Domen Prevc po zmagi: ​»Še en sanjski dan v mojem življenju!« (VIDEO)

Smučarski skakalci so končali norveško turnejo s posamično tekmo v poletih v Vikersundu. Zmaga Domnu Prevcu, turneja Rjoju Kobajašiju.
Fotografija: Domen Prevc je zmagal petič v karieri in prvič na letalnici. FOTO: SZS
Odpri galerijo
Domen Prevc je zmagal petič v karieri in prvič na letalnici. FOTO: SZS

Norveška turneja smučarskih skakalcev se je končala še s posamično tekmo v poletih v Vikersundu, ki je spet prinesla veliko veselja v slovenski tabor. Slovenski orli so se na poletih povsem prebudili, predvsem Domen Prevc je blestel v Vikersundu in ekipni zmagi dodal še posamično slavje.

Domen je bil že v prvi seriji izvrsten, poletel je do kar 241 metrov in skoku dodal še lep telemark, zato je imel po prvi seriji kar 10,9 točke naskoka pred Rjojujem Kobajašijem. Japonec je v drugi seriji silovito napadel, potreboval je dolg skok, da je v skupnem seštevku turneje prehitel Stefana Krafta in v žep pospravil 60 000 evrov, to mu je z 239 metri tudi uspelo.

Nato je bil na vrsti Domen, ob pristanku se je zdelo, da bo 232 metrov in pol premalo za njegovo peto zmago v svetovnem pokalu, a je dobil lepe sodniške ocene in na koncu so tudi desetinke odločile v njegovo korist, saj je Kobajašija prehitel le za desetinko točke. Domen Prevc je zmagal petič v karieri, prvič na letalnici in prvič po decembru 2016.



»Še en sanjski dan v mojem življenju! Ne v službi, ker jaz v tem kar delam, uživam. To ni služba. V finalnem skoku se mi je zalomilo takoj iz rampe. Postavil sem se v zakrčen, neuravnovešen položaj, kjer na mizi noga ni mogla narediti toliko kot v prvem skoku in posledično ni bilo toliko hitrosti v zraku, kot v prvem skoku, a sem se uspel nekako uloviti v drugem delu in izpraskati tiste metre, ki sem jih potreboval. Da sem zmagal za desetinko, sem opazil šele, ko sem gledal rezultate. Pred tem sem samo gledal, ali bo šlo čez ali ne in ko je šlo, sem si rekel, to je to, dobro je. Za mano je res odličen vikend. Danes mi je uspela zelo v redu tekma. Prvi skok je bil odličen, perfekten, drugi se mi je malo ponesrečil, a je bil dovolj za zmago. Presrečen sem, da grem domov iz Vikersunda z dvema zmagama,« je bil zadovoljen Prevc, ki je prvič v karieri slavil na letalnici.

Sanjski slovenski vikend v Vikersundu so dopolnili še Peter Prevc s 16., Anže Semenič z 19. in Timi Zajc s 25. mestom. To je bilo odlično vabilo za vse slovenske ljubitelje smučarskih skokov pred prihajajočim spektaklom, ki se bo v Planici začel v sredo s preizkusom skakalnice. 


 

POTEK TEKME


Posamična tekma se za Slovence ni začela najbolje, v težkih vremenskih razmerah, v Vikersundu piha veter v hrbet, je Peter Prevc pristal pri le 201 metru in pol, imel je tudi nekaj težav pri pristanku. Prevc se verjetno bo uvrstil v finale, a je glede na včerajšnje skoke Prevc pričakoval precej več. 

Njegov mlajši brat Domen je pokazal, da mu Vikersund res leži. Kljub rahlemu vetru v hrbet je odlično jadral po zraku, bil je zelo miren in z lepim telemarkom pristal pri 241 metrih. Domen je z ogromno prednostjo prevzel vodstvo, po prvi seriji bo zagotovo pri vrhu.



Dobro se je odrezal tudi Semenič, ki je pristal pri 212 metrih, dobil je solidne ocene in trenutno zaseda tretje mesto, tudi njemu se obeta solidna uvrstitev. Timi Zajc je bil nekoliko bolj skromen, čeprav je imel solidne razmere. Pristal je pri 202 metrih in pol, uvrstil se je v finale, a bosta tako Timi kot Peter v finalu napadala iz ozadja. 

Najboljši iz skupnega seštevka poletov so imeli težje razmere in več vetra v hrbet, zato se niso uspeli vmešati v boj za najvišja mesta po prvi seriji. Na vrhu je Domen Prevc, ki ima 10,9 točke prednosti pred Rjojujem Kobajašijem in še 1,6 točke več pred Kraftom. Semenič je po prvi seriji deveti, Peter Prevc je 19., Zajc pa 20.

Domen Prevc je z znaskokom dobil prvo serijo. FOTO: Reuters
Domen Prevc je z znaskokom dobil prvo serijo. FOTO: Reuters

 

DRUGA SERIJA


Timi Zajc je v drugi seriji skočil nekoliko bolje in pristal pri 209 metrih in pol, dobil je dobre sodniške ocene, a je vseeno zdrsnil na šesto mesto, saj je imel dve točki odbitka zaradi vzgornika, njegovi konkurenti pa so skakali z vetrom v hrbet. Peter Prevc je bil precej bolj razpoložen, za pol metra je presegel mejo 220 metrov in ob pristanku je bil zelo zadovoljen. Prevc je prevzel vodstvo, morda bo v drugi seriji kakšno mesto še pridobil. 

Semenič je v finalu naredil napako in pristal je že pri 192 metrih, trenutno je šele na 11. mestu in zaostal bo tudi za Petrom Prevcem. V boju za skupno zmago na Raw Air turneji je Kraft v finalu pristal pri 229 metrih in pol in ponudil je možnost Kobajašiju, ki je zaostajal za manj kot sedem točk. Kobajaši je poletel izjemno, bil je zelo visoko v zraku in pristal je pri kar 239 metrih, s tem je osvojil zmago na norveški turneji in 60 tisoč evrov nagrade. 

Ostalo je le še vprašanje o zmagovalcu tekme, Kobajaši je vrgel rokavico Domnu Prevcu, ki je imel slabih 11 točk naskoka po prvi seriji. Domen je prišel nizko prek hrbtišča in pristal pri 232 metrih in pol. Prednost iz prve serije je bila tudi po zaslugi sodniških ocen dovolj, Domen je imel na koncu desetinko točke naskoka pred Kobajašijem in prišel je do svoje pete zmage v svetovnem pokalu.

Domen Prevc se je v soboto veselil zmage v ekipni tekmi. FOTO: Reuters
Domen Prevc se je v soboto veselil zmage v ekipni tekmi. FOTO: Reuters

Komentarji: