Ni razkrila vseh kart, hrani jih za OI

Lindsey Vonn v Korejo s tremi zaporednimi zmagami. Do Stenmarka še pet.

Objavljeno
05. februar 2018 00.32
Mojca Finc
Mojca Finc
Garmisch – Njen uvod v zimo ni obetal ničesar. V Kanadi je dvakrat padla, soočala se je z bolečinami v kolenu in hrbtu. Ni spominjala na močno, suvereno Lindsey Vonn, kot jo pozna smučarski svet. Z izjemo presenetljive decembrske zmage v Franciji se je zdelo, da gre z glavo skozi zid. Tik pred vrhuncem zime pa je tekmicam pokazala zobe s tremi zaporednimi smukaškimi zmagami in napovedala srborit boj na olimpijskih igrah.

Po zmagi v Cortini pred dvema tednoma se je Vonnova zdaj izkazala še v Garmischu, na zadnjem tekmovališču pred OI. Na zahtevni progi Kandahar je bila najboljša na sobotni in nedeljski preizkušnji. Dosegla je 81. zmago v svetovnem pokalu (deveto v Garmischu), od najboljšega v zgodovini Ingemarja Stenmarka jo loči le še pet zmag!

V Južno Korejo odhaja zelo samozavestna. »Nadejala sem se, da bom v takšnem stanju tik pred OI. Počutim se res dobro – telesno in mentalno. Vse deluje, kot je treba, zadovoljna sem z opremo in pripravo. Pravzaprav ne bi moglo biti bolje,« je razmišljala pred odhodom v Azijo, kjer bo tekmovala v smuku, superveleslalomu in kombinaciji. »Smučala sem agresivno, vendar me ne razumite narobe, nisem položila vseh kart na mizo. Dodatne ase hranim za OI,« je dejala lastnica olimpijskega zlata (smuk) in brona (superveleslalom), ki ju je osvojila v Vancouvru 2010. Že vso sezono na glas poudarja, da je kolajna v Južni Koreji njen glavni cilj. Na svoje četrte OI je zaradi poškodb čakala kar osem let, za tokratno priložnost si ne bo dovolila, da se ji izmuzne iz rok.

Njena največja tekmica v Pjongčangu bo Sofia Goggia. Italijanka ima to zimo dve smukaški zmagi, sledil jima je padec na tekmi, na kateri je svoj zmagovalni pohod začela Vonnova.

Sofia Goggia kot Bode Miller

Za izkušeno tekmico je Goggia na Bavarskem zaostala za pičli dve stotinki na prvi tekmi in enajst na drugi. »Upam, da ne bo takšnega razpleta na olimpijskem smuku,« je povedala Goggia. Razveselilo jo je predvsem dejstvo, da se je po padcu v Cortini tako hitro pobrala.

Njun boj s stotinkami je spomnil na dvoboje, ki sta jih v preteklosti imeli Tina Maze in Anna Veith. »Kot bi igrali igrico. Tako je bolj zanimivo. Sofia vedno tvega vse in je tista, ki jo moram premagati. Hkrati je oseba, ki jo alpsko smučanje potrebuje,« je dejala Vonnova.

Zaradi svoje brezkompromisnosti na smučeh 25-letnica nekatere v belem cirkusu spominja na Bodeja Millerja. »Bilo bi mi v čast, če bi v meni bilo vsaj odstotek tega, kar ima on. Zelo daleč sem od njega. Včasih poskrbim za šov na smučeh, to pa je edino, kar imava skupnega. Bode sodi v razred, ki ga nikoli ne bom dosegla,« se je nekdanjemu asu priklonila Goggia.

Tekmi v Garmischu so zaznamovali trije grdi padci Američank, najbolj jo je skupila Jacqueline Wiles z dvojnim zlomom noge in strganimi kolenskimi vezmi.