Hadalinovi cilji višji, noče pa si jih postavljati previsoko

Vrhničan v tekmovalni ritem svetovnega pokala v alpskem smučanju z napredkom v telesni pripravi
Fotografija: Štefan Hadalin je poleti in jeseni storil velik korak naprej pri telesni pripravi. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Štefan Hadalin je poleti in jeseni storil velik korak naprej pri telesni pripravi. FOTO: Tadej Regent/Delo

Mesec dni je minil od uvodnega veleslaloma za svetovni pokal v Söldnu. V tem premoru so alpski smučarji in smučarke izpilili še zadnje podrobnosti, preden se bodo ta konec tedna pognali v tisti pravi tekmovalni ritem brez predaha, ki se bo ustavil šele konec marca prihodnje leto. Karavana se je zbrala na Laponskem, kjer se bo dokazovala v slalomu.

Slovenska ženska reprezentanca v Leviju trenira od prejšnjega tedna, v torek se ji je pridružila še moška. »Snega je ogromno, temperatura se giblje okrog ničle, za začetek smo imeli meglo in vlago, napoved za konec tedna kaže na minus in oblačno vreme,« je iz Finske sporočil odgovorni trener moške ekipe za tehnične discipline Klemen Bergant, ki bdi nad Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom.
 

Apetiti zrasli


Prvi se je izkazal s stopničkami v Söldnu, Hadalinova prava priložnost pa prihaja z nedeljsko tekmo. Lani je Vrhničan v Leviju štartal s številko 39, letos se v sezono podaja kot 17. slalomist z lestvice WCSL; uradno zaseda 19. mesto, ob upokojitvi Marcela Hirscherja in Felixa Neureutherja je pridobil še dve mesti.

Hadalin ne skriva, da so njegovi apetiti ob vstopu v novo sezono zrasli, navsezadnje je v prejšnji zimi postal svetovni podprvak v kombinaciji in premierno okusil stopničke v svetovnem pokalu. Na tovrstne korake v slalomu še čaka.

Vrhničan ne bo le slalomiral, tekmoval bo tudi v superveleslalomu  FOTO: Reuters
Vrhničan ne bo le slalomiral, tekmoval bo tudi v superveleslalomu  FOTO: Reuters


»Logično je, da so moji cilji višji, nočem pa si jih postavljati previsoko ali nerealno. V prejšnji sezoni sem naredil en velik korak naprej, zdaj pa se mi zdi, da so prišli na vrsto postopni, manjši. Nadaljevati na tej ravni, ki jo dosegam zdaj, z ogromnimi, je težko. Treba je korak za korakom, tako se zgodba lepo gradi,« je razmišljal.
 

Več ve, kot je vedel lani


V pripravljalnem obdobju je največji napredek storil v telesni pripravi. S kondicijskim trenerjem Janijem Grilom, s katerim je spomladi začela sodelovati tudi Ilka Štuhec, sta še nadgradila program in okrepila telo.

»Največji napredek čutim pri vzdržljivosti v moči, kar naj bi bilo opazno predvsem pri zadnjih odsekih prog,« je razmišljal Hadalin, ki se sem pa tja še sooča z bolečinami v pokostnici. Te so mu močno grenile prejšnjo zimo.

»Veliko težav sem prečrtal v letošnjem pripravljalnem obdobju. Bolečine me več ne ovirajo toliko, zdaj namreč vem, kako se odzvati, da jih omilim, kar sem spoznal v drugem delu minule sezone. Letos vem še več in mi je še lažje,« je razpredal 24-letnik.

V novo sezono svetovnega pokala gre dobro razpoložen. FOTO: Matej Družnik/Delo
V novo sezono svetovnega pokala gre dobro razpoložen. FOTO: Matej Družnik/Delo


Precej časa je namenjal tudi opremi. »Veliko se ukvarjam s tem – ker se vsi. Moraš smučati, trenirati, vaditi tehniko, ampak tudi oprema je zelo pomemben dejavnik. Zato se je nujno treba posvečati tudi temu, delati izboljšave, v nasprotnem primeru te drugi prehitijo,« je opozoril sogovornik.
 

Več hitrih disciplin


Kako se ozira na odsotnost največjih asov belih strmin, ki so končali kariero?

»Ne, brez Hirscherja ne bo nič lažje. Se je pa s tem sprostilo eno mesto več na stopničkah. Vendar se ne bomo zanj borili nič manj kot v preteklosti,« je dejal v slovenski reprezentanci tekmovalno najbolj vsestranski smučar, ki je – v primerjavi s preteklostjo – med pripravami več treniral hitre discipline kot v preteklosti. Na svoji naslednji postaji, v Beaver Creeku, bo tekmoval tudi v superveleslalomu.

V Leviju mu bo v nedeljo na štartu družbo delal tudi Kranjec, ki je naredil velik preskok v slalomu. Lani je v Leviju štartal s številko 82, tokrat se v sezono podaja kot 30. slalomist sveta.

Komentarji: