Čeprav ga je bilo malce strah, je bil zunajserijski (VIDEO)

V kvalifikacijah Visle najboljši Nemec Karl Geiger, od slovenskih smučarskih skakalcev najdaljši Peter Prevc.
Fotografija: Peter Prevc je z zelo dobrimi skoki v Visli presenetil vse po vrsti – tudi samega sebe. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Peter Prevc je z zelo dobrimi skoki v Visli presenetil vse po vrsti – tudi samega sebe. FOTO: AFP

Ljubljana – Nemški smučarski skakalec Karl Geiger je z največjo daljavo dneva (133 m) prepričljivo dobil kvalifikacije za uvodno posamično tekmo 41. sezone svetovnega pokala, ki se bo v nedeljo ob 11.30 začela v Visli. Nanjo se je uvrstilo šest Slovencev, med katerimi sta se danes najbolje odrezala Peter Prevc (125 m) in Timi Zajc (121,5 m), ki sta pristala na sedmem oziroma devetem mestu. Za točke se od naših ne bo potegoval zgolj Anže Semenič, ki so ga že na vrhu zaletišča diskvalificirali zaradi neustreznega dresa.

Uvodno (medsebojno) merjenje najboljših smučarskih skakalcev na svetu ni minilo brez zapletov. Ker poljski prireditelji niso najbolje pripravili (pre)mehkega doskočišča, so ga morali po uvodni seriji za trening popravljati oziroma utrjevati. Zaradi tega so bili prisiljeni preložiti začetek druge serije, posledično so s polurno zamudo prižgali zeleno luč tudi za kvalifikacije, katerih štart so sicer po prvotnem sporedu zelo optimistično načrtovali vsega poldrugo uro po skoku prvega tekmovalca v uvodni seriji za trening. Za dve seriji 71 skakalcev iz 16 držav so torej predvideli vsega 90 minut?!

Tudi kvalifikacije niso potekale nemoteno. Mehak sneg je povzročal težave mnogim tekmovalcem, ki so po doskokih pri visoki hitrosti lovili ravnotežje in se trudili ostati na nogah kakor jezdeci v sedlih divjih konjev na rodeu. Gledalci, ki so že danes dodobra napolnili tribune ob izteku, so videli tudi dva neprijetna padca. Slabše jo je odnesel 19-letni Američan Decker Dean, varovanec slovenskega trenerja Bineta Norčiča, saj si je poškodoval ramo, medtem ko jo je norveški up Marius Lidvik – če odmislimo modrice – odnesel brez posledic in se bo lahko, če sodimo po včerajšnjih dolgih skokih, boril za visoko uvrstitev.

Najboljši nastop je – kot že omenjeno – uspel Geigerju, ki je za 5,8 točke ugnal drugouvrščenega Švicarja Killiana Peierja (125,5 m) in za nagrado prejel ček za 3000 švicarskih frankov, tretje mesto pa je osvojil Avstrijec Daniel Huber (122 m), ki je za pičle 0,4 točke pustil za seboj japonskega zvezdnika Rjojuja Kobajašija (118,5 m), branilca skupne zmage v svetovnem pokalu.


Na treningu z drugo in tretjo oceno


Odličen vtis je zapustil Peter Prevc, ki je s svojimi skoki presenetil vse po vrsti – tudi samega sebe. Potem ko je imel v prvi seriji za trening drugo oceno (125 m) in v drugi tretji dosežek (131,5 m), je bil med (naj)daljšimi tudi v kvalifikacijah, v katerih je zaostal le za šestimi tekmeci. Od tretjeuvrščenega Huberja sta ga na koncu ločili le dve točki.

»Kar sem prikazal tokrat, je bilo izvenserijsko. Že dolgo namreč nisem naredil treh tako dobrih skokov zapovrstjo,« po uspešnem štartu v sezono ni skrival zadovoljstva najstarejši od bratov Prevc, ki se še kako dobro zaveda, da mora ostati na trdnih tleh in miren. Kar ni tako preprosto. »Malce me je (bilo) strah pri doskoku. Ker jih ni veliko, ki bi pristajali na desni strani, je tam precej trdo,« je pojasnil, zakaj pri kvalifikacijskem nastopu ni tvegal doskoka v telemark.


Le 1,1 točke je za 27-letnikom iz Dolenje vasi v Železnikih zaostal Timi Zajc, ki še ni pokazal svojih najboljših skokov. A je lepo stopnjeval nastope od 14. ocene (123 m) prek devete (121,5 m) do sedmega mesta. »Bilo je dobro, a še ne vrhunsko. Prav v vsakem delu skoka imam še določene pomanjkljivosti. Ker moja forma še ni zmagovalna, moram nadaljevati mirno,« je izjavil 19-letni skakalec iz Hramš v občini Žalec.

Zelo solidno se je odrezal Rok Justin (120 m), ki je zasedel 24. mesto, Anže Lanišek (111 m/30.) je po besedah glavnega trenerja Gorazda Bertonclja še malo zakrčen, bolj ali manj zanesljivo sta se skozi kvalifikacije prebila tudi Domen Prevc (110,5 m/33.) in Tilen Bartol (112 m/43.), a bosta morala še dodati, če bosta želela osvojiti točke.

Na jutrišnji ekipni preizkušnji (16.00) bo Slovenijo ob Anžetu Lanišku, Timiju Zajcu in Petru Prevcu zastopal tudi Anže Semenič, ki je na treningu prikazal prav spodbudna nastopa (126 m/6.) in (123 m/6.).

Preberite še:

Komentarji: