Ekipna tekma skakalcev v Oslu: Slovenci 6. na skrajšani tekmi

Slovenci so na Holmenkollnu v vetrovni loteriji potegnili kratko, po rekordu Johanssona zmago slavili Norvežani.
Fotografija: Od Timija Zajca je bilo pričakovati največ, a je njegovih 120.5 metra pomenilo nazadovanje na 6. mesto. FOTO: Joe Klamar/AFP
Odpri galerijo
Od Timija Zajca je bilo pričakovati največ, a je njegovih 120.5 metra pomenilo nazadovanje na 6. mesto. FOTO: Joe Klamar/AFP

Oslo – »Surova« in peklenska norveška turneja v smučarskih skokih, raw air, ki letos piše tretjo epizodo, se je včeraj začela s kvalifikacijami za jutrišnjo posamično preizkušnjo na slovitem Holmenkollnu, na katerih se je s tretjim dosežkom zares izkazal Timi Zajc in napovedal, da bo resen kandidat za najvišja mesta. Tega žal ni potrdil na današnji ekipni tekmi, ki se je po le eni seriji končala s Slovenijo na 6. mestu. Po polovici so bili naši skakalci še na 2. mestu.


Tudi dosežki z ekipne tekme štejejo


V desetih dneh skakalna karavana ne bo imela niti dneva premora, obredla bo štiri tradicionalna norveška prizorišča, v končni seštevek turneje pa bodo šteli prav vsi skoki, ki jih bo tekmovalec opravil, tudi kvalifikacijski in z ekipnih tekem. Prav zato je izjemnega pomena tudi današnja moštvena preizkušnja v Oslu.


Zajc, Prevca in Lanišek


Slovenski glavni trener Gorazd Bertoncelj je v četverico udeležencev pričakovano uvrstil skakalce, ki so bili najbolj prepričljivi že včeraj, ob nespornem Zajcu še brata Petra in Domna Prevca ter Anžeta Laniška. »Če bomo vsi štirje opravili, kakor znamo, sem prepričan, da se lahko zavihtimo v bližino stopničk,« je napovedoval Zajc.


POTEK TEKME


Zaradi neugodnega vetra so bili prireditelji po nastopu dveh tekmovalcev prisiljeni odpovedati poskusno serijo v upanju, da se bodo zračne razmere do začetka ekipne tekme vendarle umirile. Tudi v prvi seriji so vetrovne razmere zahtevne, v njih pa sta se prva Slovenca dobro znašla. Peter Prevc je pristal pri 122 m in naši reprezentanci po prvi skupini priskakal 3. mesto za Nemčijo in Poljsko. Še dlje je odneslo Laniška, po njegovem dosežku 129.5 m Slovenija zaseda 2. mesto za Norveško.

Precej krajši pa je bil v zelo slabih razmerah tretji med slovenskimi skakalci Domen Prevc, njegovih 109.5 m je Slovenijo potisnilo na 5. mesto. Če Nemec Stephan Leyhe pri 132 m ne bi padel, bi bila naša ekipa 6. Zajc je po dolgem čakanju na vrhu zaletišča doskočil pri 120.5 m, kar pa je pomenilo nazadovanje na 6. mesto. Tekmeci v zadnji skupini skakalcev so bili precej bolj razpoloženi, še najbolj pa Norvežan Robert Johansson, ki  je s 144 m izboljšal rekord skakalnice na Holmenkollnu.

Rekordni skok je Norveško popeljal v vodstvo (469,8 točke), za njo pa so se razvrstile Japonska (456,8), Avstrija (454,4), Poljska (440,9), Nemčija (437,9) in Slovenija (419,4). Kmalu se je izkazalo, da je to pomenilo tudi domačo zmago, saj je zaradi vetrovnih razmer tekmovalna žirija odpovedala drugo serijo. Jutri je ob 14.30 na sporedu še posamična tekma.

Preberite še:

Komentarji: