Hirscher po peti sljemenski kroni nič več živčen

Avstrijski as 26. in 7. mesto vrednoti kot odstopa. Po drugi Hadalinovi slalomski ničli trener Bergant opozarja: Imamo težavo.
Fotografija: Avstrijskega asa Marcela Hirscherja na belih strminah ne zanima nič drugo, kot biti najboljši. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Avstrijskega asa Marcela Hirscherja na belih strminah ne zanima nič drugo, kot biti najboljši. FOTO: AFP

Zanimivo je bilo slišati, kako Marcel Hirscher vrednoti 26. in 7. mesto, ki ju je dosegel na zadnjih dveh tekmah, preden je včeraj v Zagrebu vknjižil 64. zmago za svetovni pokal. Kaže na to, kako velik šampion je: »Po dveh odstopih sem bil v cilju spet srečen s 100 točkami.« Tekmo so zaznamovali njegova peta krona na Sljemenu, ekipni uspeh gostiteljev in slovenska ničla.

Na Sljemenu se je zbralo 10.000 navijačev in imeli so kaj videti. Kar trije hrvaški junaki so slalom končali med dvajseterico, kar je največji ekipni uspeh reprezentance na domači tekmi. Istok Rodeš (7.), Matej Vidović (15.) in Elias Kolega (20.) – slednjega trenira Ante Kostelić, vsem trem pa kot mentor oziroma svetovalec pomaga tudi Ivica Kostelić, – so v prazničnem času na domačem hribu trenirali s slovensko reprezentanco, nihče od njih ni mogel premagati Štefana Hadalina, a ko je prišla tekma, so fantje zablesteli, Vrhničan pa se je izgubil v ozadju.
 

Hadalinova ocena? Slabo!


Prvič v tej zimi in četrtič zapored na sljemenski tekmi slovenska moška reprezentanca ni vknjižila slalomskih točk. Nazadnje jih je na hribu nad Zagrebom osvojil Mitja Valenčič v sezoni 2012/13. Hadalin, ki se je na progo pognal z najboljšim štartnim izhodiščem v karieri (27), je deloval daleč od svojih sposobnosti, prehitel je vsega šest tekmovalcev.

"Bil sem slab," razočaranja ni skrival Štefan Hadalin. FOTO: Boris Kovačev/Cropix
"Bil sem slab," razočaranja ni skrival Štefan Hadalin. FOTO: Boris Kovačev/Cropix


»Smučal sem slabo, to je vse, kar lahko rečem, nimam drugega komentarja, bil sem slab,« je dejal in prikimal temu, da je bila proga zelo hitra ter dobro pripravljena. Se je po glavi podilo preveč misli? »Ne vem, težko odgovorim na to vprašanje,« je ostal brez besed. Drugič zapored je bil v tej sezoni v svoji paradni disciplini prepočasen za finale. Izgovorov ni iskal, niti ni skrival razočaranja. »Najprej moram ohladiti glavo,« je dejal v pogovoru z novinarji in zanikal, da bi ga pri smučanju ovirale bolečine, s katerimi se sooča v predelu pokostnice.

Ko je konec decembra vknjižil ničlo v Italiji, je tedaj sliko slovenskega slaloma z rezultatom kariere v tej disciplini (11.) popravil veleslalomist Žan Kranjec. V Zagrebu se je približeval finalu, nato pa v zadnjih metrih storil napako in padel. »Težko je bilo najti direktno linijo, a menim, da mi je solidno uspevalo. Dal sem od sebe vse, kar sem lahko, a končalo se je z odstopom. Kadar štartam na tekmi, si seveda želim preboj v finale,« si je namenil kritiko, preden bo popravljal vtis prihodnji konec tedna v Adelbodnu.
 

Trener Bergant: Imamo težavo


Tudi trener tehničnih disciplin Klemen Bergant si ni zatiskal oči, pred naslednjim dokazovanjem bo potrebna temeljita analiza, pogovori in iskanje izvora težav. »Štefan je smučal slabo in dosežen čas je temu primeren. Podobno je bilo v Madonni di Campiglio. Ne vem, kaj se je zgodilo ... V njegovi tehniki in smučanju ni nič narobe, ne znamo oziroma ne zna pa se pripraviti na tekmovalni dan, kot je sposoben. Skratka, imamo težavo,« je opozoril Bergant.

Kako bo ukrepal? »Najprej se morava pogovoriti, verjetno ima kaj povedati, kar vam še ni,« je dodal sogovornik, ki bo z obema vadil na Sljemenu še naslednja dva dneva, preden se bo ekipa preselila na trening v Kranjsko Goro, nato pa nadaljevala tekmovalni ritem v Švici.
 

Hirscherju ni mar


V položaju, ki mu je precej neznan, pa se je na njegovi zadnji tekmi v letu 2018 in prvi v novem znašel lastnik sedmih velikih kristalnih globusov Hirscher. Na slalomu v Madonni di Campiglio je storil napako in tekmo končal predzadnji, na paralelni tekmi v Oslu je izpadel v četrtfinalu. Prav zato si je v Zagrebu po peti sljemenski kroni oddahnil.

...
...


»Veliko ljudi se ukvarja s tem, koliko stopničk in zmag imaš. Meni, medtem ko tekmujem, za to ni mar. V zadnjih dveh tekmah nisem dobil točk (čeprav jih je, op. a.), kar me je delalo živčnega. Verjetno mi nihče ne verjame, kar govorim ... A res sem spet zelo srečen,« je razpredal Hirscher in pohvalil Zagrebčane, ker so po njegovih besedah – kar sta potrdila še drugouvrščeni Alexis Pinturault in tretji Manuel Feller – pripravili najboljšo progo med vsemi prizorišči v sezoni.
 

Komentarji: