Kdo bo zastavonoša: Fak, Fabjanova ali Robar?

Pjognčang 2018: Na seznamu za nastop na zimskih olimpijskih igrah pri IO OKS potrdili 70 slovenskih reprezentantov.

Objavljeno
23. januar 2018 20.25
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Resda končnega seznama slovenskih reprezentantov za nastop na največjem športnem dogodku zimske sezone, olimpijskih igrah od 9. do 25. februarja v Južni Koreji, še ni, toda po včerajšnji seji IO OKS ni več posebnih ugank. Zdaj je na papirju zapisanih 70 športnikov. Navijače pa zdaj najbolj razvnema vprašanje, kdo bo na uvodni slovesnosti vihtel slovensko zastavo.

Prvič doslej bodo o zastavonoši odločali ljubitelji športa. Na dan predstavitve slovenskih potnikov za Pjongčang, v ponedeljek 29. t. m., bo namreč radijsko glasovanje izbralo zmagovalca med tremi kandidati – biatloncem Jakovom Fakom, tekačico Vesno Fabjan in hokejistom Mitjo Robarjem. Seveda bi si to čast zaslužili tudi drugi, toda pri krovni domači športni organizaciji so skupaj s panožnimi zvezami morali upoštevati urnik tekmovanja. Prvi bodo tako pod slovenskim drobnogledom v Koreji skakalci: kvalifikacije za premierno tekmo bodo imeli že 8. februarja, torej dan pred uvodno slovesnostjo. Sicer pa Slovence za uvod čaka zelo pisan vikend sobotno-nedeljski spored z omenjenimi skoki, moškim smukom, biatlonskim šprintom …

Glasovanje prek radijskih valov bo zagotovo odmevno, sledile si bodo razprave, kaj je prav in kaj ne, pravzaprav tako kot pri slehernem izboru. Pri Čehih bo denimo nekaj dni pred začetkom iger 85 športnikov v interni anketi izbralo zastavonošo, Avstrijci svojo junakinjo že imajo: rdeče-belo-rdečo trobojnico bo na predstavitvi imela v rokah smučarska šampionka Anna Veith.

Janus mora izbrati pet skakalcev

Na seznamu slovenske reprezentance, če po ostalo pri včerajšnjem zapisniku seje IO OKS, bo 70 športnikov. O postavi skakalne reprezentance bosta glavna trenerja Goran Janus (moški) in Stane Baloh (ženske) sodločala ob prihajajočem tekmovalnem vikendu. Prvi mora med sedmerico kandidatov na končno prijavo zapisati pet posameznikov, Baloh bo med petimi kandidatkami določil štiri olimpijke. En vizum je še prost pri tekačicah, za konec bo strokovno vodstvo z glavnim trenerjem Stefanom Saraccom izbiralo med Manco Slabanjo in Leo Einfalt. Med panogami, ki jih sprva ni bilo na slovenskem seznamu za Pjongčang, sta zdaj nordijska kombinacija in sankanje. Pri prvi okrog Vida Vrhovnika ni bilo težav, pri izkušenemu Marjanu Jelenku so pri OKS upoštevali predlog stroke. Sankanju iz mednarodnega naslova pripadata dve mesti, eno je zasedel omenjeni vodilni Slovenec v tej panogi Tilen Sirše.

Poleg skakalnega vikenda bosta iz zornega kota končne zasedbe za Pjongčang tudi tekaški v Seefeldu (Avs) in deskarski v Banskem (Bol), sicer pa večjih dvomov ni več. Naša izbrana vrsta se bo podobno kot pred štirimi leti v Rusiji predstavila s pisano paleto športnikov, po včerajšnjem seznamu jih bo 70, ob njih še 90 spremljevalcev. Tokrat je bilo glede udeležbe slednjih manj težav kot kdaj v preteklosti, tudi okrog stroškov za številčno hokejsko moštvo, zdaj drugič zapored na ZOI, ni bilo toliko razprav kot nazadnje. »Kot nekdanji športnik si prizadevam kar vsem omogočiti najboljše razmere za nastop na tekmi leta,« je bil jasen Franci Petek, vodja slovenske reprezentance v Pjongčangu.

Prizorišče nekateri predstavniki OKS že poznajo, tudi številni športniki, ki so nastopali v zadnjih dveh sezonah na tekmah svetovnega pokala za preizkus olimpijskih tekmovališč, biatlonci so imeli tu leta 2009 svetovno prvenstvo. In prav ti bodo med Slovenci prvi, in sicer 3. februarja, odpotovali v Azijo. Za njih namreč do začetka iger ni več tekem. A obenem tudi ne oddiha. Na 1800 m višine v Anterselvi na Južnem Tirolskem v Italiji vadijo za tekmovalni izziv sezone.