Kontrolor opreme Sepp Gratzer: Včasih skakalci celo sami zatožijo drug drugega (VIDEO)

Zagozde v čevljih burijo duhove v karavani svetovnega pokala, ki se ta konec tedna meri v Titisee-Neustadtu.

Objavljeno
18. januar 2020 06.00
Posodobljeno
18. januar 2020 06.00
Petru Prevcu je šlo na veliki skakalnici Hochfirst včeraj zelo dobro od nog. FOTO: AFP
Ljubljana – Ob odrivu in letalnih sposobnostih igra pri smučarskih skokih zelo pomembno vlogo tudi oprema. Zato ni čudno, da skakalci iščejo vse mogoče načine, da bi kakšen meter ali dva pridobili tudi z boljšim tekmovalnim dresom, skakalnimi čevlji, smučmi, celo čeladami in očali ...

V zadnjem obdobju je v skakalnih krogih največ govora o zagozdah oziroma vložkih, ki si jih tekmovalci dajejo v čevlje. Kakor je pojasnil slovenski as Peter Prevc, se z njimi stabilizira položaj v počepu, zaradi njih boljšo oporo čuti v zraku, zato pa ima tudi zavoljo njih določene težave pri pristanku. A preglavic ne povzročajo le njemu.

Debelejše zagozde oziroma takšne, ki do gležnja oprimejo vso nogo v čevlju, so v svetovni pokal prinesli Japonci. »Najprej se je z njimi pred leti pojavil Noriaki Kasai. Ker pa rezultatsko ni izstopal, sprva ni zbudil pretirane pozornosti. Šele ko je začel nato v prejšnji zimi kot po tekočem traku nizati zmage njegov rojak Rjoju Kobajaši, smo se začeli tudi drugi ozirati za podobnimi rešitvami,« je pojasnil najstarejši od bratov Prevc, ki je kot deveti tačas v skupnem seštevku najvišje uvrščeni Slovenec.

Na vrhu od prejšnjega konca tedna – mimogrede – kraljuje Nemec Karl Geiger, ki bo poskušal vrhunsko formo danes in jutri kronati tudi pred svojimi navijači v Titisee-Neustadtu, kjer bodo ob Petru ter njegovih bratih Domnu (skupno 19.) in Cenetu Prevcu (34.) pod slovensko zastavo skakali še Anže Lanišek (11.), Timi Zajc (24.) in Rok Justin (34.).
 

Čedalje več jih ima težave pri pristanku

image
Letenje na smučeh je postalo varnejše, toda zdaj imajo tekmovalci čedalje več težav pri doskoku, opozarja direktor tekmovanj za svetovni pokal v smučarskih skokih Walter Hofer. FOTO: Uroš Hočevar


Ker se je v zadnjem času povečalo število (kolenskih) poškodb – Nemcem Carini Vogt, Severinu Freundu in Andreasu Wellingerju ter Norvežanoma Andersu Fannemelu in Thomasu Aasnu Markengu sta se pred kratkim na »bolniški« pridružila še naša reprezentanta Urša Bogataj in Tilen Bartol –, se posamezni trenerji zavzemajo za spremembo pravilnika, k čemur se nagiba tudi poslavljajoči se direktor tekmovanj Walter Hofer. »Resda je letenje na smučeh postalo varnejše, toda zdaj imajo tekmovalci čedalje več težav pri doskoku (v telemark). To je dejstvo,« je med nedavno 68. novoletno turnejo opozoril 64-letni Avstrijec.

Zanimivo, da gredo njegovemu rojaku Seppu Gratzerju, glavnemu kontrolorju opreme v skokih, sleherne pobude za spremembo pravil strašno na živce. »Letalni sistem je zaradi zagozd veliko bolj zanesljiv. Padcev, kakršnega je, denimo, pred šestimi leti na Kulmu doživel Thomas Morgenstern, zdaj sploh ne vidimo več!« je poudaril »nadzornik« iz Bistrice v Rožu in pribil, da vsi padci ali težave ob pristanku niso avtomatično posledica opreme.
Rekorder skakalnice Hochfirst je s 148 metri Domen Prevc.
Slovenski skakalci v Titisee-Neustadtu še niso okusili slasti zmage.
Najboljši v seštevku kvalifikacij in obeh tekem bo prejel 25.000 evrov.


Ob tem je namignil na zanimive in razburljive preizkušnje, ki se vrstijo iz vikenda v vikend. »Ne predstavljam si, da gledalci med spremljanjem tekem kričijo pred televizijskimi zasloni, češ da je treba spremeniti pravila. Za kaj takšnega ne vidim prav nobenega razloga. In zaradi tega me zahteve po spremembah tudi tako zelo živcirajo,« je zmajeval z glavo Sepp in glede svojega dela pripomnil, da ne hodi naokoli z drobnogledom in z željo, da mora nujno nekoga diskvalificirati.


»Seveda pravila in nadzor morata biti. Če jih ne bi bilo, bi vsak počel, kar bi hotel. A moram reči, da si skakalci tudi sami želijo, da se jih dobro pregleduje. Včasih celo zatožijo drug drugega, ko mi namignejo, na kaj naj bom pri nekom posebej pozoren,« je še zaupal Gratzer.
Peter Prevc diha za ovratnik vodilni trojici
Potem ko je bil Japonec Rjoju Kobajaši najboljši v obeh serijah za trening, je s skokom, dolgim 137,5 m, prepričljivo dobil tudi kvalifikacije v Titisee-Neustadtu. Zelo dobro se je s 4. mestom odrezal Peter Prevc (135,5 m), med vsega 51 skakalci iz 15 držav pa so kvalifikacijsko letvico zanesljivo preskočili tudi preostali Slovenci: 13. Domen Prevc (132,5 m), 15. Anže Lanišek (132 m), 21. Cene Prevc (130 m), 34. Rok Justin (124,5 m) in 46. Timi Zajc (116,5 m).