Ilka bo prekinila tekmovalni post

Štuhčeva ima za sabo 50 dni snežnega treninga. Odpravlja se na najdaljše (enomesečne) priprave na južno poloblo. 

Objavljeno
14. avgust 2018 06.30
Posodobljeno
14. avgust 2018 06.30
Ilka Štuhec in njen trener Grega Koštomaj se še s preostalimi člani ekipe (Ilkino mamo Darjo Črnko, kineziologinjo Anjo Šešum in serviserjem Alešem Sopotnikom) v ponedeljek podajata na enomesečne priprave v Čile. FOTO: Jure Eržen/Delo
Slovenska smučarska šampionka Ilka Štuhec, ki je izpustila olimpijsko zimo zaradi poškodbe kolena, ima v pripravljalnem obdobju za novo sezono ta čas v nogah 50 dni snežnega treninga. Nazadnje je na Stelviu zbudila občutke, nov snežni izziv pa jo čaka v ponedeljek, ko se s svojo ekipo odpravlja na najdaljše priprave – enomesečni trening v Čile.
 

Trener Koštomaj: Ilka je super fit


Štuhčeva je za kratek čas pospravila smučarsko opremo in včeraj v poletni garderobi na Pohorju sedla pred novinarje v družbi trenerja Grege Koštomaja in opisala načrt nadaljnjih treningov v pripravljalnem obdobju. O oktobrski uverturi v sezono svetovnega pokala v Söldnu ne razmišlja, tekmovala bo šele konec novembra na prvih preizkušnjah v hitrih disciplinah. Kot je vselej pozimi sledila sloganu »gremo iz tekme v tekmo«, tako tudi zdaj v poletnem obdobju ne prehiteva korakov.

image
Trener Grega Koštomaj se nadeja, da jih bo na pripravah v Čilu, kjer bo Ilka vadila tudi s slovenskimi smukači, pričakala zima. FOTO: Jure Eržen/Delo


Najtežji del kondicijske priprave, za katero skrbi kineziologinja Anja Šešum, ima za sabo. Levo koleno, ki so ji ga operirali oktobra lani v Švici (strgana sprednja križna vez), se dobro odziva, novih je le nekaj brazgotin. Sem pa tja jo nase opozori desno koleno, ki je prestalo pet operacij, prav zato je vadba prilagojena. A Štuhčeva se dobro počuti, zapletov ni. »Ilka je 'super fit'. S pozitivno držo zremo naprej,« je delo Šešumove in Štuhčeve pohvalil Koštomaj.
 

Pol metra novega snega


Na južni polobli bo Mariborčanka še naprej vzdrževala kondicijo, v ospredje pa prihaja smučanje; nabiranje snežne kilometrine in piljenje tehničnih podrobnosti. »Najprej bomo v El Coloradu, posvečali se bomo tehniki, v drugem delu pa bo poudarek na daljših zavojih v smukaški preži in drsenju. Sledi superveleslalom in preizkušnja v konkurenci, da prekinemo tekmovalni post, kar bo dobrodošlo s psihološkega gledišča. Potem pa selitev v La Parvo, kjer bo poudarek na hitrih disciplinah. Takšen je načrt, videli pa bomo, kaj bomo lahko uresničili, saj nas vreme pogosto prisili v prilagajanje programa,« je načrte razgrnil Koštomaj.

image
Levo koleno, ki so ji ga operirali lani v Švici (strgana sprednja križna vez) se dobro odziva, sem pa tja jo nase opozori desno, ki je prestalo pet operacij. FOTO: Jure Eržen/Delo


Razmere v Čilu niso bile ravno blesteče, pravi trener, ki je s Štajerko osvojil smukaški in kombinacijski globus, a je prejšnji teden narava nasula pol metra snega. »Ena vremenska fronta še pride in nadejamo se, da nas bo pričakala zima. Ta čas obratujejo vsa smučišča,« je dejal trener svetovne prvakinje v smuku, poleg katerega jo bodo v Čilu spremljali še Šešumova, mama Darja Črnko in serviser Aleš Sopotnik.
 

Iskali bodo mir


Štuhčeva se na sezono pripravlja poldrugo leto, saj se je poškodovala ob koncu lanskih priprav. Prav zato se veseli tudi tekmovalnega utripa, ki ga bo okusila na južni polobli. V Čilu bodo namreč na sporedu preizkušnje nižje ravni.

Testiranj opreme ne načrtuje. »Ne moreš testirati, če nimaš vseh občutkov. Ko daš po dolgem času nase opremo, je kaj tudi moteče, smučarski čevelj te tišči, malenkosti ti ne ustrezajo, smučka ne zavije, kot bi morala. Z novim serviserjem, ki ima veliko izkušenj, preizkušamo manjše podrobnosti, velikih sprememb pa ni,« je povedala 27-letnica, ki se veseli stika s tekmicami v Čilu. Kot v preteklosti bo tam trenirala tudi s smukači.

image
Kot je svetovna prvakinja v smuku v predolimpijski zimi sledila sloganu »gremo iz tekme v tekmo«, tako tudi zdaj v poletnem obdobju ne prehiteva korakov. FOTO: Jure Eržen/Delo


Po prihodu domov jo nato čaka premor za regeneracijo in krajši oddih. Zatem pa spet sklop dvotedenske kondicijske vadbe in odhod na sneg na evropskih ledenikih. »Iskali bomo predvsem mir, da se pripravimo za zadnji del vadbe pred sezono,« je še poudaril Koštomaj.