Ilka Štuhec prehitra za peto zaporedno uvrstitev na stopničke

Mariborska smučarska zvezdnica je bila pri prvih dveh vmesnih časih najhitrejša, nato je v srednjem delu zgrešila vratca.
Fotografija: Mikaela Shiffrin je zmagala na vseh superveleslalomih te zime, na katerih je nastopila. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je zmagala na vseh superveleslalomih te zime, na katerih je nastopila. FOTO: Matej Družnik/Delo

Cortina d'Ampezzo – Slovenska smučarska šampionka Ilka Štuhec je neuspešno napadla svoj izjemen podvig izpred dveh let, ko je med 28. januarjem in 5. marcem na kar sedmih zaporednih preizkušnjah, na katerih je nastopila, stala na zmagovalnem odru in tudi dvakrat zmagala. Danes je na superveleslalomu za svetovni pokal v Cortini d'Ampezzo lovila peti zaporedni preboj na stopničke, po dveh decembrskih zmagah v Val Gardeni ter predvčerajšnjim drugim in včerajšnjim tretjim mestom na smukih v Cortini.





Dokler je bila na progi, je bila hitra in brezkompromisna, a se je uštela v liniji, v srednjem delu preveč neposredno prišla v vratca in naslednjih ni zvozila več. Dotlej je imela pri obeh vmesnih merjenjih zelo obetavna časa, pri prvem četrtega in pri drugem drugega, obakrat je bila najbolj prepričljiva Švicarka Lara Gut-Behrami, ki pa je delila Ilkino usodo in odstopila. Še tretjič v poolimpijski zimi se je superveleslalomske zmage razveselila vsestranska Američanka Mikaela Shiffrin, ki se ji je obrestovalo, da je izpustila obe smuka v Cortini.

Štajerka je ta konec tedna vknjižila stopničke na obeh smukaških tekmah. FOTO: Matej Družnik/Delo
Štajerka je ta konec tedna vknjižila stopničke na obeh smukaških tekmah. FOTO: Matej Družnik/Delo


POTEK TEKME


Že takoj na začetku štartne liste je bila tudi ena glavnih favoritinj za zmago, Mariborčanka Ilka Štuhec, ki je nameravala še tretjič ta konec tedna končati na stopničkah. Da misli resno, je nakazala z zelo odločnim in agresivnim začetkom, ki se je odrazil tudi na vmesnih časih: pri prvem je bila že 45 stotink hitrejša od dotlej vodilne Nemka Viktorie Rebensburg, do drugega je naskok narasel na že 53 stotink. Toda popolna brezkompromisnost se ji tokrat ni izšla. V srednjem delu proge, v tretjem sektorju, je padla v past, preveč neposredno prismučala v vratca, naslednjih pa ni več ujela. To je bil njen prvi odstop po vrnitvi med najboljše.

V Cortino, kjer je te dni kot na razglednici, se vedno rada vrača. FOTO: Matej Družnik/Delo
V Cortino, kjer je te dni kot na razglednici, se vedno rada vrača. FOTO: Matej Družnik/Delo


Vendar pa ni bila edina vrhunska smučarka, specialistka za hitre discipline, ki ni videla cilja. Enako se je pripetilo Lari Gut-Behrami, ki je bila pri obeh vmesnih časih še malenkostno hitrejša od Ilke, pa tudi še eni zvezdniški povratnici po poškodbi, Američanki Lindsey Vonn, ki po odstopu ni mogla zadržati solz. Po njihovih stopinjah je šla še ena favoritinja za najvišja mesta, Avstrijka Ramona Siebenhofer, ki dvema smukaškima zmagama v minulih dveh dneh ni dodala še superveleslalomske, kapitulirala je že pred prvim merjenjem vmesnega časa. Proga je bila zelo selektivna, po prvih trinajstih tekmovalkah jih je bilo uvrščenih zgolj sedem.

Pri superveleslalomu ni uradnih treningov kot pri smuku, zato si je treba progo dobro ogledati. FOTO: Matej Družnik/Delo
Pri superveleslalomu ni uradnih treningov kot pri smuku, zato si je treba progo dobro ogledati. FOTO: Matej Družnik/Delo


Najbolje je kazalo predstavnici Liechtensteina Tini Weirather, ki je bila sicer pri obeh prvih vmesnih časih precej počasnejša od Štuhčeve, pri drugem več kot pol sekunde, a je uspešno preživela vse pasti in si nabrala skoraj pol sekunde (45 stotink) zaloge pred prvo izzivalko, Švicarko Jasmine Flury, tik za njo pa se je zavihtela njena rojakinja Wendy Holdener, specialistka za tehnični disciplini, ki je zamudila dodatnih šest stotink. Razlike so bile majhne, med drugim in šestim mestom zgolj 13 stotink. Med kandidatkami za zmago je bila na vrhu strmine le še Američanka Mikaela Shiffrin, ki je izpustila oba smuka v Cortini, da bi bila danes optimalno pripravljena.

Štuhčeva vselej poudarja, da tekmuje s časom in ne s tekmicami. FOTO: Matej Družnik/Delo
Štuhčeva vselej poudarja, da tekmuje s časom in ne s tekmicami. FOTO: Matej Družnik/Delo


Obrestovalo se ji je. Pri prvem merjenju je bila še tri desetinke zadaj, nato pa je stopnjevala ritem in v cilj prismučala 16 stotink hitreje kot Weiratherjeva. Dišalo je po njeni tretji zmagi na tretjem superveleslalomu v zimi, na katerem je nastopila, na tistem v Val Gardeni, ki se ga ni udeležila, pa si je konkurenco pokorila Ilka. Mikaela je nekoliko drhtela le še ob nastopu hitre Tamare Tippler, ki je odlično začela in bila do zadnjega vmesnega časa celo hitrejša od nje, naposled pa zamudila zgolj 18 stotink in se zavihtela na tretje mesto. Shiffrinova si je oddahnila, vedoč, da je odbila zadnji resen napad na tekmi, Tipplerjeva pa je rešila avstrijsko čast.

Takole se je Ilka Štuhec na ogledu proge pripravljala za današnji superveleslalom. FOTO: Matej Družnik/Delo
Takole se je Ilka Štuhec na ogledu proge pripravljala za današnji superveleslalom. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Preberite še:

Komentarji: