Tudi ruski komite podpira nastop na OI, v Lozani dodatni pogovori

Ruski olimpijski komite je sledil zgledu Vladimirja Putina in podprl nastop ruskih športnikov pod olimpijsko zastavo.

Objavljeno
12. december 2017 03.02
Posodobljeno
12. december 2017 14.54
N. Gr.
N. Gr.

Moskva − Po izključitvi Rusije iz olimpijskih iger v Pjongčangu, ki se začenjajo čez 59 dni, je Vladimir Putin ubral spravljive tone in podprl nastop Rusov pod nevtralno zastavo, zdaj so njegovemu zgledu sledili še pri Olimpijskem komiteju Rusije. 

Športniki imajo tako prosto pot, da se sami odločijo o tem, ali bodo nastopili s posebnim povabilom pod nevtralno zastavo. Povabilo bodo dobili le tisti športniki, ki bodo prestali stroga preverjanja Mednarodnega olimpijskega komiteja in ki bodo po vseh kriterijih Moka upravičeni do nastopa na ZOI 2018.

Ruski komite se bo aktivno vključil v pomoč športnikom pri urejanju podrobnosti glede nastopa na igrah. Nekaj športnikov je že potrdilo, da bodo odpotovali v Južno Korejo, med njimi so smučarski skakalci, nekaj najboljših ruskih hokejistov (tudi Aleksander Ovečkin) pa je možnost nastopa pod nevtralno zastavo brezpogojno zavrnilo. 

Predsednik ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov je potrdil, da bo ruska delegacija v petek odpotovala v Lozano, kjer se bodo pogovorili o nerešenih vprašanjih. Glavna tema bo seznam športnikov, ki jim bo nastop dovoljen, saj si tako Rusi kot Mok želijo čim prej jasno povedati, kdo bo lahko nastopal v Pjongčangu in kdo ne.