Hirscher in Shiffrinova za zgodovino, Kranjec s piko na i

Konec je sezone za svetovni pokal v alpskem smučanju. Točkovni rekord Tine Maze ostaja nedotaknjen.
Fotografija: Žan Kranjec je sezoni postavil piko na i s tretjimi stopničkami v karieri. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Žan Kranjec je sezoni postavil piko na i s tretjimi stopničkami v karieri. FOTO: AFP

Konec je sezone za svetovni pokal v alpskem smučanju. Zaznamovala sta jo Marcel Hirscher z rekordnim osmim zaporednim velikim globusom, dobil je tudi mala v slalomu in veleslalomu, in Mikaela Shiffrin kot prva v zgodovini z velikim (tretjim zaporednim) in tremi malimi (za obe tehnični disciplini in superveleslalom). Piko na i pa je svoji najuspešnejši zimi na zadnji tekmi v Andori s 3. mestom pritisnil Žan Kranjec.

Marcel Hirscher in Mikaela Shiffrin sta zmagovalca svetovnega pokala. Avstrijec osmič, Američanka tretjič. FOTO: AFP
Marcel Hirscher in Mikaela Shiffrin sta zmagovalca svetovnega pokala. Avstrijec osmič, Američanka tretjič. FOTO: AFP


Izkupiček slovenske reprezentance v sezoni za svetovni pokal je sedem stopničk. Štirikrat se je nanje povzpela svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec, dvakrat Kranjec in enkrat svetovni podprvak v kombinaciji Štefan Hadalin. Med zmagovalce sta se vpisala Štuhčeva, povratnica po poškodbi, z dvema, premierno je v karieri na najvišjo stopničko stopil Kranjec. Tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah je sezono začel in končal kot četrti veleslalomist na štartni lestvici WCSL, v razvrstitvi discipline pa je v tej zimi s 6. mesta napredoval na četrto. Na osmih tekmah je bila z izjemo 26. mesta na uvodnem veleslalomu v Koloradu njegova najslabša uvrstitev 9. mesto.
 

Ohranil motivacijo do konca


»Najbolj dragocena je bila zame zmaga, ampak tudi 3. mesto na finalu v Andori mi zelo veliko pomeni. Skozi vso zimo sem izpolnil svoja pričakovanja. Že tista prej je bila dobra, zato zame noben rezultat ni bil presenečenje. Najbolj zadovoljen sem s tem, da sem ostal motiviran in željan tekmovanj do konca zime. Samozavest pa je prišla sama od sebe z dobrim smučanjem,« je svoje dosežke komentiral 26-letni Kranjec, ki je na zadnjem veleslalomu zime zaostal zgolj za Alexisom Pinturaultom in Marcom Odermattom.

»Za konec sem prikazal dva zelo dobra nastopa, na kar sem ponosen, saj sem imel med sezono nekajkrat težave s tem. Lepo sem sklenil zimo,« se je veselil edini, ki se je na zadnjem veleslalomu na Rossignolovih smučeh uvrstil tako visoko. »Tekmovalci z istim opremljevalcem so imeli težave, Žan je bil edini, ki je bil konkurenčen. To daje še dodatno težo njegovemu uspehu,« je bil zadovoljen trener tehničnih disciplin Klemen Bergant.

Žan Kranjec je sezono začel in končal kot četrti veleslalomist sveta na štartnem seznamu WCSL. FOTO: AFP
Žan Kranjec je sezono začel in končal kot četrti veleslalomist sveta na štartnem seznamu WCSL. FOTO: AFP


Kranjec je lepo napredoval tudi v slalomu, trikrat si je prismučal točke (pred to sezono le enkrat v karieri) in z 11. mestom iz ozadja dosegel najboljšo uvrstitev v tej disciplini na svoji športni poti. »Zdaj nas čaka par dni počitka, sledilo bo državno prvenstvo. Aprila gremo na 10-dnevne priprave v Bansko, potem pa res pride na vrsto predah,« se prostih dni veseli Kranjec.
Enako velja za Hadalina, 19. slalomista zime, ki je bil na zadnji tekmi sezone prepočasen za točke. Meta Hrovat, edina slovenska ženska predstavnica v Andori, je ob hudih bolečinah v gležnju odstopila na obeh tekmah, v slalomu in veleslalomu. V naslednjih dneh jo čakajo zdravstveni pregledi.
 

Američanka 210 točk od Tine Maze


Pomladni dnevi bodo ključni za Hirscherja, ki se je z 20 globusi (velikimi in malimi skupaj) izenačil z rekorderko Lindsey Vonn. Odločal se bo, ali bo nadaljeval kariero. Konec tedna so jo v Andori končali Frida Hansdotter, Felix Neureuther in Thomas Fanara.

V velikem slogu pa se je od sezone poslovila Shiffrinova. S 40. zmago v slalomu se je izenačila z rekorderjem v disciplini Ingemarjem Stenmarkom, postala pa je tudi tretja smučarka v zgodovini, ki je v eni sezoni dosegla magično mejo 2000 točk, števec se je ustavil pri 2204. Pred njo je to uspelo Hermanu Maierju (2000) in rekorderki Tini Maze (2414). Mazejeva je v sezoni 2012/13 nastopila na vseh 35 tekmah, vknjižila 11 zmag in 24 stopničk. Shiffrinova je tekmovala na 26 preizkušnjah od 35, na stopničke se je povzpela 21-krat, kar 17 je bilo zmag. Od Mazejeve jo je ločilo 210 točk.

Od belih strmin se je v Andori poslovil nemški as Felix Neureuther. Takole so ga pričakali v ciljni areni. Kariero je končala tudi Frida Hansdotter. FOTO: AFP
Od belih strmin se je v Andori poslovil nemški as Felix Neureuther. Takole so ga pričakali v ciljni areni. Kariero je končala tudi Frida Hansdotter. FOTO: AFP

 

Komentarji: