Gabrovec v boj za novi mandat

Volilna skupščina OKS bo 16. decembra. Znova bo kandidiral zdajšnji predsednik. Ob prazniku OKS so podelili priznanja.
Fotografija: Bogdan Gabrovec, na fotografiji na sprejemu za novinarje v slovenski hiši na olimpijskih igrah v Pjongčangu, se bo potegoval za novi predsedniški mandat pri OKS. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Bogdan Gabrovec, na fotografiji na sprejemu za novinarje v slovenski hiši na olimpijskih igrah v Pjongčangu, se bo potegoval za novi predsedniški mandat pri OKS. FOTO: Matej Družnik/Delo

Volilna skupščina Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) bo 16. decembra. Datum so določili na današnji seji izvršnega odbora. Zdajšnji predsednik OKS Bogdan Gabrovec, ki to vlogo opravlja zadnja štiri leta, bo kandidiral za nov mandat.

Na zadnji volilni skupščini leta 2014 je Gabrovec, sicer dolgoletni predsednik Judo zveze Slovenije, na predsedniškem mestu nasledil Janeza Kocijančiča, ki je bil na čelu od ustanovitve samostojnega OKS leta 1991.

Gabrovec je na današnji seji med najpomembnejše točke sprememb zakonodaje v korist slovenskega športa navedel vrnitev športne vzgoje v redni program fakultet, kot je to pred leti že bilo, ukinitev 10-odstotnega davka na igre na srečo, ki krepko znižuje prihodke Fundacije za šport, ter željo, da se večji del dohodnine nameni za šport. Ta ožji nabor sprememb bodo v naslednjem obdobju še dopolnili in ga bo nato skušalo uveljaviti naslednje vodstvo OKS.

Med kadrovskimi zadevami je izstopala zamenjava v vodstvu OKS. Poljanka Pavletič Samadržija, ki je v OKS kot strokovna sodelavka za strateški razvoj srbela tako za podporo delu IO kot tudi za sodelovanje z državnimi organi, bo v naslednjih dnevih prevzela vodenje direktorata za šport na pristojnem ministrstvu. V OKS jo bo nadomestil Mitja Urbanc, donedavni vodja kabineta nekdanje ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič.
 

Priznanja Matohu, Gartnerju, Jermanu ...


Zvečer je bila še slovesnost ob sedemindvajsetletnici samostojnega olimpijskega gibanja, na kateri so podelili tudi nagrade. Najvišje priznanje je prejel Janez Matoh, ki šest desetletij deluje kot trener na številnih področjih, bil pa je tudi na vidnih položajih v slovenskem športu. Častni listini OKS sta za življenjsko delo dobila Filip Gartner, nekdanji trener v alpskem smučanju, in Igor Jerman ob koncu motociklistične kariere.

Plakete OKS so šle v nogometni klub Pušča, ob 70-letnici plavalni klub Ljubljana ter Janez Tomažič in Alenka Šarkanj za dolgoletno delo v športu. Prostovoljske plamenice so dobili Marjan Perkman, Matjaž Kranjc in Rene Glavnik, prostovoljske častne listine Srečko Vilar, Franc Murko in Zdravko Mauko, prostovoljske plakete pa Klavdij Blažko, Darko Ožbolt, Jože Plaz in Tomo Sotenšek.

"Prepričan sem, da smo ne glede na včasih različne poglede OKS popeljali v svetovni vrh. Na zemeljski obli je 206 nacionalnih olimpijskih komitejev in prihajajo številna vprašanja, kako in zakaj je dvomilijonski narod sposoben dosegati tako veliko število izjemnih športnih dosežkov," je ob prazniku OKS povedal Gabrovec.
 

Komentarji: