Šport naj združuje, ne razdvaja

Zastavonoša na olimpijskih igrah: V vodstvu reprezentance niso pričakovali negativnih odzivov, ko so predlagali Faka.

Objavljeno
26. januar 2018 22.05
Siniša Uroševič, Saša Verčič
Siniša Uroševič, Saša Verčič

Ljubljana – Vodstvo olimpijske reprezentance Jakova Faka ni predlagalo za enega od treh kandidatov za zastavonošo v Pjongčangu z zornega kota izboljšanja slovensko-hrvaških odnosov, po vzoru »sprave« med Korejama, katerih športniki bodo na slovesnosti ob odprtju korakali skupaj, skupna bo tudi ženska hokejska ekipa. Seveda pa so na OKS razočarani, da se je zgodilo, kar se je.

Zamisel, da bi zastavonošo med tremi kandidati OKS izbirali navijači, se je porodila vodstvu reprezentance, z njo pa so se strinjale vse udeležene zveze. »Želeli smo pritegniti navijače, se jim bolj približati, osnova za izbor treh pa so bila športna merila in seveda tudi objektivna, ali so določeni športniki že na prizorišču oz. ali imajo naslednji dan tekmovanje,« pojasnjuje Blaž Perko, v. d. generalnega sekretarja OKS in pomočnik vodje reprezentance Francija Petka, ter zatrjuje, da si nihče od vpletenih ni mislil, da bodo odzivi negativni.

»Nihče ni niti za milijoninko sekunde pomislil, da bi se lahko zgodilo kaj takšnega, res se mi zdi neverjetno. Šokirani smo nad slovensko javnostjo, ki se je tako odzvala, pri čemer govorimo o peščici večno nezadovoljnih. Tu gre samo za šport, to ni bila politična izjava. V športu ni prostora za takšne stvari. Šport združuje, ne razdružuje. Jakova nismo predlagali zato, da bi izboljševali slovensko-hrvaške odnose, ker tega v športu ne potrebujemo. Sploh pa Jaka ni tujec, on je naš član slovenske olimpijske reprezentance, osvojil je že kar nekaj kolajn za Slovenijo in ljudje so njegove uspehe slavili na Kongresnem trgu,« omenja Perko in dodaja, da je Fak privolil v »kandidaturo« za zastavonošo brez omahovanja, s ponosom bi nosil slovensko zastavo.

Perko se je Faku v imenu OKS opravičil, da so ga spravili v takšen položaj, ki ga je tako obremenil. »Žalosten sem zaradi tega, kar se je zgodilo, hudo mi je zanj. Jaka je fantastičen športnik, oseba, ne nazadnje govori popolno slovenščino, on je res zadnji, ki bi se ga lahko lotili na takšen način. Upam in želim si, da bo zdaj čim prej pozabil na neljubi dogodek in se bo lahko v miru pripravljal na svoje nastope,« si je zaželel Perko, zgrožen, da lahko Korejci presežejo meje, pošljejo svetu nek signal, Slovenija pa se odzove na tak način …

Delova infografika


Ideja v osnovi dobra

Tomaž Ambrožič
, direktor SportMediaFocusa, ki se ukvarja s komuniciranjem v športu, pravi, da se mu zdi način izbora zanimiv. »Ideja je v osnovi dobra, navijači dobijo občutek, da lahko nekomu podelijo veliko čast. Šport se odvija zaradi navijačev in ti imajo radi občutek, da sodelujejo, da imajo nekaj besede, da zgolj ne gledajo, spremljajo, komentirajo, 'pljuvajo' na forumih, ampak da lahko pripomorejo k neki odločitvi,« ocenjuje osnovno zamisel Ambrožič, a hkrati opozarja na drugo plat.

»Ko daš ljudem možnost vključitve, obstajajo tudi pasti, da bodo to zlorabili. Nekateri so zdaj pač izrazili svoje mnenje, do katerega so konec koncev upravičeni. Vsak ima pravico do svojega mnenja. Demokracija ima vedno pluse in minuse, žal se je zgodilo, kar se je,« dodaja Ambrožič, ki meni, da so Slovenci pokazali raven (ne)zrelosti, ob vprašanju, ali je bil predlog Faka provokativen, pa odločno odkima: »Jakov že tako ali tako nosi zastavo na dresu, je eden tistih, za katere želimo, da osvoji kolajno. On je vedno kazal pravi odnos, naučil se je slovenščino, kar je, je postal zaradi Slovencev, ima državljanstvo, je član slovenske reprezentance in je tudi že postal svetovni prvak za Slovenijo.«

Velepec: Jakov optimističen

Ni dvoma, da je vsaj za dan, dva pripetljaj okrog izbora zastavonoše na nek način vplival na trening našega vodilnega biatlonca. Iz Anterselve se je preselil na Pokljuko, njegov osebni trener Uroš Velepec pa je z ukrajinsko reprezentanco zdaj že v Kazahstanu. »Po tej plati ni nikakršnih težav: Jakov ima do potankosti zapisan program, dvakrat ali trikrat na dan se slišiva in si izmenjujeva mnenja. Seveda sva razmišljala, da bi se mi pridružil v Kazahstanu, a to je zaradi birokratskih zapletov neuresničljivo,« je dejal o slovenskem reprezentantu Velepec in se kajpak ozrl tudi k tej zadnji težavi: »Ne glede na dolgoletne izkušnje v športu ne morem natanko vedeti, kako lahko ta zaplet vpliva na Jakova. Poznam ga kot izjemnega športnika in ko sva se pogovarjala včeraj, že malce po tej njegovi odločitvi, da se umakne od kandidature, mi je deloval optimistično. Le želim si, da bi bil takšen tudi v prihodnjih dneh, saj bi bilo škoda ne ovrednotiti kakovostnega treninga, s katerim je nadomestil tisti decembrski primanjkljaj, ko se je boril z virozo.« Velepec in Fak se bosta srečala v naslednjem tednu na prizorišču iger v Pjongčangu in tam pripravila sklepni načrt priprave za nastop. Za olimpijski uvod Faka čaka šprint v nedeljo, 11. februarja.

Sodeč po včerajšnjem dopisu iz Hokejske zveze Slovenije pa še ni nujno, da biatlonca le ne bo doletela čast voditi slovenskega zastopstva na uvodni slovesnosti. Mitja Robar se je namreč z vodilnimi iz HZS odločil umakniti od svoje kandidature, če bi s tem omogočil Faku prestižno vlogo za uvod iger.