Ilka se je borila, ničesar si ne očita

Najboljša slovenska smučarka deseta na kombinaciji, 2. čas smuka dober obet za nedeljo.
Fotografija: Ilka Štuhec je na kombinacijskem smuku potrdila konkurenčnost, za stotinko je zaostala za najhitrejšo Ramono Siebenhofer. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je na kombinacijskem smuku potrdila konkurenčnost, za stotinko je zaostala za najhitrejšo Ramono Siebenhofer. FOTO: AFP

Åre – Kurenti so ropotali v ciljni areni na svetovnem prvenstvu v Åreju, ko se je med slalomske količke na kombinacijski tekmi po drugem času smuka pognala njihova junakinja Ilka Štuhec. A spodbuda ni zadostovala, Mariborčanka je s 17. časom slaloma zasedla končno 10. mesto. »Borila sem se, kolikor sem lahko, in nimam si česa očitati,« je dejala Štuhčeva, ki se v tej sezoni ni posebej posvečala slalomskemu treningu.

Zaradi megle so prireditelji smukaški del preizkušnje najprej premaknili eno uro naprej, kot je bilo načrtovano. Ker so se ustrašili prihajajoče vremenske fronte, pa so tekmo z nižjega štarta (superveleslalomskega) dokončno premaknili za pol ure nazaj.
»Če je smuk skrajšan, je za tekmovalke v hitrih disciplinah res težko, saj ne morejo narediti prednosti pred specialistkami za tehnične discipline, sploh na terenu kot je ta – tehničnem s številnimi zavoji. Če ti tu uspe pokazati dober smuk, si lahko denimo priboriš pol sekunde prednosti, a ta izgine že pri petnajstih slalomskih vratcih,« je pojasnila Dominique Gisin, upokojena olimpijska zmagovalka, ki je zlato smukaško kolajno v Sočiju 2014 z istim časom osvojila skupaj s Tino Maze.

Ilki Štuhec se je poznalo pomanjkanje slalomskega treninga. FOTO: Francois Xavier Marit/AFP
Ilki Štuhec se je poznalo pomanjkanje slalomskega treninga. FOTO: Francois Xavier Marit/AFP

 

Približek odlični predstavi


V taboru Štuhčeve so bili zaradi vremenske napovedi pripravljeni na premike, to je ni zmotilo. »S smukaškim nastopom je potrdila, da se sestavlja za nedeljsko tekmo in je konkurenčna,« je dejal trener Grega Koštomaj.

Prav na včerajšnji kombinaciji je Štajerka prikazala svoj najboljši smukaški nastop na tem terenu. Na začetku proge je izgubila največ, od drugega vmesnega časa do konca proge pa je bila od nje hitrejša le Avstrijka Ramona Siebenhofer (za pičlo stotinko). »To je bil že približek super predstavi. Še je rezerv, saj sem v nekaterih delih delala napake, a pozitivno gledam proti nedeljski tekmi, na kateri vem, kaj nas čaka,« je bila zadovoljna s prvim delom kombinacije.



Drugi je bil prepočasen za preboj med najboljše. »Slalom ni bil v redu,« je poudaril Koštomaj, ki je s svojo tekmovalko v zadnjih dneh imel po štiri slalomske vadbe. Štuhčeva je razkrila, da se ji pozna primanjkljaj treninga. »Skozi celoten nastop sem si ponavljala: Ostani spredaj, ostani v liniji, smučaj! Vem, kaj se zgodi, ko začnem brezglavo spuščati, nagnem se nazaj, dokler ne padem na hrbet. To sem hotela preprečiti. Ne vem najbolje, kako bolj napadati in si zaupati, da bi preprosto oddirkala, kot je treba,« je razmišljala. V pričakovanju svojega vrhunca na nedeljskem smuku bi si želela štartati z vrha. Vremenska napoved kaže drugače (današnji trening je odpadel), a nižji štart zanjo ne bo hendikep.

Wendy Holdener je obranila naslov svetovne prvakinje v kombinaciji. FOTO: AFP
Wendy Holdener je obranila naslov svetovne prvakinje v kombinaciji. FOTO: AFP

 

Vonnova prepričala Stenmarka


Naslov svetovne prvakinje je obranila Švicarka Wendy Holdener, srebrno kolajno – premierno posamično odličje na SP za slovaško smučanje – je osvojila Petra Vlhova, tretja je bila Norvežanka Ragnhild Mowinckel.

Petra Vlhova je za Slovaško osvojila prvo posamično kolajno na smučarskih SP. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Petra Vlhova je za Slovaško osvojila prvo posamično kolajno na smučarskih SP. FOTO: Denis Balibouse/Reuters


Še ena slovenska predstavnica se je dokazovala na tekmi poleg Štuhčeve. Maruša Ferk je po 30. mestu v smuku dosegla deveti čas slaloma z veliko napako, končna uvrstitev je bila 16. mesto. V cilju je bila jezna. »Bila sem suverena, dobro na poti, pristop je bil napadalen, lahko bi dosegla lep rezultat ... Škoda,« je dejala.

V smuku je nazadnje nastopila na olimpijskih igrah v Pjongčangu 2018. V tej sezoni ga je odsmučala osemkrat za vadbo, poleti ni naredila enega smukaškega zavoja. »Zdi se mi, da je največ v glavi, kako se pripraviš in si zaupaš, da imaš položaj naprej. Ob slabi vidljivosti in visoki hitrosti je tako vse lažje in bolj varno,« je dejala, zadovoljna, ker se ni ustrašila slabe vidljivosti. Ker je v teh dneh uživala v hitrosti in na vodljivih smukaških smučeh, razmišlja, da bi štartala tudi na nedeljskem smuku.

Maruša Ferk je v slalomu naredila veliko napako in končala na 16. mestu. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Maruša Ferk je v slalomu naredila veliko napako in končala na 16. mestu. FOTO: Denis Balibouse/Reuters


Med tistimi, ki so se odločile, da kombinacijo izkoristijo le za smukaški trening, je bila tudi Lindsey Vonn. V cilju je potarnala, da ji je zgornje rebro izskočilo iz naravnega položaja. »Prepričana sem, da bom na tekmi v boljši formi,« je dejala in dodala, da bo štartala, če bo pripravljena ali ne. Vesela je, ker bo njen finiš kariere pospremil tudi legendarni Ingemar Stenmark. Nameraval je priti šele v ponedeljek, a ga je preko sporočil lepo prosila, naj pride na njej poslovilni nastop. Šved jo je uslišal ...

Lindsey Vonn je kombinacijski smuk izkoristila le za trening pred nedeljskim smukom, na katerem bo končala kariero. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Lindsey Vonn je kombinacijski smuk izkoristila le za trening pred nedeljskim smukom, na katerem bo končala kariero. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Preberite še:

Komentarji: