Bertoncelj že poslal Prevca domov na trening

Poljak Dawid Kubacki končal zmagoviti niz Japonca Rjojuja Kobajašija.
Fotografija: Poljski smučarski skakalec Dawid Kubacki je vendarle dočakal svojo premierno zmago v svetovnem pokalu. Zanjo je včeraj v Predazzu za 13,9 točke preskočil najbližjega zasledovalca, Avstrijca Stefana Krafta. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Poljski smučarski skakalec Dawid Kubacki je vendarle dočakal svojo premierno zmago v svetovnem pokalu. Zanjo je včeraj v Predazzu za 13,9 točke preskočil najbližjega zasledovalca, Avstrijca Stefana Krafta. FOTO: Reuters

Po šestih zaporednih zmagah, s katerimi je izenačil rekord Fincev Janneja Ahonena in Mattija Hautamäkija ter Avstrijcev Thomasa Morgensterna in Gregorja Schlierenzauerja, se je na drugi tekmi smučarskih skakalcev za svetovni pokal v Predazzu končal izjemen niz Japonca Rjojuja Kobajašija. S prvencem ga je včeraj prekinil Poljak Dawid Kubacki.
 

Kubacki ohranil mirno kri


A še v soboto ni prav nič kazalo na to, da bi lahko kdo ustavil Kobajašija. Veliki junak nedavne 67. novoletne turneje je spet letel, kot da bi bil z drugega planeta. V finalu je s 136 metri izenačil rekord skakalnice Giuseppeja Dal Bena, ki ga je pred skoraj 16 leti dosegel poljski šampion Adam Malysz, na koncu pa je imel kar 26,5 točke naskoka pred drugouvrščenim Kubackim.

Izkušeni Poljak je včeraj tekmecem vrnil z enako mero. S skokom, dolgim 129,5 metra, je vodil že po uvodni seriji. Ker pa je imel pred Kobajašijem (128 m) vsega 1,8 točke zaloge, so mnogi dvomili, da bo zadržal prednost. Vzhajajoči zvezdnik iz Azije je šel v drugo na vse ali nič, hitro pa je bilo jasno, da ga ne bo odneslo dovolj daleč. Pristal je že pri 122,5 metra in nazadoval na končno sedmo mesto, s katerim je izenačil svojo najslabšo uvrstitev v sezoni (s prve preizkušnje v Engelbergu).

Za razliko od serijskega zmagovalca je Kubacki ohranil mirno kri in z najboljšim dosežkom tudi finala (131,5 m) le še potrdil krstno zmago v svetovnem pokalu. »Za ta uspeh sem res garal dolgo in vesel sem, da se mi je vloženi trud poplačal,« je kar žarel od navdušenja 28-letni Poljak, ki sta mu družbo na zmagovalnem odru delala drugouvrščeni Avstrijec Stefan Kraft in tretjeuvrščeni rojak Kamil Stoch.
 

Prevc se bo vrnil, ko bo dobro pripravljen


Od Slovencev se je z veliko napravo v Predazzu najbolj spoprijateljil Anže Semenič, ki je na tekmah »ubral« različni poti; v soboto je s šestega mesta zdrsnil na končno deseto, včeraj pa je s sedmo oceno finala (129 m) s 25. mesta skočil na petnajsto. Visokorasli član NSK Tržič FMG je bil tako še tretjič zapovrstjo naš najboljši skakalec.

Anže Semeničje bil najboljši slovenski skakalec tudi na nedeljski tekmi, zasedel je 15. mesto. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Anže Semeničje bil najboljši slovenski skakalec tudi na nedeljski tekmi, zasedel je 15. mesto. FOTO: Igor Zaplatil/Delo


»V prvi seriji se mi je napaka prikradla na odskočni mizi, zaradi katere sem imel v zraku kar precej težav. Finalni skok mi je uspel dosti bolje, zaradi česar sem zadovoljen. V Predazzu sem kar nekaj časa na položaju vodilnega, to je vedno poseben občutek. Menim, da počasi pridobivam na samozavesti in formi,« je Semenič svoj pogled usmeril že proti Zakopanam, kjer je lani prvič okusil slast zmage med elito in kjer se bo konec tedna nadaljeval svetovni pokal. »V Zakopane se vedno rad vračam, tako da bom šel tja s pozitivno energijo.«

Od Slovencev sta si na obeh preizkušnjah v Italiji točke priskakala tudi Timi Zajc (12. in 21.) in Anže Lanišek (18. in 17.), v soboto pa se jim je v finalu pridružil še Jernej Damjan (27. in 35.). Tilen Bartol (39. in 42.) je bil obakrat prekratek za drugo serijo, najslabši v naši vrsti pa je bil povsem razglašeni Peter Prevc (40. in 53.), ki bo – kot je sporočil nezadovoljni glavni trener Gorazd Bertoncelj – do nadaljnjega vadil doma. Udarnemu moštvu se bo na tekmah spet priključil, ko bo zares dobro pripravljen.
 

Slovenke na Japonskem brez deseterice


Najboljše smučarske skakalke so se med seboj merile na veliki napravi v Saporu. Sobotno preizkušnjo je dobila avstrijska veteranka Daniela Iraschko-Stolz, včeraj pa se je zmage veselila Norvežanka Maren Lundby, ki je dan prej s 135 metri poletela do ženskega rekorda na skakalnici Okurajama (HS-137).

Slovenke se niso vmešale v boj za odmevnejše uvrstitve. S 14. in 12. mestom je od naših tekmovalk obakrat najvišje posegla Nika Križnar, ki je sicer pred odhodom na Japonsko izrazila željo, da nedavni boleči planiški padec Eme Klinec, reprezentančne in klubske kolegice pri žirovski Alpini, ne bi kakšnih posledic pustil tudi pri njej.

Nika Križnar je bila najboljša slovenska tekmovalka v Saporu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Nika Križnar je bila najboljša slovenska tekmovalka v Saporu. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Na obeh preizkušnjah so se do točk dokopale tudi Urša Bogataj (17. in 16.), Jerneja Brecl (16. in 26.) in Špela Rogelj (30. in 27.), enkrat je to uspelo Maji Vtič (32. in 23.), obakrat pa je bila prekratka Katra Komar (33. in 36.). »Na tej skakalnici se dekleta preprosto niso znašla. Njihovi skoki so bili povprečni ali celo podpovprečni,« ni skrival razočaranja glavni trener slovenske ženske vrste Zoran Zupančič, ki verjame, da se bodo njegove varovanke že konec tedna v Zau spet predstavile v lepši podobi.
 

Komentarji: