slavko Kotnik, Matjaž Tovornik, Peter Vilfan in Radoslav Čurčić.