Domen Prevc: Na letalnici se karte nemalokrat tudi malo premešajo

V Oberstdorfu od danes do nedelje prve tri letošnje tekme v smučarskih poletih, v kvalifikacijah sedem Slovencev.
Fotografija: Domen Prevc si predvsem želi, da bi bil bolj stanoviten. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Domen Prevc si predvsem želi, da bi bil bolj stanoviten. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana – Za slovenske smučarske skakalce praviloma velja, da večja kot je naprava, bolj uživajo in boljše uvrstitve dosegajo. Zato ni nič čudnega, da se vseh sedem reprezentantov, ki jih je glavni trener Gorazd Bertoncelj uvrstil v ekipo za Oberstdorf, to so Tilen Bartol, Žiga Jelar, Anže Lanišek, Domen Prevc, Anže Semenič, Jurij Tepeš in Timi Zajc, že nadvse veseli prve letošnje preizkušnje na letalnici (danes z začetkom ob 16. uri).

Na velikankah običajno dodatna krila dobi tudi najmlajši in v tej sezoni najboljši od bratov Prevc. »V poletih bolj uživam, običajno sem tudi bolj samozavesten. O strahu ne razmišljam, če sem iskren, se bolj bojim manjših naprav, na katerih imam več slabih izkušenj, medtem ko jih na letalnici (še) nimam. Če ga pri odskoku malo zgrešim in dobim, kakor rečemo, pod sabo mrtvo smučko, me ne skrbi, ker vem, da bom lahko v zraku marsikaj popravil,« je pred spektaklom na letalnici Heinija Klopferja, na kateri bosta jutri in v nedeljo še dve posamični tekmi, zaupal Domen.

Iz izkušenj ve, da ne sme prehitevati dogodkov. »Moram iti počasi, korak za korakom,« se zaveda 19-letni skakalec kranjskega Triglava, ki za preizkušnje na skrajnem jugu Nemčije ni želel ničesar napovedovati. Omenil je le, da je vrstni red v poletih pogosto podoben tistemu v skokih, po kratkem razmisleku pa pristavil, da se karte nemalokrat tudi malo premešajo.


Letalnica v Oberstdorfu med vsemi najvarnejša


Domen sicer v točkovanju za svetovni pokal ta čas zaseda 19. mesto, s čimer je drugi najvišje uvrščeni Slovenec in deset mest za Zajcem (z osebnim rekordom 143 m), ki bo danes prestal ognjeni krst na letalnici. »Oberstdorfska velikanka je najmanjša med vsemi, ima lep profil, zato je pravšnja za prvi polet. Tudi v tujini se strinjajo, da je med vsemi najvarnejša,« je presodil zmagovalec štirih tekem za svetovni pokal, čigar osebni rekord znaša 243,5 metra.

S tem, kar je doslej pokazal v tej sezoni, ni zadovoljen. »Želel bi si, da bi bil vso zimo stanoviten. Na žalost se mi je na novoletni turneji podrlo,« se je na svoje ponesrečene nastope v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu spomnil Domen, ki mu največ težav povzroča vzlet. Glede na to, da zna v zraku nadomestiti marsikaj zamujenega pri odskoku, bo v Oberstdorfu, kjer je na lanskem svetovnem prvenstvu v poletih prispeval pomemben delež k ekipni srebrni kolajni Slovenije, skoraj zanesljivo spet letel daleč.

Kar zadeva njegovega starejšega brata Petra, ki naj bi se v karavo spet vrnil šele čez teden dni v Lahtiju, pa je odvrnil: »Zagotovo ga bom pogrešal, na koncu koncev bo to prvo tekmovanje v poletih, ki ga bo izpustil, drugače pa ... Resda je moj brat, toda na skakalnici je del ekipe kot vsak drug.«
 

Bertoncelj verjame, da ima več železa v ognju


Kakor je razložil glavni trener slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj, ima najstarejši od bratov Prevc še vedno težave s simetrijo odskoka, zaradi česar pride do vrtenja v vzletni fazi. »S takšno napako ne more na velikanko. Ker so hitrosti večje, si ne upamo ničesar tvegati,« je razložil 42-letni Kranjčan, ki mu srce pred Timijevim krstnim poletom ne bo bílo hitreje.

»Ni me strah, da ne bi dobro letel. Kot vsi mora biti spoštljiv do naprave in ne sme nikamor divjati,« je 18-letniku iz Hramš v občini Žalec svetoval Bertoncelj, ki bo zadovoljen, če bodo fantje nadaljevali v ritmu, v kakršnem so skakali zadnja dva vikenda.

»Želim si, da bi ponovili dosežke iz Sapora ali jih celo še izboljšali. Verjamem, da imamo zdaj več želez v ognju,« je ocenil slovenski »selektor« in glede bližnjega svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju (med 19. t. m. in 3. marcem) razkril, da sta za zdaj zanesljiva potnika v Seefeld le Zajc in Lanišek. Preostale tri bo določil glede na rezultate in formo.

Komentarji: