Mikaela Shiffrin prvič svetovna prvakinja

V Franciji v finalu slabši nastop Ane Bucik, na koncu 25., in Neje Dvornik, 27.
Fotografija: Ana Bucik je veleslalom na SP končala na 25. mestu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Ana Bucik je veleslalom na SP končala na 25. mestu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Američanka Mikaela Shiffrin je v svoji izjemni karieri prvič osvojila naslov svetovne prvakinje v veleslalomu. Slovenki sta v finalu v francoskem Meribelu poslabšali solidna nastopa iz prve vožnje. Ana Bucik in Neja Dvornik sta prišli v cilj, a se nista uvrstili v najboljšo petnajsterico, ki osvoji točke za svetovno štartno listo v veleslalomu. Bucikova je bila na koncu 25., Dvornikova 27. Drugo mesto za srebro je osvojila Italijanka Federica Brignone, ki je na prvenstvu v Meribelu osvojila že zlato v alpski kombinaciji. V finalu se je na stopničke za bron zavihtela Norvežanka Ragnhild Mowinckel.

Shiffrin je osvojila 13. odličje na svetovnih prvenstvih, sedmo zlato. Vodila je že po prvi vožnji. V finalu pa je za zlato za 12 stotink sekunde prehitela Brignonejovo. Mowinckel je za novo prvakinjo zaostala 22 stotink sekunde. Švicarka Lara Gut-Behrami ni ubranila naslova s SP leta 2021 v Cortini d'Ampezzo. Pristala je tik pod stopničkami, za prvim mestom je zaostala 31 stotink sekunde. Slovenki Bucikova in Dvornikova sta po slabšem finalnem nastopu izpadli iz prve petnajsterice.

Več odličij od Shiffrin je na SP v svoji karieri zbrala Nemka Christl Cranz, in sicer 15, ki pa je tekmovala v času pred 2. svetovno vojno. Shiffrinova je postala tudi komaj peta smučarka v zgodovini s sedmimi zmagami na SP. V tej družbi so že prej omenjena Cranzl z 12 zmagami ter Francozinja Marielle Goitschel, Švedinja Anja Pärson in Avstrijec Toni Sailer, s prav tako po sedmi zlatimi odličji. Američanka ima že štiri naslove svetovne prvakinje v slalomu, po enega pa v superveleslalomu in alpski kombinaciji.

Ameriška zmagovalka Mikaela Shiffrin. FOTO: Jeff Pachoud/AFP
Ameriška zmagovalka Mikaela Shiffrin. FOTO: Jeff Pachoud/AFP

Srce bije kot noro

Postala je četrta smučarka, ki je osvojila naslove svetovne prvakinje v štirih različnih disciplinah, po Pärson (slalom, veleslalom, superveleslalom, alpska kombinacija, smuk), Goitschel (kombinacija, veleslalom, smuk, slalom) in Tini Maze (veleslalom, superveleslalom, smuk, alpska kombinacija). »Danes sem res imela občutek, da bom izgubila, zdaj je tako, da sploh ne vem, kako naj to razložim, a moje srce bije kot noro, počutim se, kot da bom omedlela« je bila v izjavi vzhičena Shiffrinova.

Slovenki Bucikova in Dvornikova sta po slabšem finalnem nastopu izpadli iz prve petnajsterice. Bucik že na prvi progi ni blestela, je pa z 1,39 sekunde vpisala 11. čas. Dvornik je bila na prvi progi 19., njen zaostanek pa je znašal 2,12 sekunde. V finalu sta obe poslabšali svoji uvrstitvi iz prve vožnje. Bucik je tekmo končala na 25. mestu (+3,03), Dvornik pa je bila 27. (+3,25). Obe sta zaostali za svojimi najboljši dosežki v veleslalomu v svetovnem pokalu v tej sezoni.

Bucikova, če se ne upošteva odstopov na dveh tekmah, je prav na prvenstvu v Meribelu dosegla svoj najslabši veleslalomski izid sezone. Tudi Dvornikova je bila na veleslalomu na Kronplatzu že 12., pred dvema letoma na SP v Cortini pa je bila 21. »Že pri petem količku se mi je zgodila prva napaka, potem sem skušala to popraviti, a sem se lotila na napačen način, zato so se potem napake samo ponavljale in so se vrstile ena za drugo. Ni mi uspelo povezati zavojev do cilja,« je bila v ciljnem izteku samokritična Bucikova.

Bilo je slabo

»Od štarta do cilja mi ni uspel niti en zavoj tako, kot bi si želela. Nisem prikazala nič od tega, kar sem prejšnje dni govorila in kazala na paralelnem veleslalomu. Danes je bilo slabo. Treba je pozabiti ta dan, tudi če bi bila 16., ne bi imela nič od tega. Moram se osredotočiti na soboto,« ni bila zadovoljna Dvornikova. Čez dva dni obe čaka nova tekma, slalom, na katerem bosta skušali popraviti slab vtis.

Le trije Slovenci se ponašajo z veleslalomskimi kolajnami na SP - Boris Strel (bron 1982), Mateja Svet (srebro 1987, bron 1989) in Tina Maze (zlato 2013, srebro 2009, 2013).

Zadnja ženska preizkušnja na prvenstvu v Meribelu bo sobotni slalom. Na štartnem seznamu veleslaloma je bilo sicer kar 114 tekmovalk iz 52 reprezentanc.

Komentarji: