Bertoncelj: Ekipa je bistveno boljša, močnejša

Pred vrati nova sezona smučarskih skokov, na uvodni tekmi na Poljskem sedem Slovencev, Zajc, Lanišek, P. in D. Prevc, Bartol, Semenič in Justin

Objavljeno
19. november 2019 19.50
Posodobljeno
19. november 2019 20.20
Timi Zajc bi bil lahko tudi v novi sezoni prvo ime slovenskih smučarskih skokov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Velenje – Po alpskih smučarjih v novo sezono svetovnega pokala konec tedna vstopajo tudi smučarski skakalci. Kot je zdaj že v navadi, prvo tekmo gosti Visla, kjer bodo v petek kvalifikacije, v soboto ekipna tekma in v nedeljo posamična. Glavni slovenski trener Gorazd Bertoncelj bo na Poljsko jutri odpeljal sedem tekmovalcev, Timija Zajca, Anžeta Laniška, Petra in Domna Prevca, Tilna Bartola, Anžeta Semeniča in Roka Justina. Cilji za sezono so sicer visoki.

V Visli se v petek s kvalifikacijami začenja 41. sezona svetovnega pokala, ne prinaša pa ne svetovnega nordijskega prvenstva ne olimpijskih iger, zato bo vrhunec za slovenske skakalce domače svetovno prvenstvo v poletih, ki ga bo Planica gostila v svojem siceršnjem tradicionalnem marčnem terminu. Seveda pa bosta pomembna cilja kot vedno tudi novoletna turneja in boj za čim višja mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala, v katerem je bil v prejšnji zimi z 9. mestom najvišje uvrščeni Slovenec Timi Zajc.

image
Žiga Jelar (levo) ne bo potoval na prvi dve tekmi, bo pa od doma spremljal nastope Anžeta Semeniča (desno) in drugih tekmecev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


»Naš prvi cilj je SP v Planici, tam bo cilj kolajna, bodisi posamična bodisi ekipno. Dobro je, da bo prvenstvo v istem terminu, kot je sicer svetovni pokal, tedaj naši skakalci ponavadi dobro letijo, upam, da bomo enako pripravljeni dočakali domačo preizkušnjo tudi tokrat, pri čemer je jasno, da posebnih priprav ne bo, natrpan koledar jih ne dopušča, če si dober, tekmuješ iz tedna v teden. Enakovreden cilj kot domače SP bo celotna sezona svetovnega pokala. Tu je cilj osemkrat posamične stopničke, dvakrat ekipne, v skupnem seštevku ena uvrstitev do 6. mesta in ena do 12., v pokalu narodov pa 4000 točk, če bodo izpeljane vse ali skoraj vse predvidene tekme. In še na novoletni turneji ena skupna uvrstitev do 8. mesta,« je Bertoncelj pred današnjim druženjem z novinarji v Velenju še enkrat podrobno pogledal, kakšna pričakovanja je za sezono zapisal na papir.
 

Dve pomembni razliki v primerjavi z lani


Potem ko je bila prejšnja sezona, prva, v kateri je nad skakalci bdel Bertoncelj, kar turbulentna, tokrat pričakuje stanovitnejšo. In sicer zaradi dveh pomembnih razlik, prva je ta, da se je trenerski štab »umiril« glede vseh sprememb, ki jih je želel na hitro uvesti, druga je precej boljši zdravstveni karton.

»V prvi naši sezoni smo si želeli spremeniti preveč stvari. A boljše so spremembe po kapljicah kot pa tako korenite in tega smo se lani malce narobe lotili. Letos smo stvari bolj poenostavili. Kar se tiče poškodb, pa je bilo tokrat veliko bolje. Bile so tri lažje, Tilen Bartol in Žiga Jelar sta imela težavo s kolenom, Anže Lanišek pa s stopalom. V bistvu je tu potem vedno problem določena mera strahu pred ponovno poškodbo, kar se na skakalnici seveda pozna,« razkriva Bertoncelj, prepričan, da ima letos več dobrih posameznikov kot v minuli zimi: »Ekipa je po mojem mnenju bistveno boljša, močnejša.«

image
Po poškodbi se vrača Ema Klinec. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Kot ocenjuje, v njej najbolj odstopata Zajc in Lanišek, ki sta tudi že v poletni veliki nagradi poskrbela za tri slovenske zmage, medtem ko so se v deseterico prebijali še Peter Prevc, Bartol in Žiga Jelar. Bi lahko Zajc naredil še korak naprej v primerjavi s prejšnjo sezono? »Če bo v takšni formi, kot jo je kazal poleti, potem se bo lahko boril za vrh. V fazi leta je med najboljšimi, konkurenčen je tudi Kobajašiju. Postavitev smuči in telesa ima izjemno,« pravi Bertoncelj, ki je po poletnem delu ekipo odpeljal v Moravske Toplice, kjer je bil poudarek na kondicijski pripravi, regeneraciji in ekipnem vzdušju, ki so ga krepili s paintballom, kolesarjenjem in učenjem golfa. Oktobra je ekipa veliko trenirala v Planici, ta mesec pa v Zakopanah in Kranju za ledeni zaletni smučini, medtem ko jo prvi pristanki v sneg čakajo v Visli. Tam je lani od naših najbolje štartal Zajc, ki je bil na posamični tekmi peti, kar je bila zanj odlična napoved sezone.

Na predstavitvi nordijskih reprezentanc so bile tudi smučarske skakalke, ki pa bodo sezono, v kateri bodo imele znova visoke cilje (v ekipo se bo po poškodbi vrnila Ema Klinec), začele 6. decembra v Lillehammerju, ter Vid Vrhovnik, edini naš nordijski kombinatorec za svetovni pokal, ki ga prva tekma pod vodstvom novega glavnega trenerja Gorana Janusa čaka konec meseca na Finskem.