Kamil Stoch & Co. že pred štartom vznemirjajo z novim čudežnim orožjem

Na Poljskem razvili nove skakalne čevlje, ki naj bi svojim reprezentantom omogočali celo od 6 do 8 metrov daljše skoke.
Fotografija: Bodo poljski smučarski skakalci s Kamilom Stochom na čelu v pokalu narodov od tekmecev odskočili tudi v prihajajoči zimi? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Bodo poljski smučarski skakalci s Kamilom Stochom na čelu v pokalu narodov od tekmecev odskočili tudi v prihajajoči zimi? FOTO: Reuters

Ljubljana – Od težko pričakovanega začetka 41. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih, za katero bodo zeleno luč z uradnim treningom in kvalifikacijami jutri popoldne prižgali v Visli, nas loči le še en dan. Veliki kristalni globus bo branil japonski zvezdnik Rjoju Kobajaši, skupno zmago v pokalu narodov pa Poljaki, ki pred uvodno prireditvijo na veliki skakalnici Adama Malysza vznemirjajo konkurenco z novimi »čudežnimi« skakalnimi čevlji.

Kakor poročajo tamkajšnji mediji, naj bi omogočali celo od šest do osem metrov daljše skoke, kar je sicer težko verjeti. A dejstvo je, da čevlji v tem športu, v katerem je veliko odvisno od prefinjenih občutkov, igrajo zelo pomembno vlogo; navsezadnje predstavljajo vez med telesom in smučmi. Z dobrimi čevlji je – kot pravijo – mogoče vse, s slabimi nič.

Tega se na Poljskem dobro zavedajo, zato so skupaj z manjšim podjetjem Nagaba v Krapkovicah pri Katovicah razvili prav posebne skakalne čevlje. Seveda niso zares čudežni, kakor so jih poimenovali rdeče-beli »orli«, pomenijo pa lahko pomemben korak oziroma skok naprej. Njihova glavna prednost je v tem, da so narejeni po meri slehernega poljskega reprezentanta.
 

Boljši od tistih, ki so jih imeli doslej


»Težko je reči, koliko metrov nam bodo res prinesli, zagotovo pa nam bodo v veliko pomoč. Vsekakor so boljši od tistih, s katerimi so fantje skakali doslej, zato lahko rečem, da bodo v prihajajoči zimi naše glavno orožje,« je poudaril Čeh Michal Doležal, ki je spomladi na čelu poljske reprezentance nasledil Stefana Horngacherja. Avstrijski strokovnjak sicer medtem kot glavni trener bdi nad Nemci.

Ob tem je Doležalov pomočnik Grzegorz Sobczyk pristavil, da so čevlji le del šampionskega mozaika, ki ga nameravajo sestaviti do olimpijskih iger leta 2022 v Pekingu. »Seveda povprečen skakalec, ko jih bo obul, ne bo začel čez noč leteti daleč. Ne, tako to že ne deluje. Najprej mora seveda nekdo znati dobro skakati, preden lahko računa na pomoč teh čevljev, ki jih bomo seveda – kakor tudi druge stvari – še izboljševali,« je dejal 38-letni Poljak.

Nad novimi čevlji so kajpak navdušeni tudi skakalci. »Po njihovi zaslugi bolj(e) čutim smuči v zraku, povrhu so udobnejši, kar še zlasti med počepom v zaletni smučini ni zanemarljivo,« je pojasnil Piotr Zyla, ki je prejšnjo sezono svetovnega pokala v skupni razvrstitvi končal na visokem četrtem mestu, tik za slovitim rojakom Kamilom Stochom.
 

Pobudo za razvoj čevljev je dal Malysz


Trikratni olimpijski prvak je o novem poljskem »orožju« povedal, da v celoti izpolnjuje svojo nalogo. »Čevlji zelo pomagajo pri vodenju smuči v zraku, za nas pa je seveda zelo pomembno, da imamo svojega izdelovalca opreme,« je razložil 32-letni šampion iz Zakopanov, ki ga poznavalci spet uvrščajo v ožji krog kandidatov za skupno zmago.

Največ zaslug, da so začeli v sklopu tako imenovanega projekta »olimpijske igre v Pekingu 2022« že pred leti razvijati čevlje, s katerimi bodo Stoch in druščina prvič tekmovali prav v Visli, ima športni direktor Adam Malysz, ki je dal med prvimi pobudo zanje. Kot nekdanji vrhunski skakalec pač dobro ve, kako zelo je oprema pomembna v tem športu, v katerem lahko že vsaka malenkost prinese uspeh.

Koliko bodo čevlji dejanski prinesli Poljakom, lahko le ugibamo. Ne bi se čudili, če bi šlo pri vsem tem le še za en poskus, s katerim si želijo že na začetku sezone vreči tekmece iz tira oziroma preusmeriti pozornost konkurence. Ne bi bilo prvič. Glede na to, koliko se že pred uvodnimi preizkušnjami piše o njihovih »čudežnih« čevljih, bi v tem primeru svoj namen že dosegli ...

Preberite še:

Komentarji: