Kobajaši: Prevčev rekord? Zakaj pa ne! (VIDEO)

Japonski smučarski skakale dobil še tretjo tekmo novoletne turneje, prednost neulovljiva.
Fotografija: Rjoju Kobajaši se je v Innsbrucku rešil še zadnjega tekmeca, Markusa Eisenbichlerja, le še velika smola mu lahko prepreči osvojitev zlatega orla, in to z velikim slamom. FOTO: Barbara Gindl/AFP
Odpri galerijo
Rjoju Kobajaši se je v Innsbrucku rešil še zadnjega tekmeca, Markusa Eisenbichlerja, le še velika smola mu lahko prepreči osvojitev zlatega orla, in to z velikim slamom. FOTO: Barbara Gindl/AFP

Innsbruck – Še pred letom dni je bil Sven Hannawald član najbolj ekskluzivnega kluba na svetu. Kluba, ki ga je sestavljal le on. V dotlej 65-letni zgodovini novoletne skakalne turneje je edini zlatega orla osvojil s štirimi zmagami. V enem letu pa bi kaj lahko njegov klub pridobil dva nova člana. Potem ko je v prejšnji zimi veliki slam uspel Kamilu Stochu, je zdaj le korak od njega oddaljen Rjoju Kobajaši, ki se zdi absolutno neustavljiv.

Z veliko večino tekmecev je izjemni Japonec na novoletni turneji opravil že na uvodnih dveh postajah, po katerih je bil v igri z njim le še Markus Eisenbichler, ki je zaostajal le za 2,3 točke. Nemec je tudi po tretji preizkušnji najbližji zasledovalec, a njegov zaostanek se je povečal kar na 45,5 točke, Kobajaši je na Bergislu rešil vse dvome o skupnem zmagovalcu, če se mu seveda v Bischofshofnu ne bi pripetila zares velika nesreča, le zavoljo tega še lahko rečemo, da ni konec, dokler ni konec.



V Innsbrucku je bil 22-letni Azijec razred zase, bil najboljši v svojem edinem skoku za trening, dobil je kvalifikacije (prvič na tej turneji), bil prvi v včerajšnji poskusni seriji, nato pa še v obeh tekmovalnih. Ker so bile vremenske razmere včeraj odlične za skoke, saj je pihal vzgonski veter, so se prireditelji znašli v precejšnji zagati zavoljo zaletnih mest. Teh je začelo zmanjkovati, v poskusni so številni začeli z mesta 0, začelo se je razmišljanje, kaj storiti, če se bo veter še okrepil … »Prireditelji so imeli pripravljen tudi rezervni scenarij, da bi Kobajašija spustili nižje s teptalcem za urejanje zaletne smučine. On je pač zunajserijski, že nezemeljski in po njem se je treba ravnati,« je razkril slovenski glavni trener Gorazd Bertoncelj.


Bischofshofen mu je najbolj všeč


Da bo Kobajaši dvome o zmagovalcu rešil v Innsbrucku, je bilo jasno že po kvalifikacijah, v katerih je Eisenbichler zasedel zgolj 32. mesto, včeraj je končal tik za Laniškom. »V finalu sem skušal napasti, a se ni izšlo. Nisem popolnoma nezadovoljen, saj sem še vedno drugi v skupnem seštevku turneje,« se je sprijaznil Nemec, da je zlati orel odletel. S tem pa se je vzpostavilo glavno vprašanje, ali lahko Kobajaši dobi vse štiri tekme turneje. Skorajda ga ni, ki ne bi prikimal temu, ne glede na to, da je doslej prve tri tekme tega prestižnega tekmovanja dobilo deset skakalcev, le dva od teh pa sta zmogla zaokrožiti poker asov, medtem ko samo eden nato ni dosegel skupne zmage.



A Kobajaši je res močan, hladnokrven, tudi ko ga malce izdajo živci, je za konkurenco nedosegljiv, ko sede na zaletno mesto, napovedovalci vzkliknejo: Šov se lahko začne … »Izkupiček 3/3 je seveda izjemen, sploh prvi skok danes je bil popoln. Osredotočen sem bil na svoje skoke, vedel sem, kaj moram storiti, sem v odlični formi, ohranil sem mirno kri in uspelo mi je,« je s pomočjo prevajalca dejal Kobajaši, ki se z zgodovinskim dosežkom ne obremenjuje, imeni Sven in Kamil mu ne odzvanjata v glavi. »Ne razmišljam o njiju in ne razmišljam o velikem slamu. Moje misli so usmerjene le v Bischofshofen in v to, da pokažem dobre skoke,« je poudaril, pri čemer je slaba novica za njegove tekmece tudi ta, da mu je skakalnica v Bischofshofnu najbolj všeč od vseh na novoletni turneji.

Poleg velikega slama se v povezavi s Kobajašijem vedno pogosteje postavlja vprašanje, ali lahko zruši rekord Petra Prevca, ki je v sezoni 2015/16 dosegel 15 zmag (in 2303 točk). Japonec je zdaj pri sedmi (od desetih tekem). »Le zakaj ne bi mogel preseči tega rekorda?« je bil veliko bolj odločen pri odgovoru na vprašanje Dela.

Preberite še:

Komentarji: