Lovke segajo tudi v Slovenijo

Krvni doping so izvajali tudi pri nas, je sporočil tožilec, ki je zaslišal osumljenega nemškega zdravnika. Na seznamu 21 športnikov iz osmih držav in petih panog.

Objavljeno
20. marec 2019 15.57
Posodobljeno
20. marec 2019 18.51
Krvni doping so izvajali v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Švedskem, Hrvaškem, Finskem, v Estoniji, Sloveniji, Južni Koreji in na Havajih. FOTO: Reuters.
P. Z., STA
P. Z., STA
München - Nemški državni tožilec Kai Gräber je v Münchnu predstavil izsledke preiskave najnovejše dopinške afere, ki je športni svet pretresla na nedavnem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu. V osrčju dopinške afere je nemški zdravnik Mark Schmidt, lovke afere pa naj bi segale tudi v Slovenijo.

V osrčju afere je nemški zdravnik iz Erfurta in trije njegovi sodelavci. V preiskavo se je vpletlo državno tožilstvo, vpletenim pa grozi zapor. Nemško državno tožilstvo je naletelo na seznam 21 športnikov iz osmih evropskih držav, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki jo je povzela STA, sporočil Gräber.

Ta o osumljenih športnikih zaradi poteka preiskave ni povedal ničesar, razkril pa je lokacije izvajanja dopinga. »Krvni doping so izvajali v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Švedskem, Hrvaškem, Finskem, v Estoniji, Sloveniji, Južni Koreji in na Havajih,« je povedal tožilec.

Tožilstvo identitete domnevnih strank ni razkrilo, prav tako ne, za katere športne panoge gre. Športniki, ki so se znašli na seznamu, pripadajo petim različnim športom, od tega gre za tri zimske športe, je drobce informacij podal nemški tožilec.


Sloada ni bila obveščena


Na Slovenski antidopinški agenciji (Sloada) uradno o povezavah med Slovenijo in dopingom v Seefeldu še niso obveščeni. »Kadar so zadeve geografsko tako blizu, vedno obstaja nevarnost povezave s sosednjimi državami. Sam o povezavi tega primera s Slovenijo nisem obveščen. Tam imajo strogo zakonodajo in policija vodi svojo preiskavo, s katero nisem seznanjen,« je za STA o morebitni povezavi s Slovenijo povedal direktor Sloade Jani Dvoršak.

image
Direktor Sloade Jani Dvoršak s primerom ni bil seznanjen. FOTO: Igor Zaplatil


Osumljeni zdravnik naj bi športnikom, večina je moških, pomagal s tako imenovanimi transfuzijami krvi oziroma krvnim dopingom, v obdobju med letoma 2011 in 2019.

»O tem, da so bili na seznamu, še nismo obvestili vseh športnikov,« je na novinarski konferenci še poudaril Gräber. V javnosti so sicer zaokrožila posamezna imena skesancev oziroma športnikov, ki so priznali sodelovanje z nemškim zdravnikom. Ta naj bi na sezono od posamezne stranke prejel med 4000 in 12.000 evrov.
 

Med izvajalci tudi laiki


Gräber je opozoril tudi na nevarnost početja kršiteljev, saj naj bi krvni doping izvajali tudi ljudje brez medicinskega znanja, vprašljivi so bili tudi pogoji, saj je šlo večkrat za nesterilne prostore. »Uporabljen je bil tudi preparat, pri katerem se ni točno vedelo, za kaj gre. Ko so se pojavili stranski učinki, se preparat ni več uporabljal.«

Kot je še povedal tožilec, so bili sodelavci nemškega zdravnika, temu grozi zaporna kazen do 10 let, prisotni tudi na lanskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, kjer so za svoje delo na dan dobili po 200 evrov.