Ilka ve, kje je bila pregroba in kaj mora izboljšati

Vremenska napoved bi lahko povzročila preglavice švedskim prirediteljem SP.
Fotografija: Ilka Štuhec ve, da ima še rezerv. Jutri jo čaka tekma v kombinaciji, v nedeljo v smuku. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ilka Štuhec ve, da ima še rezerv. Jutri jo čaka tekma v kombinaciji, v nedeljo v smuku. FOTO: AFP

Stephanie Venier in Matthias Mayer sta bila najhitrejša na današnjem smukaškem treningu pred moško sobotno oziroma žensko nedeljsko tekmo na svetovnem prvenstvu v Åreju. Vremenska napoved obeta preglavice prirediteljem in morebitno spremembo urnika, a o končnih odločitvah se na prizorišču svetovnega prvenstva še ne govori na glas.

Matthias Mayer je bil najhitrejši na prvem moškem smukaškem treningu. FOTO: AFP
Matthias Mayer je bil najhitrejši na prvem moškem smukaškem treningu. FOTO: AFP


Ilka Štuhec je na drugem smukaškem treningu za dekleta, ki so mu znižali štart zaradi premočnega vetra v zgornjem delu, dosegla 17. čas z zaostankom 92 stotink sekunde. "Relativno zadovoljna sem, vem, kje sem bila še pregroba in sem preveč 'ubila' hitrost, ampak še vedno gre zgolj za trening. Še imam rezerve in v prihodnjih dneh bom to naredila bolje," je napovedala Mariborčanka, ki jo jutri čaka kombinacija, v nedeljo pa vrhunec tega velikega tekmovanja, smukaška tekma. 

"Zaradi rezervnega štarta je smuk zelo skrajšan. Gre še vedno za smuk in hitrost ne bo težava, čeprav je vse skupaj počasneje, kot bi bilo, če bi se šlo z vrha, ampak še vedno je v redu," je razmišljala Štuhčeva, ki se je po progi podala v slabših razmerah s številko tri, tiste z višjimi pa so imele boljšo vidljivost. Maruša Ferk je dosegla 23. čas z zaostankom 1,19 sekunde.
 

Presenečen, kako Ilka v majhni ekipi sledi velikim


Nekdanji trener Tine Maze in Lare Gut Mauro Pini, ki na SP dela kot strokovni komentator švicarske televizije, pravi, da bo med favoritinjami na nedeljskem smuku zelo nevarna Sofia Goggia. "Je oseba za velika tekmovanja. Uporabi mentalno moč, da nadomesti primanjkljaj snežnega treninga. Ima zmagovalno miselnost. Podobno kot Lara Gut in Mikaela Shiffrin," je dejal sogovornik, ki je za superveleslalomsko tekmo pravilno napovedal dve od treh lastnic kolajn.

V najožji krog favoritinj je uvrstil Štuhčevo, ki ga je navdušila s hitro vrnitvijo po poškodbi. "Dobro opremo ima, tudi fizično je odlično pripravljena in mentalno," je povedal in dodal, da je pozitivno presenečen, da lahko kot članica majhne ekipe sledi največjim. "Velike ekipe, kot so avstrijska in švicarska, so odlično organizirane in imajo finančno podporo za dobro pripravljalno obdobje. To je tisto, kar dela vse večje razlike med ekipami," je razmišljal. 

Obdobja sodelovanja s Tino Maze se spominja kot zelo intenzivnega in polnega energije. Za Lindsey Vonn, ki se poslavlja, pravi, da je tista, ki je alpsko smučanje dvignila na višjo raven. Kaj se je zgodilo z njegovo nekdanjo tekmovalko Laro Gut, da ne kaže rezultatov, ki jih je v minulih zimah? Izgubila je osredotočenost za vrhunski šport, ker je začela odkrivati druge stvari v življenju, pravi: "Kar je normalno in prepričan sem, da ve, kaj mora storiti, da se bo spet povzpela v ospredje."
 

Hrobat napovedal še eno tesno tekmo


Prvi smukaški trening imajo za sabo moški. Med slovenskimi tekmovalci ga je najhitreje presmučal Miha Hrobat na 46. mestu z 2,62 sekunde zaostanka. "Na tekmi bo šlo na tesno, razlike bodo majhne, treba bo na čisto brez napak od štarta do cilja. Rad bi šel s spodobnim pristopom do cilja. Včeraj sem se na superveleslalomu dobro počutil na štartu in sem se vrgel na progo brezkompromisno, a ni se mi izšlo. Če bi se mi, bi z normalno vožnjo bil blizu deseterice," je dejal Hrobat, ki te dni prvič smuča na tem prizorišču. 

Jutri bo imel še eno priložnost za podrobno spoznavanje proge, na drugem in hkrati zadnjem uradnem treningu. "Na sobotni tekmi pa bo treba od štarta do cilja pokazati popoln napad. Želim si takšen nastop, kot je bil na superveleslalomu do odstopa, vendar tokrat prismučati v cilj," je dejal.

Martin Čater je dosegel 48. čas. FOTO: AFP
Martin Čater je dosegel 48. čas. FOTO: AFP

Komentarji: