Ema Klinec visoko kot še nobena Slovenka

Finale sezone velike nagrade v smučarskih skokih je odpihnil veter.
Fotografija: Ema Klinec (levo) je zaostala le za nepremagljivo Saro Takanaši. FOTO: Facebook FIS Ski Jumping
Odpri galerijo
Ema Klinec (levo) je zaostala le za nepremagljivo Saro Takanaši. FOTO: Facebook FIS Ski Jumping

Finale sezone poletne velike nagrade v smučarskih skokih v Klingenthalu je predvideval dvojni spored, a je tako moško kot žensko tekmo odpihnil veter. Zmagovalca skupnega seštevka, Jevgenij Klimov in Sara Takanaši, sta bila znana že pred tem, lep uspeh pa je dosegla Ema Klinec, ki se je uvrstila takoj za nepremagljivo Japonko. V ženski konkurenci Slovenija skupno še ni imela tako visoko svoje skakalke.

Od prvega skupnega finala velike nagrade za ženske in moške ni bilo nič, saj je veter preprečil prav vse skoke, tekmovalcem je nagajal od dopoldneva, ko je bila predvidena tekma skakalk, do poznega popoldneva, ko je bila 16. ura zadnja, ki jo je žirija še postavila za začetek tekmovanja, potem pa je dokončno priznala premoč naravi. Z odpovedjo ženske preizkušnje je tudi postalo jasno, da Ema Klinec ostaja na 2. mestu v skupnem seštevku, pri čemer je imela dve zelo resni zasledovalki, saj je tretjeuvrščena Maren Lundby zaostajala le za pet točk, Juki Ito pa za 13, a slednje v Klingenthalu ni bilo.

Klinčeva je tako dosegla najboljšo slovensko žensko skupno uvrstitev, saj je bila doslej najvišje Katja Požun na 3. mestu (leta 2013), pri tem pa je letos vpisala tudi eno zmago, svojo drugo, v Čajkovskem, kar je bila tudi zadnja tekma v sezoni. Klinčeva je sicer vseskozi držala visoko raven, saj je osvojila še 2., 5. in 6. mesto. »Skupno 2. mesto zame pomeni potrditev tega, da zmorem biti pri vrhu in da smo na pravi poti. Kar delamo na treningih, se kaže tudi na tekmah. Najpomembnejši so skoki, rezultat je potem le pika na i,« je ob svojem dosežku dejala Klinčeva, ob kateri so v slovenski reprezentanci točke osvajale še Jerneja Brecl, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Nika Križnar in Katra Komar. Mimogrede, Takanašijeva se je razveselila že sedme skupne zmage, ženska velika nagrada druge zmagovalke ne pozna …


Pri moških brez stopničk


Manj uspešni od skakalk so bili v slovenskem moškem taboru, v katerem je bil skupno najvišje, na 13. mestu, Timi Zajc. Seveda ni nepomembno, da se je novi trener Gorazd Bertoncelj soočal s številnimi zdravstvenimi težavami naših skakalcev, saj Peter Prevc še vedno okreva po operaciji gležnja in se še vedno ni vrnil na skakalnice, Tilen Bartol bo uvod svetovnega pokala izpustil zaradi operacije kolena, Žiga Jelar, ki je imel prav tako težave s kolenom, je spet začel nastopati pred kratkim. Slovenske zasedbe so se na tekmah močno spreminjale, skupno se je preizkusilo kar 17 tekmovalcev – zadnja sta na tem seznamu s kvalifikacijami Klingenthala pristala 17-letni Žak Mogel in veteran Jernej Damjan –, devet jih je osvojilo točke, odmevnejših rezultatov pa ni bilo, naši skakalci so ostali brez stopničk, med peterico sta se prebila Timi Zajc (4. v Courchevelu) in Jurij Tepeš (5. v Hakubi).

»Po rezultatih sezona ni bila nič posebnega z izjemo Timija Zajca. Poletno ekipo smo zelo prevetrili, preizkušali smo tekmovalce, vsak je dobil svojo priložnost. Res je, da smo bili pod pričakovanji, a sem optimističen za zimsko sezono. Na voljo imamo še en mesec in pol, tako na področju tehnike kot motorike in tekmovalne opreme se da se še marsikaj postoriti,« je črto pod poletni del potegnil Bertoncelj, ki bo s svojo ekipo v zimskem delu gotovo precej bolj pod drobnogledom.

V obeh taborih zdaj sledijo priprave na svetovni pokal, ki se bo pri moških začel 16. novembra v Visli, pri ženskah pa 29. novembra v Lillehammerju. Tako kot tekmovalci vseh panog pod okriljem SZS bodo skakalci o ciljih in željah za zimo 2018/2019 spregovorili danes na uradni predstavitvi v Mariboru.

Komentarji: