Konec kariere za Ano Drev?

Najizkušenejša slovenska smučarka Ana Drev si je poškodovala koleno. Jutri operacija.

Objavljeno
08. januar 2019 17.27
Posodobljeno
08. januar 2019 18.44
Ana Drev je že končala sezono. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Najizkušenejša slovenska alpska smučarka Ana Drev si je na treningu na Kronplatzu poškodovala desno koleno. Prepeljali so jo v ljubljanski klinični center, kjer je magnetna resonanca pokazala strgano sprednjo križno vez. Za Drevovo je sezona že končana, najverjetneje pa tudi kariera, saj se je o koncu športne poti odločala že ob koncu minule zime.

Triintridesetletnico, ki v zadnjih štirih sezonah sodi med veleslalomske prvokategornice, bo jutri operiral dr. Marko Macura, so sporočili s Smučarske zveze Slovenije.
 

V kartoteki tri operacije levega kolena


Slovenski ženski reprezentanci nikakor ne gre po načrtih. V minuli zimi se je poškodovala Tina Robnik, ki se ji je po operaciji strgane sprednje križne vezi v kolenu zavlekla rehabilitacija, dekletom po polovici sezone na tekmah nikakor ne steče, Meta Hrovat je morala na punkcijo gležnja, bolniška odsotnost ji je vzela štiri tekme, zdaj se je poškodovala še Drevova.

Veleslalomistka iz Šmartnega ob Paki, ki je v svetovnem pokalu premierno štartala leta 2001, največji uspeh pa dosegla v sezoni 2015/16, ko se je dvakrat povzpela na stopničke, je vselej znala stisniti zobe. V preteklosti so ji trikrat operirali levo koleno, nazadnje pred dvema letoma, težave ji je povzročalo tudi v pripravah za to sezono, zato je vadila po prilagojenem programu.

image
Veleslalomska prvokategornica je ob koncu minule zime razmišljala o koncu kariere. A naprej jo je gnala misel, da še ni pokazala vsega. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Ob koncu minule zime si je vzela čas za premislek, kako naprej. »Ni samoumevno, da bom nadaljevala,« je tedaj povedala. Spogledovala se je s koncem športne poti, a se naposled odločila, da še ni prišel čas za slovo. Spoznala je namreč, da ni tako preprosto prekiniti tistega, kar počne vse življenje. Gnala jo je misel, da zmore več, kot je pokazala, in da lahko poseže višje.
 

V tej sezoni dvakrat pri točkah


To sezono je začela z bolečinami, ki pa so se postopoma umirjale. Nastopila je na štirih preizkušnjah, dvakrat je bila prepočasna za finale, dvakrat pa osvojila točke: v Courchevelu je bila 21., na Semmeringu 24.

Drevova, vselej korektna, dostopna in prijetna sogovornica, med mlajšimi tekmovalkami pa tista, ki je vedno pripravljena pomagati in svetovati, se je sicer trikrat dokazovala na olimpijskih igrah (Torino 2006, Vancouver 2010, Pjongčang 2018), za sabo ima tudi sedem svetovnih prvenstev, letos se ji je obetalo še osmo februarja na Švedskem. Prav za ta vrhunec zime je tudi tempirala formo ...

image
V tej sezoni najizkušenejši slovenski smučarki ni šlo po načrtih, na štirih tekmah je osvojila točke dvakrat. FOTO: Tomi Lombar/Delo