Končno vrhunski slovenski dosežek na Švedskem

Slovenska moška štafeta je s 5. mestom izenačila najboljši dosežek doslej s prejšnjih svetovnih prvenstev v biatlonu.
Fotografija: Prvenstvo se bo končalo v nedeljo, na tekmi s skupinskim štartom bo Jakov Fak. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Prvenstvo se bo končalo v nedeljo, na tekmi s skupinskim štartom bo Jakov Fak. FOTO: Reuters

Östersund – Po številnih spodrsljajih in razočaranjih so se predzadnji dan svetovnega prvenstva v biatlonu pri slovenski reprezentanci razveselili pravega podviga. V prestižni moški štafetni tekmi, v kateri se je najbolje odrezala favorizirana Norveška, je slovenska četverica – Miha Dovžan, Jakov Fak, Klemen Bauer, Rok Tršan – osvojila 5. mesto in tako izenačila najboljšo uvrstitev naših biatloncev doslej na svetovnih prvenstvih v tej disciplini. Slovenska moška štafeta je bila namreč 5. pred natanko 16 leti na šampionatu v Hanti-Mansijsku, takrat so nastopili Tomas Globočnik, Janez Ožbolt, Janez Marič in Marko Dolenc. A ta zasedba je bila dotlej tudi že na stopničkah, pri tej sedanji pa z izjemo Faka in delno Bauerja ni tekmovalca, ki bi dosegal vidne uvrstitve v absolutni konkurenci. Veselju glavnega trenerja Uroša Velepca po neuresničenih ciljih prejšnjih dni tokrat ni bilo konca, povrhu se mu je smejalo tudi zaradi 3. mesta ženske ukrajinske štafete, saj je bila pri tej tudi Julija Džima, ki trenira po njegovem programu in je zato med pripravami skupaj s slovensko reprezentanco.

A žensko tekmo, v kateri je bila spet na dlani nekonkurenčnost naše vrste – ta ni dokončala preizkušnje in je uradno zasedla zadnje, 22. mesto –, je kazalo hitro pozabiti, nakar je hitro napočil čas za z naskokom najvidnejši nastop slovenskega biatlona na tem prvenstvu. V disciplini, ki zlasti med velesilami ohranja izjemen ugled, saj razkriva ekipno moč, si Slovenija ni privoščila kazenskega kroga, Fak in Tršan pa sta tako imenitno opravila nalogo na strelišču, da nista porabila niti enega dodatnega naboja! 

Fak in Bauer najhitrejša

»Prav želel sem si nastopiti na tej tekmi, saj mi ni šlo v prejšnjih dneh na posamičnih preizkušnjah, zato sem se zdaj potrudil pomagati moštvu. Seveda se veselim tudi nedeljskega skupinskega štarta, bom pa videl v nedeljo zjutraj, koliko moči mi je pobrala ta tekma,« je dejal dvakratni svetovni prvak Fak, pohvalil izjemno pripravljene smuči in poudaril, kako je tudi psihično na strelišču, če si hiter na progi. Sam je bil, podobno kot za njim Bauer, nahitrejši v svoji predaji, izjemen pa je bil za konec Tršan, saj je imenitno tekel v konkurenci najhitrejših biatloncev iz Norveške, Švedske, Avstrije, Rusije itn.

»Veliko mi pomeni ta dosežek, saj vem, kako dobro sem poleti treniral, nato pa z nekaterimi nastopi samega sebe razočaral,« je dejal Tršan, za izjemen zadnji krog prejemal čestitke sotekmovalcev in trenerja Velepca, ki je zanj dejal: »Če je v preteklosti opravil maturo, je zdaj diplomiral. Res, vloženo delo vedno obrodi sadove, res pa je, da še sami nismo pričakovali tako vrhunske uvrstitve na tej tekmi. Razmišljal sem o 8. mestu kot zelo lepem uspehu, a fantje so nato opravili res izjemno nalogo.«

Prvenstvo se bo končalo v nedeljo, na tekmi s skupinskim štartom bo Jakov Fak, Klemen Bauer pa je prvi na čakalnem seznamu, če kdo od trideseterice ne bo nastopil.

Preberite še:

Komentarji: