Konec najtežje in najbolj mučne vadbe, čas je za sneg

Žan Kranjec in Štefan Hadalin na ledenik v Švico. Nova sezona brez velikega tekmovanja, toda z natrpanim urnikom.

Objavljeno
23. julij 2019 06.00
Posodobljeno
23. julij 2019 06.00
ŽŽan Kranjec velja za enega od telesno najbolje pripravljenih smučarjev v svetovnem pokalu. Takole je dvigoval uteži včeraj na Rogli. FOTO: Tadej Regent/Delo
Najboljša slovenska alpska smučarja minule zime Žan Kranjec in Štefan Hadalin se v nedeljo odpravljata na trening v Saas Fee. Če odmislimo aprilske priprave v Banskem, ki sta jih oddelala takoj po koncu tekmovalne zime, bodo to njune prve snežne za novo sezono. Najtežji del kondicijske vadbe je za njima.

Pretekla zima je bila najbolj intenzivna in rezultatsko najuspešnejša na njuni športni poti. Hadalin je navdušil z naslovom svetovnega podprvaka v kombinaciji, Kranjec s premierno (veleslalomsko) zmago za svetovni pokal. V drugi polovici aprila sta si potem oddahnila od naporov tekmovalne sezone, si odpočila glavo in telo, v začetku maja pa sta že začela s polnim kondicijskim treningom – Kranjec z dolgoletnim kondicijskim trenerjem Mitjo Bračičem, Hadalin z Janijem Grilom, s katerim sodeluje dobro leto (Gril od pomladi trenira tudi Ilko Štuhec).

image
ŠŠtefan Hadalin je napredoval pri kondicijski pripravi, a še vedno ima rezerve. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Njuni izhodišči sta bili povsem drugačni. Štefan, ki je imel še veliko rezerv pri kondicijski pripravi, je v zadnjih 15 mesecih z Janijem storil velik korak naprej, Žan pa je bil že lani dobro pripravljen, letos je še malenkost bolje,« je o svojih tekmovalcih spregovoril glavni trener za tehnične discipline Klemen Bergant, ki ju je zadnje dni spremljal na Rogli. »Lani sem izpostavil, da bi bilo dobro, če bi Štefana spravili na najvišjo raven, ki jo zmore, do začetka olimpijske sezone, torej do konca julija 2021. Napredek je že zdaj viden in zelo sem optimističen, verjamem, da nam bo to uspelo uresničiti,« je razmišljal Bergant.

Hadalinu je v prejšnji sezoni preglavice povzročala pokostnica, tudi hrbet se je oglašal, prav tako se je z bolečinami soočal Kranjec. Oba se pri pripravah osredotočata tudi na to in ta čas nimata težav.
 

Ni pomemben tekmovalec, ampak posel


V nedeljo si bosta po dolgem premoru spet nadela smučarski kombinezon, na ledeniku v Švici bosta smučala osem dni. »Najprej se morata spet navaditi na smučarske čevlje in priklicati občutke. To ne bo intenziven trening, bolj ekstenziven. Načrtujemo dan prostega smučanja in po tri dni veleslaloma in slaloma. Rossignol je naredil nekaj novih modelov smuči, preizkušali smo jih že v Banskem. Upam, da se čim prej odločita, s katerimi bosta tekmovala pozimi, da bomo čim več treninga opravili na izbranem,« je načrt dela opisal Bergant, ki je s fantoma začrtal cilje za novo sezono takoj po koncu prejšnje: Kranjec naj zadrži mesto v elitni sedmerici v veleslalomu, Hadalin pa se prebije med slalomske prvokategornike.

image
Najhujši del kondicijskih priprav je za fantoma. Za Kranjčev program vrsto let skrbi Mitja Bračič, za Hadalinov pa dobro leto Jani Gril, ki od pomladi kondicijsko pripravlja tudi Ilko Štuhec. FOTO: Tadej Regent/Delo


Čeprav nova sezona ne bo postregla z velikimi tekmovanji – svetovno prvenstvo bo Cortina d'Ampezzo gostila 2021, olimpijske igre pa Peking leto pozneje –, ne bo nič lažja. »Tekem bo več, ne bo prostih vikendov,« je Bergant opozoril na zgoščen tekmovalni koledar s 46 preizkušnjami, med katerimi bodo tri kombinacijske in štiri paralelne, slednje vsebujejo še kvalifikacijski nastop. Hadalina, ki nastopa v obeh tehničnih disciplinah in paralelnih dvobojih, potemtakem januarja čaka devet tekem. »Takšen ritem je prehud, o tem, na katerih tekmah bo štartal, se bomo odločali pozneje,« je sogovornik komentiral brutalen urnik, v katerem si tekme v enem mesecu sledijo iz Italije na Hrvaško in spet nazaj v Italijo, pa potem še v Švico in Avstrijo.

image
Trener tehničnih disciplin v slovenski moški reprezentanci Klemen Bergant ima vse pod nadzorom. FOTO: Tadej Regent/Delo


Na nerazumen tekmovalni koledar so že lani opozarjala največja imena belih strmin. »Smo kot delovni konji,« je dejal prvi zvezdnik Marcel Hirscher in omenil, da ne gre le za tekme, tu so še potovanja, logistika in druge obveznosti, ki poberejo ogromno energije. Tudi Bergant nima občutka, da bi vodstvo Mednarodne smučarske zveze pri oblikovanju urnika razmišljalo o tem, kaj je dobro za smučarje, zanima jih televizijska gledanost in dobiček. »Res pa je, da naša sezona traja le pet mesecev in vanje je potem treba 'stisniti' vse tekme,« je dodal Bergant, ki bo na snežne priprave v Švico vzel še Jakoba Špika in Boruta Božiča iz ekipe za evropski pokal.