Bolšunov po zmagi še 14 točk za Klaebom 

Rus Aleksander Bolšunov je dobil tekmo smučarskih tekačev na 15 km, Therese Johaug pa žensko tekmo na 10 km. 

Objavljeno
17. marec 2019 16.08
Posodobljeno
17. marec 2019 19.54
Aleksander Bolšunov je novi vodilni v svetovnem pokalu. FOTO: Reuters
STA
STA
Falun - Norveška smučarska tekačica Therese Johaug je zmagala na tekmi za svetovni pokal na 10 km v prosti tehniki v švedskem Falunu in ostaja neporažena na razdaljah v tej sezoni. Druga je bila domačinka Ebba Andersson z 18,5 sekunde zaostanka, tretja je bila Američanka Jessica Diggins (+30,3). Anamarija Lampič je bila kot najboljša Slovenka 37. (2:29,3).

Alenka Čebašek je bila 40. (2:37,7), Eva Urevc pa med 58 tekmovalkami 53. (3:42,3). Rus Aleksander Bolšunov je slavil na 15 km, kjer slovenskih tekmovalcev ni bilo na startu, in v skupnem seštevku zaostaja še 13 točk za vodilnim Norvežanom Klaebom. 

Četrto mesto je med tekačicami osvojila Norvežanka Ingvild Flugstad Oestberg (+30,8), ki je s tem povečala vodstvo v skupnem seštevku pred Rusinjo Natalijo Neprjajevo, ki tokrat ni nastopila. Oestbergova je bila četrta že na prejšnji tekmi na isti razdalji v Oslu, Johaugova pa je na tem prizorišču slavila na 30-kilometrski razdalji klasično s skupinskim startom, saj je z eno minuto in 45,9 sekunde premagala drugouvrščeno Neprjajevo.

Tridesetletna Johaugova je imela tokrat v prosti tehniki več dela, da je prišla do desetega prvega mesta v sezoni, vendar je imela že na prvem merjenju časa po 1,7 km več kot deset sekund prednosti pred vsemi, razen pred Anderssonovo, ki je bila tedaj 8,5 sekunde za njo. Po treh kilometrih pa je tudi Švedinja zaostajala z dvomestno številko.
 

Dobila vse tekme, na katerih je nastopila


image
Therese Johaug je nesporna junakinja te zime. FOTO: Reuters


"Na nekaterih delih je bilo ledeno, na drugih tako mehak sneg, da se je udiralo. Težko je bilo držati ravnotežje ter ritem, ampak mi je nekako uspela in veselim se nove zmage," je dejala Johaugova. SP leta 2017 in lanske olimpijske igre morala izpustiti, ker so ji naložili 18-mesečno kazen zaradi pozitivnega dopinškega testa jeseni 2016. V belo karavano se je vrnila v tej zimi in dobila vse tekme na razdaljah, na katerih je nastopila, med drugim je na SP v Seefeldu osvojile vse tri zlate medalje na razdaljah.

Med moški je na 15 km, prav tako v prosti tehniki, zmagal Bolšunov. Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo je bil šele 19., s tem je zapravil dobršen del prednosti v skupnem seštevku pred Bolšunovom tri tekme pred koncem sezone. Drugi na tekmi je bil Norvežan Martin Johnsrud Sundby z 8,32 sekunde zaostanka, tretji rojak slednjega Didrik Toenseth (+17,7).

Svetovni pokal se bo v tej sezoni končal konec prihodnjega tedna, ko bo v kanadskem Quebecu Slovenijo zastopala ista ekipa kot v Falunu.