Katja Višnar in Anamarija Lampič srebrni na SP!

Slovenski smučarski tekačici sta v Seefeldu v ekipnem šprintu v klasičnem koraku zaostali le za Švedinjama.
Fotografija: Slovenki v cilju nista mogli verjeti, kaj sta dosegli. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Slovenki v cilju nista mogli verjeti, kaj sta dosegli. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Seefeld – Slovenska odprava se veseli prvega odličja na nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu! Zanj sta poskrbeli smučarski tekačici Katja Višnar in Anamarija Lampič, ki sta se okitili s kolajno srebrnega leska v ekipnem šrintu (6 x 1,2 kilometra) v klasičnem koraku. Premoč sta morali priznati zgolj Švedinjama Stini Nilsson in Maji Dahlqvist, ki sta bili 37 stotink hitrejši, bron sta osvojili Norvežanki Ingvild Flugstad Østberg in Maiken Caspersen Falla, ki sta za našima junakinjama zaostali 23 stotink.

Anamarija Lampič ni bila daleč niti od zmagovalke. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Anamarija Lampič ni bila daleč niti od zmagovalke. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


Že v kvalifikacijah tretji


Že v kvalifikacijah sta Slovenki dokazali, da merita najvišje, saj sta vpisali tretji čas, za najhitrejšima Rusinjama Natalijo Neprjajevo in Julijo Belorukovo pa zaostali za 53 stotink. V finalu deseterice je Višnarjeva prvo predajo opravila kot sedma, Lampičeva je zaostanek prepolovila in napredovala na tretje mesto, ki ga je Slovenija zadržala tudi po tretji predaji. Po dveh tretjinah tekme sta bili naši dekleti četrti, a v stiku z najboljšo trojico, enako je bilo tudi ob zadnji menjavi, ko je Katja poslala Anamarijo v finalni boj ob boku Rusinji, Norvežanki in Švedinji.

Katja Višnar je pri 34 letih prvič posegla po kolajni. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Katja Višnar je pri 34 letih prvič posegla po kolajni. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


Lampičeva odlična v finišu


Prva je na zadnjih 1,2 kilometra odpadla Rusija Belorukova, ostale tri pa so se srdito udarile za kolajne. Lampičeva je v ciljnem šprintu švignila mimo Norvežanke, ni pa ji veliko zmanjkalo niti do Švedinje, ki pa je vendarle zadržala korak prednosti. Obe slovenski junakinji – Anamarija pri 23 in Katja pri 34 letih – sta se prvič v karieri razveselili odličja s svetovnih prvenstev, Višnarjeva je pred tem v deseterici končala že šestkrat, četrta je bila pred šestimi leti v šprintu v klasičnem koraku v italijanski dolini Fiemme.

Cvetober najboljših šprinterk. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Cvetober najboljših šprinterk. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


Višnarjeva: Veliko breme je padlo z ramen


»Več kot desetletje trdega dela je za mano. Velikokrat sem bila blizu, a se ni nikoli izšlo. Delala sem naprej in vendarle je napočil dan, ko se je vse poklopilo. Veliko breme je padlo z ramen. Po razočaranju v posamičnem šprintu smo vse misli usmerili v ekipnega, da bi popravili vtis. Ne morem verjeti, ni veliko zmanjkalo niti do zmage,« se je pred mikrofonom nacionalne televizije smejalo Katji Višnar, Anamarija Lampič pa je dodala: »Ko vidiš, da si spredaj, dobiš dodatno energijo. Na koncu sem bila povsem v ospredju, toda v zavoju na zunanji strani. Če bi bila na notranji, bi imela celo možnost za zmago, a je tudi drugo mesto odlično.«



V cilju je morala Lampičeva premoč priznati le Švedinji. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
V cilju je morala Lampičeva premoč priznati le Švedinji. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Komentarji: