Anamarija Lampič prvič v sezoni v šprinterskem finalu

Lastnica srebra v ekipnem šprintu na nedavnem nordijskem SP je v Falunu zasedla šesto mesto.

Objavljeno
16. marec 2019 16.32
Posodobljeno
16. marec 2019 16.44
Anamarija Lampič tako visoko v tej sezoni svetovnega pokala še ni bila. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Falun – Slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič, dobitnica srebra v ekipnem šprintu na nedavnem nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu, se je tik pred koncem poolimpijske sezone svetovnega pokala prvič prebila v veliki finale šprinterske preizkušnje in v švedskem Falunu zasedla šesto mesto v prosti tehniki. Med šesterico najboljših je bila edina Neskandinavka in je počasi izgubljala stik s tremi Švedinjami in dvema Norvežankama, ciljno črto je prečkala skoraj devet sekund za zmagovalko.


Le enkrat doslej boljša


Šesto mesto je izenačenje njene druge najboljše posamične uvrstitve na tekmah te ravni, boljša je bila zgolj predlani s senzacionalno zmago v šprintu v klasičnem koraku v resda nekoliko razredčeni konkurenci v olimpijskem Pjongčangu. Danes je že v kvalifikacijah nakazala dobro pripravljenost s sedmim časom, nato pa se je skozi četrtfinalno in polfinalno sito prebila po času, kot srečna poraženka. V svoji četrtfinalni skupini je bila namreč tretja, v hitrejši polfinalni pa četrta.

image
Miha Šimenc je bil drugič doslej polfinalist. FOTO: Matej Družnik/Delo


Še dve Slovenki v četrtfinalu


Že v kvalifikacijah sta obtičali Alenka Čebašek, ki je na nehvaležnem 31. mestu za izločilnimi boji zaostala za pičlih 13 stotink, in Vesna Fabjan (36.), ki je bila še sekundo počasnejša. Vozovnico za finalne boje sta si pritekli še Eva Urevc s 16. kvalifikacijskim časom in Katja Višnar (23.), a je nato obema spodrsnilo že v četrtfinalu. Višnarjeva, prav tako svetovna podprvakinja v ekipnem šprintu, je bila v svoji skupini tretja in dobro sekundo prepočasna za srečno poraženko, Urevčeva pa četrta.


Šimenc drugič doslej polfinalist


Med moškimi je Anamarijin brat Janez Lampič obtičal že v kvalifikacijah (44. mesto), v katerih je bil prepričljivejši Miha Šimenc, ki se je s 17. časom brez težav prebil v izločilne boje, skozi četrtfinalno sito pa napredoval kot srečni poraženec, po času. Bil je četrti v svoji skupini, ki pa je bila z naskokom najhitrejša, Šimenc je denimo postavil boljši čas kot zmagovalci preostalih štirih skupin. V polfinalu je padel v peklensko skupino, v kateri je pet sekund zaostal za zmagovalcem in ni prehitel nikogar.

IZIDI ŠPRINTA V PROSTI TEHNIKI


Ženske

1. Stina Nilsson (Šve) 3:07,72
2. Maiken Caspersen Falla (Nor) + 0,67
3. Maja Dahlqvist (Šve) 2,14
4. Ida Ingemarsdotter (Šve) 3,13
5. Ingvild Flugstad Østberg (Nor) 5,09
6. Anamarija Lampič (Slo) 8,87
15. Katja Višnar (Slo)
17. Eva Urevc (Slo)
31. Alenka Čebašek (Slo)
36. Vesna Fabjan (Slo)


Moški

1. Johannes Høsflot Klæbo (Nor) 2:52,38
2. Emil Iversen (Nor) 0,13
3. Sindre Bjørnestad Skar (Nor) 0,28
4. Federico Pellegrino (Ita) 0,71
5. Martin Bergström (Šve) 1,97
6. Eirik Brandsdal (Nor) 2,22
12. Miha Šimenc (Slo)
44. Janez Lampič (Slo)


Jutri še na razdalji


Tako je zasedel končno dvanajsto mesto, s katerim pa je moral biti zelo zadovoljen, saj se je šele drugič v karieri zavihtel v polfinale šprinterske preizkušnje svetovnega pokala, boljši je bil zgolj januarja letos v Dresdnu, ko je zaokrožil deseterico. Zmag sta se razveselila Norvežan Johannes Høsflot Klæbo in Švedinja Stina Nilsson. Jutri čaka tekaško karavano še distančna tekma v prosti tehniki (ženske bodo v smučini 10, moški 15 kilometrov), nato pa zgolj še finale sezone onstran »luže«, v Quebecu.