Kristoffersen prvič (veleslalomski) prvak, Kranjec peti

Oboleli avstrijski šampion Marcel Hirscher ni ubranil šampionske lovorike, na drugem mestu je bil dve desetinki prepočasen.
Fotografija: Žan Kranjec je v finalu pridobil še eno mesto. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Odpri galerijo
Žan Kranjec je v finalu pridobil še eno mesto. FOTO: Leonhard Föger/Reuters

Åre – Veliki adut za že tretje slovensko odličje na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v švedskem Åreju, Žan Kranjec, je z odliko opravil svoj posel in še enkrat dokazal, da sodi v svetovni veleslalomski vrh. V Skandinavijo je prispel z lepo popotnico iz sezone svetovnega pokala, saj se je decembra v Saalbachu razveselil krstne zmage na tej ravni tekmovanj, na generalki pred dobrim mesecem dni v Adelbodnu pa je bil peti, s čimer je sodil v krog kandidatov za odličja. Za oder se resda ni izšlo, je pa zasedel še vedno odlično peto mesto, ki si ga je razdelil z Avstrijcem Marcom Schwarzem, ki je z najboljšim finalnim časom tako visoko napredoval s šestnajstega izhodišča.

Henriku Kristoffersenu se je odvalila skala od srca. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Henriku Kristoffersenu se je odvalila skala od srca. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP


Kranjec je po prvi progi zasedal šesto mesto, a s precejšnjim zaostankom 84 stotink za vodilnim Francozom Alexisom Pinturaultom, v Åreju že kombinacijskim zmagovalcem. Tudi v drugo se je glavni slovenski adut odločno spopadel s progo, ki mu ni v celoti ustrezala, prvi cilj pa izpolnil že s tem, da je ciljno črto prečkal kot vodilni, s povsem enakim časom kot Schwarz, pred katerim je imel po polovici tekme izdatnih 87 stotink naskoka. Še pri zadnjem merjenju vmesnega časa je bil Žan udobnih 41 stotink spredaj, spodaj pa je Avstrijec odsmučal boljšo linijo, tako da sta bila v cilju povsem izenačena. Nista pa bila dolgo v vodstvu, že naslednji, Švicar Loic Meillard, ju je ugnal za pičlih dvanajst stotink.



Nato je francoski veteran Thomas Fanara odstopil že v zgornjem delu proge, s čimer je Kranjec pridobil eno mesto, na štartu pa je bila le še daleč najbolj prepričljiva trojica s prve proge, ki jo je ločilo le 18 stotink. Že prvi, Norvežan Henrik Kristoffersen, ki ni na svetovnih prvenstvih še nikdar stal na zmagovalnem odru, je vrgel tekmecema rokavico z odlično predstavo in skoraj sekundno prednostjo pred Švicarjem. Oboleli branilec šampionske lovorike Marcel Hirscher, ki je zaradi povišane temperature visel vse do zadnjega, je izvlekel, kolikor je lahko, a bil za dve desetinki počasnejši od Henrika, še dve desetinki več pa je zaostal vodilni po polovici tekme Pinturault, ki pa se je razveselil še drugega odličja na prvenstvu.

Marcel Hirscher je kljub zdravstvenim težavam osvojil srebro. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Marcel Hirscher je kljub zdravstvenim težavam osvojil srebro. FOTO: Christian Hartmann/Reuters


Kristoffersenu se je odvalila skala od srca. Zanj je bila namreč to šele prva zmaga na kateri koli tekmi po več kot letu dni, nazadnje si je konkurenco pokoril lanskega 21. januarja na slovitem slalomu v Kitzbühlu. Na veleslalomsko zmago pa je čakal vse od 21. marca 2015, ko je bil najhitrejši v Meribelu. Kranjec je predlani v St. Moritzu je v svoji paradni disciplini odstopil, lanski veleslalomski finale v Åreju pa prav tako kot danes končal na petem mestu, pred tem je na olimpijskem veleslalomu v Pjongčangu pristal tik pod stopničkami na četrtem mestu. Drugi slovenski predstavnik Štefan Hadalin je bil 22., Miha Hrobat pa je odstopil že na prvi progi. Jutri bo na Švedskem na sporedu ženski slalom, za nedeljski veliki finale pa še moški.

Žan Kranjec je dokazal, da je polnopravni član svetovnega vrha. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Žan Kranjec je dokazal, da je polnopravni član svetovnega vrha. FOTO: Christian Hartmann/Reuters


IZIDI PRVE PROGE


1. Alexis Pinturault (Fra) 1:09,97
2. Marcel Hirscher (Avs) + 0,10
3. Henrik Kristoffersen (Nor) 0,18
4. Thomas Fanara (Fra) 0,42
5. Loic Meillard (Švi) 0,75
6. Žan Kranjec (Slo) 0,84
7. Alexander Schmid (Nem) 0,92
8. Marco Odermatt (Švi) 1,26
9. Mathieu Faivre (Fra) 1,37
10. Leif Kristian Nestvold-Haugen (Nor) 1,38
21. Štefan Hadalin (Slo) 2,67
Miha Hrobat (Slo) odstopil


Alexis Pinturault je bil najhitrejši na prvi progi. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Alexis Pinturault je bil najhitrejši na prvi progi. FOTO: Leonhard Föger/Reuters

Preberite še:

Komentarji: