Ilka iz Švice z dokončno potrditvijo – operacije ne bo

V Andori si je smukaški globus prvič v karieri zagotovila Nicole Schmidhofer, v moški konkurenci drugič zapored Beat Feuz.
Fotografija: Beat Feuz in Nicole Schmidhofer sta najboljša smukača v sezoni za svetovni pokal. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Beat Feuz in Nicole Schmidhofer sta najboljša smukača v sezoni za svetovni pokal. FOTO: Reuters

Čeprav ne tekmuje na finalu sezone v Andori, je slovenska smučarska šampionka Ilka Štuhec, ki okreva po poškodbi kolena, zimo končala na četrtem mestu v smukaškem seštevku svetovnega pokala. V sedmih nastopih se je trikrat prebila na stopničke, enkrat na najvišjo. Danes je po pregledu v Švici sporočila lepo novico: dobila je potrditev, da ji ne bo treba pod nož.


Ilkino okrevanje bo zaznamovala opornica


Mariborčanka se je po dobrih dveh tednih, odkar nosi opornico na poškodovanem levem kolenu (na smuku v Crans Montani si je pri padcu močno raztegnila zadnjo križno vez), danes spet oglasila v Baslu na kliniki, kjer jo je pregledal dr. Niklaus Friederich, ki jo je v preteklosti že operiral. Z videnim je zadovoljen, vez se lepo celi, okrevanje bo zaznamovala opornica.



Medtem si je v Andori smukaški globus prvič v karieri zagotovila Nicole Schmidhofer, v moški konkurenci drugič zapored Beat Feuz. V osmih tekmah je vknjižil le eno zmago, njegov najbližji zasledovalec Dominik Paris pa je slavil štirikrat, vendar si je Švicar zagotovil prednost s šestimi stopničkami, na vsaki tekmi se je uvrstil med šesterico, medtem ko je Italijan trikrat pristal zunaj deseterice. Na koncu je to pomenilo 20 točk razlike. Feuz si je globus zagotovil s 6. mestom na zadnjem smuku sezone, ki ga je dobil prav Paris. »Lani sem se bojeval z Akslom Lundom Svindalom za lovoriko, letos s Parisom, obakrat je zmagala stanovitnost,« je dejal 32-letnik.



Kako si je zimo s štirimi smukaškimi zmagami, a brez globusa pojasnil Paris? »Sezona je daljša od štirih tekem, treba se je na vsaki uvrščati na stopničke, ali se jim približati. Težko bi bilo premagati Beata,« je razmišljal Paris.

Jutri (10.30) bo imel novo priložnost za lovoriko, pred zadnjim superveleslalomom vodi v seštevku discipline, vendar se za mali globus na papirju poteguje šest smučarjev. Najbolj mu za ovratnik diha Vincent Kriechmayr z zaostankom 44 točk. »Upam, da bom hitro prebral progo. Moral se bom boriti, ker so tekmeci močni, grem pa na zmago!« je dejal Paris.

Ilka Štuhec (levo, desno Meta Hrovat) je sporočila veselo novico. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ilka Štuhec (levo, desno Meta Hrovat) je sporočila veselo novico. FOTO: Tadej Regent/Delo


Potem ko slovenska reprezentanca ni imela tekmovalca na zadnjem smuku – vozovnico za Andoro bi si priboril Martin Čater, a je poškodovan –, bo imela na superveleslalomu Klemna Kosija in Boštjana Klineta.


Potipala globus Götschlove leta 2007


Na zadnjem ženskem smuku sezone se je presenetljivo na vrh zavihtela Mirjam Puchner. Po Schmidhoferjevi, Ramoni Siebenhofer in Stephanie Venier je postala četrta Avstrijka, ki je v tej zimi premagala konkurenco v kraljevski disciplini. Dobitnica globusa Schmidhoferjeva si je lovoriko zagotovila z 11. mestom. S tem je končala 12-letno sušo rdeče-belo-rdečega tabora v smuku, nazadnje je lovoriko osvojila Renate Götschl. Tisto sezono (2006/07) je Schmidhoferjeva postala mladinska svetovna prvakinja v superveleslalomu in veleslalomu.

»Takrat sem spoznala Götschlovo in jo vprašala, če lahko potipam njen smukaški globus. Zame je bilo to že takrat nekaj velikega, zdaj pa imam svojega,« se je spominjala. V smukaški razvrstitvi je vodila od prve do zadnje tekme. »Po dveh zmagah na uvodu zime v Lake Louise sem ugotovila, da rdeča majica vodilne izgleda lepo na mojem kombinezonu. Iz tedna v teden sem razmišljala o njej. Težko opišem občutke, ki me prevevajo. V Crans Montani sem slabo smučala, potem se je še Ilka poškodovala, Ramona je zaostajala za mano. Veliko misli mi je švigalo po glavi, čas do zadnje tekme se je vlekel. Vesela sem, da je konec,« je razmišljala. V tej zimi je bila štirikrat na stopničkah.

Jutri se bo dokazovala na superveleslalomu, v disciplini, ki jo je zaznamovala Mikaela Shiffrin. V igri za lovoriko je poleg njiju še Tina Weirather. Tudi v finišu sezone se seznam poškodovanih daljša, nazadnje sta na njem pristali Ragnhild Mowinckel in Cornelia Hütter.

Preberite še:

Komentarji: