ACH Volley je ostal na prestolu

Ljubljanski odbojkarji so desetič prvaki srednjeevropske lige.

Objavljeno
05. marec 2020 22.46
Posodobljeno
05. marec 2020 23.01
Matic Videčnik in Andrija Vilimanović sta se izkazala tudi v finalu srednjeevropske lige. FOTO: Jure Eržen
Odbojkarji ACH Volleyja so še desetič v 15 letih obstoja srednjeevropske lige osvojili naslov prvaka, potem ko so v finalu zaključnega turnirja v Zwettlu prepričljivo ugnali najboljše hrvaško moštvo Mladost iz Zagreba s 3:0 (14, 18, 24). Ljubljančani so tako upravičili vlogo favorita in prvo mesto v rednem delu tekmovanja, v katerem so doživeli le en poraz. Ugnal jih je le Calcit Volley, ki je po polfinalnem porazu z Zagrebčani izgubil še z avstrijskim Waldviertlom z 1:3 (-18, -21, 23, -27) in zasedel 4. mesto.

ACH Volley, ki je Mladost dvakrat premagal že v rednem delu lige, je v prvih dveh nizih povsem zasenčil tekmece z odličnim servisom, kar je močno olajšalo delo bloku. Legendarni zagrebški trener Rade Malević, nekdanji jugoslovanski reprezentant, je poskušal nalet zaustaviti z odmori, a to mu ni uspelo ne prvič ne drugič. Ljubljančani so z zavzeto igro prednost le večali, Jan Pokeršnik jim je v napadu zagotovil prvo zaključno žogo, ki jo je z blokom izkoristil Matic Videčnik.
 

Tesno šele v tretjem nizu


Drugi niz je ACH Volley odprl z vodstvom 6:0, saj Mladost nikakor ni našla protiorožja za servise Andrije Vilimanovića. Varovanci Matije Pleška so bili sproščeni, vse jim je šlo kot po maslu, kar je pri rezultatu 17:7 kazal tudi semafor. Res je, da so nato tekmecu dovolili, da je nekoliko zmanjšal razliko in se pri 20:16 nevarno približal, a je hitro sledil slovenski odgovor.

Zagrebčani so v tretjem nizu še bolj pokazali zobe ter vodili s 16:14 in 19:17. Prvi so imeli tudi zaključno žogo, a dve zaporedni točki Pokešnika sta v vodstvo pripeljali zmaje, nato pa so igralci Mladosti storili še napako in tekma se je končala.
 

ACH Volley : Mladost Zagreb 3:0 (14, 18, 24)

ACH Volley: Flajs, Kumer, Purić, Pavlović 4, Satler, Pleško, Dagostino, P. Đirlić 18, Okroglič 5, Vilimanović 7, Pokeršnik 16, Videčnik 8, Kök 1.
Mladost Zagreb: Višić 2, Nikačević 3, Mitrašinović 13, Bakonji, Kovačević 1, Šarčević, Oršolić 10, I. Đirlić, Đukić 1, Vranješ, Dukić 7.