Fak in Bauer po receptu iz zadnje štafete

Danes na Moravskem uvod na sklepni decembrski postaji biatlonskega svetovnega pokala-
Fotografija: Udarni adut Jakov Fak je opravil nekaj konkurenčnih nastopov, dvakrat ali trikrat je obstal pod visokimi pričakovanji. FOTO: Kerstin Jönsson/AP
Odpri galerijo
Udarni adut Jakov Fak je opravil nekaj konkurenčnih nastopov, dvakrat ali trikrat je obstal pod visokimi pričakovanji. FOTO: Kerstin Jönsson/AP

Ljubljana – Biatlonska karavana je na tretji in tako obenem zadnji postaji decembrskega sporeda svetovnega pokala. Nove Mesto, kraj v osrčju moravskega dela Češke republike, še zdaleč ne ohranja takšne tradicije v svetovnem pokalu kot naša Pokljuka ali pa Hochfilzen, prejšnji dve decembrski postaji, ponaša pa se z izjemnim občinstvom. Ob tem bi se radi odrezali tudi v slovenskem taboru.

Po uvodu v sezono so pri naši reprezentanci opazne mešane ocene. Udarni adut Jakov Fak je opravil nekaj konkurenčnih nastopov, dvakrat ali trikrat je obstal pod visokimi pričakovanji, verjame pa, da se mu bo tekmovalna pripravljenost vzpenjala ter da se bo kmalu spet približal očitno udarnima favoritoma, zdaj vodilnem Johannesu Thingnesu Bøju in prvemu asu zadnjega desetletja Martinu Fourcadu.
 
Fak je ob zadnjem koncu tedna v Avstriji zasedel 13. mesto v zasledovanju z zelo solidnim tekom, a dvema zgrešenima tarčama, viden delež je prispeval nato v nedeljskem štafetnem nastopu. V tem se je odrezal tudi Klemen Bauer, višjo uvrstitev od končnega 11. mesta pa je slovenski vrsti preprečila bolezen Mitje Drinovca. Ta se je po treh dneh s povišano telesno temperaturo tik pred zdajci odločil, da bo kolegom vendarle pomagal, seveda pa je bil nato izčrpan bolj kot ponavadi. Nekaj ognja je v dneh na Tirolskem pokazala tudi Urška Poje, trener Uroš Velepec opaža premik k želenim višjim uvrstitvam, si je pa na jasnem – da z izjemo Faka in delno Bauerja – mora ohraniti še zelo veliko potrpljenja, da bi bila Slovenija tudi po ekipni plati spet bolj vidno zapisana na biatlonskem zemljevidu.
 

Prvič skupinski štart

 
Spored v Novem Mestu prinaša tudi prvi skupinski štart v sezoni, naslednji bo nato sredi januarja v Ruhpoldingu. Mikavnost obeh prizorišč pa je v polnih tribunah. A če te na Bavarskem že dolgo ne presenečajo, je zgodba na Moravskem relativno nova. Tu je namreč svetovno prvenstvo 2013 po odmevnosti preseglo vsa pričakovanja poznavalcev, biatlon pa je na Češkem postal športna zgodba št. 1 v zimskem času. Prenosi na javni TV so podirali rekorde gledanosti, celo hokejske tekme, dokler ni bilo finala domače končnice in nato seveda majskega svetovnega prvenstva, niso privabile toliko gledalcev pred zaslone kot biatlonski svetovni pokal. V tem je postala prva domača zvezdnica Gabriela Soukalova, a je zdaj zaradi zdravstvenih težav športno pot (začasno) prekinila. Toda pri češki reprezentanci imajo že nove adute, še posebej pa se veselijo te domače tekme. Zadnje pred novoletnim biatlonskim oddihom.
 
Spored v Novem Mestu – danes: šprint moški (17.30); jutri: šprint ženske (17.30); sobota: zasledovanje moški (15.00), ženske (17.00); nedelja: skupinski štart moški (11.45), ženske (14.30).

Preberite še:

Komentarji: