Jezni Čater se je tolkel po čeladi

SP v alpskem smučanju: Dominiku Parisu zlato v superveleslalomu, tri slovenske ničle in 13. mesto
Fotografija: Martin Čater je bil na nekaterih delih proge med najhitrejšimi. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Martin Čater je bil na nekaterih delih proge med najhitrejšimi. FOTO: AFP

Kadar je najbolj zahtevno, takrat je priložnost za italijanskega smukača Dominika Parisa, mojstra za najbolj brutalne tekme. Na superveleslalomu v Åreju sicer ni bilo tako, ledeno in tresoče, kar ima najraje, a je kljub temu na zahtevni postavitvi in ob slabi vidljivosti iztržil največ v konkurenci in osvojil krstni naslov svetovnega prvaka. Martin Čater je s 13. mestom izenačil svoj najboljši rezultat na SP.

Ravno zato, ker tekme niso zaznamovale razmere, ki bi mu bile pisane na kožo, Paris ni pričakoval zmage.
»Vidljivost je bila izjemno zahtevna, ob tako šibki svetlobi je težko smučati na robu, ne moreš videti grbin, skušal sem jih začutiti pod nogami, bilo je težko,« je dejal zmagovalec najtežjih preizkušenj v tej sezoni svetovnega pokala, tistih v Bormiu (smuk in superveleslalom) in Kitzbühlu (smuk).

Še en zelo pomemben podatek: za vrhunec sezone mu je svetoval Patrick Staudacher, zmagovalec superveleslaloma na SP 2007 na tem švedskem prizorišču.

»Dobiti informacije od nekoga, ki je tu že osvojil naslov, je velika prednost. To je bil ključ, dobil sem še več samozavesti,« je dejal svetovni podprvak v smuku leta 2013 Paris, ki je delal napake, zaradi katerih, ko je prišel v cilj, ni vedel, kako visoka bo njegova končna uvrstitev. Srebrno kolajno sta si z devetimi stotinkami zaostanka prismučala Avstrijec Vincent Kriechmayr in Johan Clarey. Francoz je z 38 leti in 29 dnevi postal najstarejši lastnik kolajne s SP.


Čater spodaj med najhitrejšimi


Kar četrtina tekmovalcev je predčasno končala tekmo. Med njimi so bili Boštjan Kline, Klemen Kosi in Miha Hrobat. »V cilju je resda bila ničla, ampak do odstopov so vsi pokazali, da so hitri. Pristop je bil pravi, napake se dogajajo, ni se izšlo po naših željah. Osredotočamo se na pripravo za naslednje dni. To je treba čim prej pozabiti in nadaljevati samozavestno,« je dejal pomočnik trenerja hitrih disciplin Gašper Markič.

Boštjan Kline je med Slovenci odstopil prvi. FOTO: AFP
Boštjan Kline je med Slovenci odstopil prvi. FOTO: AFP


Edini, ki si zasluži velik plus, je Martin Čater. Brez napak bi bil še precej višje, po drugem vmesnem času je bil drugi, bil je pol sekunde hitrejši od zmagovalca, v finišu pa je imel tretji čas. V cilju se je tolkel po čeladi. »Vedel sem, da take napake nekaj stanejo, in kaj sem storil narobe, ob takem razpletu vrhunskega rezultata ne moreš pričakovati. V cilju sem bil res zelo jezen nase,« je dejal Čater, ki pravi, da se vseskozi trudi izboljšati, ampak bo moral za vrhunski rezultat narediti še korak naprej. »To pa obvladajo mojstri, ki so na vrhu,« je poudaril in dodal, da je imel – v nasprotju z večino – med nastopom odlično vidljivost.

Miha Hrobat se je poguumno lotil tekme, a je ni izpeljal do konca. FOTO: Reuters
Miha Hrobat se je poguumno lotil tekme, a je ni izpeljal do konca. FOTO: Reuters



»Glava, to je čudo«


Je morda pogrešal odpovedani smukaški trening, pri katerem bi dobil več podatkov o progi? »Nisem. Vsega smo vajeni in manj, ko se obremenjuješ, boljše je. V prejšnjih sezonah mi je to resda povzročalo težave, zdaj se vse bolj privajam in s tem tukaj nisem imel problemov. Sreča, da sem na tem terenu tekmoval na finalu minule zime in sem poznal konfiguracijo,« je pripovedoval. Tudi trema, ki mu je vselej povzročala težave, se je z današnjim nastopom sprostila.

»Psihologija, glava, to je čudo. Ves čas preizkušam, da to naštudiram, da sem v pravi miselnosti in sproščenosti na štartu, tokrat sem bil kar sproščen. Na treningu lahko smučam pet, šest ponovitev enako, na tekmi pa je kar naenkrat drugače. Prav to iščem, da bi tudi na tekmi smučal kot na treningu brez kakršnih koli zadržkov,« se dobro zaveda svojih rezerv.

Je z današnjim superveleslalomom dobil prave informacije za sobotni smuk? »Upam, da bo že na treningih izgledalo, kot je treba in bom šel na tekmi na maksimum, oddelal brez napak in rezerv,« se je ozrl k naslednji preizkušnji. Smukaška tekma bo drugačna zgodba, je poudaril pomočnik trenerja Markič.

»Pri superveleslalomu si ogledaš progo in se postaviš na štart, hitrost je podobna smukaški in moraš odsmučati na meji, če hočeš dober rezultat. Pri smuku pa imaš dva treninga ali tri, na dan preizkušnje se točno ve, katera linija je najhitrejša in upam, da teh izpadov, kot so bili na superveleslalomski tekmi, ne bo več,« si je zaželel pred jutrišnjim in petkovim treningom smuka.

Od Klemna Kosija ni iblo pričćakovati vrhunskega dosežka.  FOTO: Blažž Samec/Delo
Od Klemna Kosija ni iblo pričćakovati vrhunskega dosežka.  FOTO: Blažž Samec/Delo

Komentarji: