Hirscher prvak ob trojni avstrijski zmagi, Kranjcu 2. čas na drugi progi

Zadnja tekma svetovnega prvenstva na Švedskem avstrijskemu asu, ki sta mu sledila rojaka Michael Matt in Marco Schwarz. Žan Kranjec se je povzpel na 17. mesto.

Objavljeno
17. februar 2019 08.30
Posodobljeno
17. februar 2019 15.45
Marcel Hirscher je svetovno prvenstvo vendarle končal z zlato kolajno. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
M. F.
M. F.
Z današnjim moškim slalomom se je končalo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Åreju na Švedskem, na katerem je slovenska reprezentanca osvojila dve kolajni – Ilka Štuhec je bila zlata v smuku, Štefan Hadalin srebrn v kombinaciji.

Naslov v slalomu je ubranil Marcel Hirscher, srebrn z veleslaloma, po katerem je povedal, da so na vrhuncu sezone njegovi cilji jasni – kaj drugega kot kolajne ga ne zanimajo. Zaželel si je še, da bi ozdravel, saj mu je v tem tednu veliko moči pobrala bolezen, in temperature pod ničlo, ki bi utrdile progo. Na prvi progi je z odliko opravil svoje delo, prepričljivo je vodil, Alexis Pinturault je zaostajal dobre pol sekunde, tretjeuvrščeni Marco Schwarz pa že sekundo in dve desetinki.

Finale se je razpletel povsem po avstrijskih željah, Pinturault je na drugi progi storil napako in končal na 4. mestu, Avstrijci pa so slavili zgodovinsko prvo trojno slalomsko zmago na svetovnih prvenstvih. Najmanj je za Hirscherjem zaostal Michael Matt, četrti po prvi vožnji.

Rezultate slaloma lahko v živo spremljate tukaj.


Slovenci smo največ pričakovali od Hadalina, ki se je na kombinacijskem slalomu izkazal s prvim časom, zato je bilo vprašanje, koliko zmore na klasični slalomski tekmi, pa tudi, koliko se bo še lahko zbral, saj je svoj davek terjala utrujenost dveh tekmovalnih tednov. Pa tudi uspeh kariere je naredil svoje. »Ni se najbolj preprosto osredotočiti po kolajni, a se brzdam in skušam ostati zbran ter nadaljevati v svojem ritmu,« je pred današnjo preizkušnjo povedal Hadalin.

image
AFP Žan Kranjec je dosegel 26. čas na prvi progi, na drugi progi pa drugega, s čimer se je povzpel na 17. mesto. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Štartal je s številko 19 in že v zgornjem delu proge naredil napako, zaradi katere se je moral vračati po progi in končal v ozadju, z več kot 7 sekundami zaostanka. Zasedel je 39. mesto, imel bi pravico nastopa na drugi progi, saj na svetovnem prvenstvu v drugi del napreduje 60 smučarjev, a se je odločil za konec tekmovanja. Žan Kranjec (46) je na zelo načeti progi dosegel 26. čas (+4,40), Jakob Špik (54) je zaostal dobrih 5 sekund in zgrešil trideseterico (33.).

Kranjec je dobro izkoristil to, da se je kot peti podal na drugo progo, dosegel je celo drugi čas (Hirscher šele 25.), tedaj prevzel vodstvo in se na koncu povzpel na 17. mesto.

image
Takole se je Štefan Hadalin (levo) veselil s kolajno okrog vratu po kombinaciji. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP