Vsako leto težave z izgubljenimi predmeti in tudi osebami

V dolini pod Poncami pričakujejo 60.000 navijačev. Zanje so pripravili posebne brezplačne avtobuse. 

Objavljeno
21. marec 2019 08.25
Posodobljeno
21. marec 2019 15.30
Ljudje v Planici so vedno dobre volje. FOTO: Matej Družnik
Lucijan Zalokar, Aljaž Vrabec
Lucijan Zalokar, Aljaž Vrabec
Planica ni le sinonim za dolge polete, temveč tudi za gnečo na cesti. Organizatorji slovenskega skakalnega praznika se vsako leto soočijo z izzivom, kako obiskovalcem zagotoviti čim hitrejšo in čim bolj mirno pot do planiške letalnice. Že sedmo leto zapored so v sodelovanju s Slovenskimi železnicami zagotovili bolj okrepljen prevoz rednih vlakov, v soboto in nedeljo pa bosta do Jesenic in Hrušice vozila izredna vlaka. Ob predložitvi ali nakupu vstopnice za prireditev bodo obiskovalci prejeli popust. Za odrasle velja 50-odstotni, za otroke od 6. do 12. leta 75-odstotni popust, otroci do šestega leta v spremstvu staršev pa imajo vožnjo brezplačno.

Pozorni bodite na bližnje in dragocene predmete

Policisti vsako leto najdejo tudi večje število izgubljenih predmetov. Kar najdejo, policija evidentira in v skladu s predpisi o najdenih stvareh do 30 dni hrani na Policijski postaji Kranjska Gora. Obiskovalce pozivajo, naj poskrbijo za svoje stvari. Vsako leto pa so med in po prireditvi v manjšem številu aktualna tudi iskanja oseb. Nekatere iščejo zaradi alkohola in opitosti, drugi – predvsem gre za otroke – pa se izgubijo v množici. Kdor se izgubi, naj tako za pomoč prosi uradne osebe (policisti, gasilci, varnostniki …).


image
Kdor se v Planico odpravlja z otroki, naj bo previden, da se ne izgubijo. FOTO: Matej Družnik


Avtobus za obiskovalce


Kdor se bo v dolino pod Poncami odpravil na lastno pest, bo – kot je to običajno – avto lahko pustil na več lokacijah. Na regionalni cesti Kranjska Gora–Rateče bo spremenjen prometni režim. Prireditelji sporočajo, da bodo od Kranjske Gore do Planice od četrtka do nedelje vozili brezplačni avtobusi. Navijačem zato svetujejo, naj se v Planico ne odpravljajo z osebnimi vozili, saj bodo prednost prihoda in odhoda imeli avtobusi, ki morajo imeti po navedbah prirediteljev parkirno nalepko. Ta bo policistom in rediteljem omogočala hitrejšo selekcijo in s tem hitrejši dostop do parkirnih prostorov v Planici.

Organizator zagotavlja krožni promet na relaciji Jesenice – Kranjska Gora – Planica (prihodi z vlakom), in tudi krožni promet na sami prireditvi oziroma  relaciji  Kranjska  Gora  –  Planica  s pobiranjem obiskovalcev ob parkiriščih. Obiskovalce prosimo, naj to uporabljajo v čim večji meri. Brezplačni avtobus bo vozil tudi na relaciji Dovje–Mojstrana–Gozd–Martuljek–Hotel Špik–Kranjska Gora–Planica.

Vstopna mesta za obiskovalce:

Kranjska Gora: redna avtobusna postaja, pred osnovno šolo, pred SKB banko (bar Vopa)

Podkoren: redna avtobusna postaja ob regionalni cesti

Rateče: krožno križišče za Planico in križišče Ledine

Izredna postajališča krožnega prevoza: Petrol Podkoren, parkirišče Zelenci,  Petrol Rateče (v primeru preusmeritve parkiranja na bližnje površine)Pešci naj ne hodijo po cesti


Pri policiji zaradi gneče opozarjajo na pravilno razvrščanje na avtocesti, še posebno v gneči, da ostane prost reševalni pas, na ostalih cestah pa naj se vozniki pomaknejo bližje desnemu robu vozišča zaradi interventne poti. Prehitevanje kolone je prepovedano, nevarna pa so tudi razna manevriranja v zastojih, polkrožna obračanja, zapuščanje kolone in podobno.

Posebni nasveti veljajo tudi za pešce. Urejene so pešpoti za smeri Rateče, Ledine in Kranjska Gora. Pot na relaciji krožišče Rateče do Planice je nova, poteka ob cesti in je od nje fizično ločena.

Za volan brez alkohola

Policisti največ dela pričakujejo na področju prometa zaradi stalnega nadzora cestnih relacij in na področju javnega reda in miru. Predvsem sobota bo verjetno bolj kot ostali dnevi pestra zaradi alkohola. Zato obiskovalce pozivajo, naj bo vedenje športno, udeležba v prometu – peš ali z vozilom – pa brez alkohola.


image
Manj skrbi kot gneča na cesti bo skakalnim navdušencem povzročalo vreme. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Organizatorji prosijo za strpnost


Avtobusi krožnega prometa bodo imeli v prvi uri po zaključku tekmovanja prednost odhoda. »Prosimo za strpnost pri odhodu z osebnimi vozili, prihod traja nekaj ur, približno enak čas je lahko potreben tudi za odhod,« sporočajo organizatorji. Pripravili so tudi navodila, da bo organizirani prevoz potekal karseda hitro. Svetujejo, naj imajo obiskovalci s seboj čim manj prtljage; če bodo prišli v manjši skupini, naj ima prtljago le ena oseba iz skupine. Po prihodu do vstopnih mest naj se tam ne zadržujejo, ampak čim hitreje vstopijo na prizorišče, kjer naj imajo pripravljene vstopnice in aktivno sodelujejo pri pregledu osebne prtljage – varnostnikom naj pokažejo vsebino.

Manj skrbi kot gneča na cesti bo skakalnim navdušencem povzročalo vreme. Vse štiri tekmovalne dni bo sijalo sonce, temperature pa se bodo postopoma vzpenjale: za četrtek je čez dan napovedanih deset stopinj Celzija, za petek 13, soboto 15 in nedeljo 16 stopinj Celzija. Jutranje temperature se bodo gibale okoli ledišča.

image
Organizatorji so že sedmo leto zapored v sodelovanju s Slovenskimi železnicami zagotovili okrepljene prevoze rednih vlakov. FOTO: Blaž Račič/Delo