Anamarija za začetek v boj s finsko nočno moro

Na uvodni postaji sezone bo nastopilo pet Slovencev. Vesna Fabjan se bo karavani pridružila na Norveškem.

Objavljeno
24. november 2018 06.00
Posodobljeno
24. november 2018 06.00
Anamarija Lampič še naprej dela po programu Stefana Saracca.

FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana - Ljubljana – Tekmovalnih počitnic je konec tudi za karavano smučarskega teka. Danes in jutri bo Ruka pri Kuusamu zdaj že tradicionalno gostila uvodno tekaško prireditev zime. Na finskem severovzhodu so se zbrali še kombinatorci in skakalci, slednji so imeli svojo premiero prejšnji teden v Visli na Poljskem. Slovenske tekaške barve bo branilo pet reprezentantov.

Spomin na minulo zimo v slovenskem taboru privablja mešane občutke. Na najpomembnejšem tekmovanju, olimpijskih igrah v Pjongčangu, sta Anamarija Lampič in Alenka Čebašek dosegli najvišjo raven pripravljenosti v sezoni, a prvi se je za eno mesto izmuznil tako želeni nastop v finalu šprinta. Sploh je ostal občutek, da bi Lampičeva, predvidoma št. 1 v slovenskih tekaških pričakovanjih sezone 2018/19, v zadnji zimi lahko zbrala več odmevnih uvrstitev in se uvrstila višje od doseženega 30. mesta skupne razvrstitve. Tudi pri nekaterih drugih, denimo izkušeni dvojici Vesna Fabjan-Katja Višnar, so bila pričakovanja višja.
A kakorkoli, zgodba se začenja znova, zdaj tudi z novim glavnim trenerjem. Dosedanjega, Italijana Stefana Saracca, je zamenjal domači strokovnjak Nejc Brodar. S Saraccom zdaj med slovenskimi reprezentanti sodeluje le še Lampičeva. Tako se je nekajkrat v pripravljalnem obdobju udeležila treninga »azzurrov«, kot pravi, ji je prav dobro del način dela, da je lahko vadila tako pri matični slovenski izbrani vrsti kot tudi italijanski, ki jo zdaj sicer vodi njen osebni trener. Za nekaj dni je med sklepnimi pripravami na Norveškem našo tekačico zmotila viroza, a za premiero na Finskem (danes ob 10. uri kvalifikacije za šprint, ob 12.30 finale; jutri ob 10. uri ženske na 10 km, moški ob 12.30 na 15 km) je nared.

»Res bi rada opravila z nočno moro te prve postaje, na kateri mi v prejšnjih dveh sezonah ni šlo po načrtih,« razmišlja 23-letna Gorenjka. Poleg nje bodo na uvodnem prizorišču med slovenskimi aduti še Katja Višnar (prav tako je imela v sklepnem delu priprav nekaj zdravstvenih težav), Alenka Čebašek, Miha Šimenc in Janez Lampič. Bronaste olimpijke iz Sočija, Besničanke Vesne Fabjan, za začetek v Ruki ne bo, boju za točke svetovnega pokala se bo pridružila naslednji konec tedna v Lillehammerju na Norveškem. Fabjanova sicer še naprej dela pod vodstvom Marka Gracerja, Ola Vigen Hattestad pa kot dosedanji trener in obenem zasebni partner Višnarjeve sodeluje v strokovnem štabu z glavnim trenerjem Brodarjem. V internih krogih sicer kroži šala, češ da ni prav veliko trenerjev, predvsem v Sloveniji ne, ki bi imeli kot pomočnika olimpijskega prvaka …


Najbližje v Dobbiacu


Vrh sezone bo za tekaško karavano nordijsko svetovno prvenstvo v Seefeldu na Tirolskem (od 19. februarja do 3. marca 2019), prestižna bo kot ponavadi tudi novoletna turneja, ki jo bodo odprli v Dobbiacu, tik ob italijansko-avstrijski meji, ki bo pravzaprav najbližje prizorišče za naše tekmovalce v sezoni, v kateri ne bo planiške prireditve svetovnega pokala v smučarskem teku. Vrh naj bi tako kot vedno v zadnjih letih krojili norveški tekači, najuspešnejše športnice iz smučine Marit Bjørgen pa ni več v vrhunskem športu. Podobno kot sloviti biatlonski rojak Ole Einar Bjørndalen se je pomladi na posebni novinarski konferenci poslovila od tekmovanj.