V vremenski loteriji Jelar in Prevc brez možnosti, Kubacki s 27. mesta na vrh (VIDEO)

V Seefeldu so se v težkih razmerah nepričakovane dvojne zmage veselili Poljaki. Bron Kraftu. Slovencema okoliščine v drugi seriji obrnile hrbet. Dvomi o regularnosti tekme.
Fotografija: Dawid Kubacki ni mogel verjeti, da se mu je uspelo s 27. mesta prebiti do zlata. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dawid Kubacki ni mogel verjeti, da se mu je uspelo s 27. mesta prebiti do zlata. FOTO: Reuters

Čudno tekmo smučarskih skakalcev na srednji napravi, zadnjo posamično, smo spremljali na svetovnem prvenstvu v Seefeldu. Sreča na vremenski loteriji se je na koncu nasmehnila Poljaku Dawidu Kobackemu, ki se je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra povzpel s 27. mesta (!), kar se na svetovnih prvenstvih še ni zgodilo.

Srebrno kolajno je osvojil še en Poljak Kamil Stoch, 18. po prvem skoku, tretje pa domačin Kamil Stoch z 10. mesta. Po prvi seriji je vodil najboljši v svetovnem pokalu Rjoju Kobajaši, ki je plačal davek neljubim okoliščinam, tako kot vsi najboljši. Japonec je bil na koncu 14.



Kolajna se je po prvi seriji nasmihala tudi dvema Slovencema. Žiga Jelar in Peter Prevc sta izkoristila dobre razmere na začetku tekme in ob polčasu zasedala tretje oziroma peto mesto. Zdelo se je že, da jima bo uspelo, ampak v drugo jima je športna sreča obrnila hrbet, izgubila sta veliko mest in bila razočarana.
 

Jelar: Vsaka stvar je za nekaj dobra


»Težki pogoji za skakanje so bili, ne moreš biti stabilen v položaju, bolj ko sem šel proti mizi, bolj me je zaradi novega snega vleklo naprej. Ampak nimamo kaj, skoki so šport v naravi, verjamem, da je vsaka stvar za nekaj dobra,« ni želel regularnosti tekme pod vprašaj postaviti 21-letni Jelar, ko je dal prvo izjavo za Televizijo Slovenija.

Peter Prevc v drugi seriji ni mogel uprizoriti podviga. FOTO: Reuters
Peter Prevc v drugi seriji ni mogel uprizoriti podviga. FOTO: Reuters


Zlasti Poljaki so po prvi seriji glasno protestirali, ker razmere naj ne bi bile regularne. Tekmovalna žirija je imela res težko delo, ob koncu ni hotela prekinitve in ni zaščitila najboljših, ki so padli daleč nazaj po lestvici, tudi Jelar in Prevc. Na koncu je bil najboljši Slovenec Jernej Damjan na 11. mestu (po prvi seriji 17.). Prevc je bil 24., Jelar pa šele 27. V finale se presenetljivo ni uspelo uvrstiti najboljšemu Slovencu v tej zimi Timiju Zajcu, ki je imel močan veter v hrbet in pristal pri zgolj 80 metrih.

Žiga Jelar je bil odličen tretji po prvem skoku, v drugem pa je zdrsel na 27. mesto. FOTO: AFP
Žiga Jelar je bil odličen tretji po prvem skoku, v drugem pa je zdrsel na 27. mesto. FOTO: AFP




Že prva serija je bila prava vremenska loterija, razmere so bile težke, sprva je deževalo, potem je začelo vse močneje znežiti, tudi veter je bil zelo spremenljiv. Organizatorji so tekmo začeli z devetega zaletnega mesta, končalo pa se je pri 14.
 

Zadovoljni s skoki, rezultati ne


Selektor slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj je pojasnil, da imena na vrhu niso presenetljiva, presenetljiv pa je bil razplet tekme. »Prva serija je bila malo turbulentna, druga pa precej bolj. Po prvi seriji so močno robantili poljski trenerji, zdaj smo bili jezni mi. Na koncu so bile razmere nemogoče, zaletna hitrost je padla za dva kilometra na uro. Ne samo, da so imeli najboljši po prvi seriji precej nižjo hitrost, tudi občutek drsenja pod nogami se je močno poslabšal in enostavno niso imeli možnosti, da pridejo do odličja«, je, kot je povzela STA, menil Bertoncelj.

Dodal je: »Ko se prižge zelena luč, ne moremo vplivati na žirijo. Ni taktiziranja, ničesar ni. Smo pa videli, da je nemogoče osvojiti kolajno. Tudi Kobajaši in Killian Peier je nista mogla. Peter in Žiga sta tudi v finalu s tehničnega vidika zelo dobro opravila svojo nalogo, tudi Jerneju je uspel zelo dober skok. S tem smo zadovoljni, z rezultati pa seveda ne.«

Jutri bo v Seefeldu ob 16. uri še tekma mešanih skakalnih ekip, na kateri bodo nastopili Urša Bogataj in Nika Križnar ter Peter Prevc in Jelar.

Preberite še:

Komentarji: