Alpinci o trenerskih imenih za zaprtimi vrati

Na seji strokovnega sveta bodo jutri razpravljali o Slivniku in Koštomaju.

Objavljeno
17. april 2019 06.00
Posodobljeno
17. april 2019 06.00
Grega Koštomaj naj bi po novem deloval v moški smukaški ekipi. O tem bodo alpinci razpravljali jutri na seji strokovnega sveta. FOTO: Matej Družnik/Delo
Snežni trening v Banskem prejšnji teden je bil za moško smučarsko reprezentanco zadnji v ravnokar končani sezoni oziroma prvi za novo zimo. Tekmovalci so zdaj na oddihu, vodstvo alpincev pa čaka še precej dela. Jutri bo na seji strokovnega sveta obravnavalo predloge za trenerske ekipe. Žensko reprezentanco naj bi prevzel Janez Slivnik, Grega Koštomaj pa okrepil moško smukaško ekipo.

Kadrovske spremembe so nameravali javno predstaviti prejšnji teden, a se je zapletlo pri sestavljanju ekip, zato so novinarsko konferenco preklicali in sporočili, da bodo nova imena razkrili na seji strokovnega sveta – za zaprtimi vrati. Do prvomajskega predaha – dotlej načrtujejo potrditev kadrov na alpskem odboru in zboru – naj bi predvsem smučarke izvedele, s kom bodo sodelovale v prihodnje.
 

Žan in Štefan za napravo 5000 €


Ekipa za hitre discipline se bo v tednu po 6. maju odpravila na snežne priprave v Kaunertal, v vrsti tehničnih disciplin pa bosta tedaj Žan Kranjec in Štefan Hadalin začela kondicijsko vadbo. Po prihodu iz Kaunertala se kondicijski del začenja tudi za smukače.

Kranjec in Hadalin bosta naslednjič na snegu konec julija. Trening v Banskem sta po sezoni izvajala četrtič, tekmovala sta na preizkušnjah FIS in testirala nove modele smuči. Njun trener Klemen Bergant se že ozira v novo sezono, v kateri bo izziv obdržati raven minule oziroma jo nadgraditi. "Nista še tam, do koder sega njun potencial. Že na tej točki bo težko parirati tekmecem, a oba sta ambiciozna, delata vse za to, da bi bila uspešnejša. Nimata še maksimalnega izkoristka, kar je dobra motivacija," je dejal Bergant, ki se mu je v zadnjih sezonah vse sestavilo: ekipa dela usklajeno, fanta sta začela žeti rezultate.

image
Štefan Hadalin in Žan Kranjec sta po zadnjih pripravah v Banskem zdaj na zasluženem posezonskem oddihu. FOTO: Matej Družnik/Delo


"Naša odgovornost je, da jima omogočimo, kar smo sposobni. Ne smeš zaspati, ker jih lahko hitro dobiš po zadnji plati – tega se vsi zavedamo," je poudaril Bergant in pohvalil sodelavce (pomočnika Roka Šaleja in Matjaža Požarja ter izkušenega serviserja Barnabo Greppija). "Če je bilo prvo leto v pripravljalnem obdobju še kakšno vprašanje o opremi in smo se debelo gledali, tega zdaj ni več. Letos sta, denimo, fanta šla v naložbo, kupila sta napravo za brušenje robnikov, saj ima Rossignol drugačne," je spregovoril o pridobitvi, za katero sta Kranjec in Hadalin skupaj odštela 5000 evrov: "Oba veliko vlagata v svojo kariero."

V prihodnje si želi, da bi pri potovanjih porabili čim manj energije (priprava na tekmo in regeneracija), med januarjem in februarjem pa imeli urejeno progo v Podkorenu, utrjeno z vodo (kot na tekmah).
 

Koštomaj bi bil dodana vrednost


Še več dela čaka vrsto za hitre discipline, ki je v prejšnji sezoni naredila korak naprej v superveleslalomu, a nazadovala v smuku. V pripravljalnem obdobju se bo trenerska ekipa osredotočila na še bolj kakovostne treninge, nekoliko bodo spremenili kondicijsko vadbo. Posezonski snežni trening v Banskem so letos opravili prvič, v preteklosti jim je zanj zmanjkalo denarja, ali pa so tekmovalci šli na teste Stöcklijevih smuči.

Kot kaže, trenerske vrste zapušča Matjaž Marušič, eden od pomočnikov trenerja Petra Pena, ekipo pa naj bi okrepil Koštomaj, ki je blestel z dvakratno svetovno prvakinjo Ilko Štuhec. Izkušeni Koštomaj bo v tej zgodbi – tekmovalcem Boštjanu Klinetu, Martinu Čatru, ki še okreva po poškodbi, Klemnu Kosiju in Mihi Hrobatu naj bi se priključil še Nejc Naraločnik – prav gotovo dodana vrednost. Fante pozna iz klubskih vrst, z njimi pa je sodeloval tudi v zimi 2017/18, v kateri je bila Štuhčeva poškodovana.

image
Trener smukačev Peter Pen naj bi v prihodnje sodeloval z Grego Koštomajem, ki je z Ilko Štuhec osvojil devet zmag v svetovnem pokalu, dva mala globusa in dva naslova svetovne prvakinje.  FOTO: Blažž Samec/Delo