Barbič bi z Globočnikom pripravil zasuk

V petek predsedniške volitve, v boj dva kandidata.

Objavljeno
20. avgust 2019 06.00
Posodobljeno
20. avgust 2019 06.00
Srečo Barbič v primeru vrnitve med biatlonce napoveduje korenite spremembe. FOTO Roman Šipić/Delo
Ljubljana - Slovenski biatlonci so sredi priprav za novo zimo, danes se bodo vrnili iz Obertilliacha na Tirolskem, trening bodo nato nadaljevali na Pokljuki. Pomembno dejanje pa bo sledilo že v petek: kot strela z jasnega je namreč v internih krogih udarila novica, da bo v novem dejanju volitev za predsednika biatlonskega zbora pri SZS kandidiral nekdanji prvi mož panoge Srečo Barbič.

Zadnji dvoboj Janeza Vodičarja in Blaža Repinca se je nespretno končal, še preden sta sploh kandidata lahko predstavila svoje smernice in tako prepustila odločitev članom zbora o tem, kdo bo nasledil Marka Dolenca. Nekdanji reprezentant je namreč odstopil, jasno pa je bilo, da se umika od športa že ob spoznanju, da ga ni bilo niti med navzočimi na novinarski konferenci ob pokljuškem uvodu v sezono niti pozneje na osrednjem dogodku biatlonske zime – svetovnem prvenstvu.

Jasno je, da boren izplen poolimpijske zime, z izjemo obetavnih nastopov in kolajn na mladinskem SP, kliče po spremembah, tega se kajpak zaveda tudi glavni trener izbrane vrste Uroš Velepec. Zagotovo bo ostal na svojem mestu tako v primeru Repinčevega prihoda kot tudi Barbičeve vrnitve, a sodeč po vsem, kar smo slišali od obeh kandidatov, bo očitno vidnejši zasuk v primeru uresničitve tistega, kar se za biatlon še pred kratkim ni zdelo prav realno: da bi po štirih letih vladarsko žezlo pripadlo Barbiču.

Škofjeločan si bo kajpak svojo zadnjo zimo (2014/15) predsednikovanja ohranil po podvigu Jakova Faka na nepozabni sklepni predstavi svetovnega prvenstva na Finskem, takrat je vodilni slovenski biatlonec za naslov prvaka ugnal konkurenco v prestižnem skupinskem štartu, toda v naslednjo sezono je štartalo novo vodstvo, Barbič pa je bil odtlej aktiven le pri svojem Triglavu, ki je zavoljo izjemno nadarjene tekačice Anamarije Lampič ter pred njo še bronaste olimpijke Vesne Fabjan na zimski sceni bolj kot po biatlonu širše prepoznaven po smučarskem teku. Je pa Triglavov član najbolj obetaven slovenski biatlonec Alex Cisar, februarja dvakratni mladinski svetovni prvak.
 

Povabil bo tudi Vodičarja


»Dobro delamo pri klubu, ne nazadnje imamo tudi krepko najvišji proračun, 140.000 evrov, v našem biatlonsko-tekaškem prostoru,« pravi kandidat za vrnitev med biatlonce. V svojem programu poudarja nujnost sprememb: za vodjo panoge bo predlagal Tomasa Globočnika, za predsednika strokovnega sveta Vodičarja, zavzel se bo za nujnost zdravnikove navzočnosti na sleherni postaji svetovnega pokala, omenil nam je tudi realno možnost vrnitve Tomaža Šušteršiča, priznanega strokovnjaka na področju stikov z javnostjo. »Predvsem pa moramo omogočiti biatlonski bazi, ki že tako pri nas ni prav široka, ustrezne razmere. Nazadnje se je pri 23 letih od biatlona poslovil Mitja Drinovec, ne smemo kar tako izgubljati tekmovalcev,« pravi športni funkcionar v pričakovanju petkovih volitev. Pogled drugega predsedniškega kandidata Blaža Repinca bomo predstavili v jutrišnjem Delu.