Lahkotnost med količki bo prinesla tudi hitrost

Najboljši izhodišči v slovenski vrsti bosta na slalomu na Finskem imela Ana Bucik in Štefan Hadalin.
Fotografija: Ana Bucik je bila lani v Leviju deveta. Laponsko smučišče je eno njenih ljubših. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Ana Bucik je bila lani v Leviju deveta. Laponsko smučišče je eno njenih ljubših. FOTO: Matej Družnik/Delo

Po treh tednih premora se smučarska karavana vrača v tekmovalni ritem. Premaknila se je v Levi na Finsko, a na Laponskem jo je namesto zimske pravljice pričakalo za ta čas toplo vreme. Slovenska vrsta se bo predstavila s šestimi tekmovalkami in tekmovalci, v ospredju bosta najboljša slalomista minule zime Ana Bucik in Štefan Hadalin.
 

Rada bi dvignila ritem smučanja


Bucikova se v sezono, ki jo je začela brez točk na veleslalomu v Söldnu, podaja kot 22. slalomistka s štartne lestvice WCSL. Čeprav je v prejšnji zimi s 3. mestom na kombinaciji v Lenzerheide dosegla uvrstitev kariere, je rezultatska krivulja v slalomu, njeni paradni disciplini, padala vso sezono (na WCSL je nazadovala za 10 mest). V devetih tekmah je vknjižila eno uvrstitev med deseterico, kar ji je uspelo prav v Leviju (9.), na prizorišču, ki sodi med njena najljubša.

V pripravljalnem obdobju je zamenjala opremljevalca, s Stöcklija je prešla k Salomonu, pravi, da je, ko gre za smuči in čevlje, dobila odgovore, ki jih je iskala. »Naredila sem korak naprej, želim si, da bi mi na zadnjih treningih pred tekmo uspelo zvišati ritem smučanja in dodati nekaj lahkotnosti oziroma igrivosti, ki mi navadno prinese hitrost,« je razmišljala Primorka, ki ocenjuje, da je kondicijsko v poletno-jesenskem obdobju delala največ v primerjavi s prejšnjimi leti.

Velika pridobitev je ta, da jo bo na tekmah spremljal oče Marko, ki jo je v preteklosti treniral. Z njo je bil že med pripravami. »Njegova prisotnost pomeni dodatno mnenje oziroma pomoč, ki pride zelo prav. Seveda še naprej sodelujem s trenerji, ne grem se samostojne ekipe, da ne bo pomote. Dolgo sem si želela, da bi me spremljal oče in hvaležna sem za ta privilegij,« si ob prisotnosti družinskega člana še bolj zaupa 25-letnica, ki jo v soboto čaka uvodna slalomska tekma sezone za svetovni pokal.
 

Zdravje in stanovitnost


Dan pozneje bodo tekmovali slalomisti. Ledeniške veleslalomske premiere v Söldnu pred tremi tedni niso dočakali, odneslo jo je vreme, z nedeljskim slalomom se bo končno začela moška sezona za svetovni pokal. »Največji izziv bo po osmih mesecih prebiti led in prenesti osvojeno znanje zadnjih treningov na tekmo,« je ocenil Štefan Hadalin, s 33. mestom na štartni lestvici WCSL najvišje uvrščeni slovenski slalomist. V minuli zimi je na devetih tekmah zgolj dvakrat vknjižil točke (13. in 16. mesto).

Takole je med poletnimi pripravami moč krepil Štefan Hadalin, ki ga v nedeljo čaka prvi slalom sezone. FOTO: Tadej Regent/Delo
Takole je med poletnimi pripravami moč krepil Štefan Hadalin, ki ga v nedeljo čaka prvi slalom sezone. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Obema disciplinama, tako slalomu kot veleslalomu, sem se v pripravljalnem obdobju posvečal enako in od obeh si obetam enako. Cilj sezone je preboj med 30. Predvsem si želim napredovati v smučanju, biti bolj stanoviten. To je moja tretja sezona v svetovnem pokalu, prav v nobeni nisem držal isto raven od prve do zadnje tekme,« je razpredal in dodal, da pretekle zime niso bile takšne, kot si jih je zastavil, zaradi zdravstvenih težav, ki so ga pestile. »Letos sem že v pripravljalnem obdobju naredil nekaj stvari drugače kot v preteklosti in verjamem, da se bo to poznalo. Zdravje daje telesu gorivo, da deluje na tekmi. Če bom zdrav in skrbel zase, bom zdržal vso sezono,« je poudaril Vrhničan.

V Levi se je odpravil s solidnim vtisom po zadnjih treningih na Mölltalu. »Trenutno gre v pravo smer,« se veseli soočenja s konkurenco in premagovanjem tekmovalne treme Hadalin, čigar rezultat kariere je 13. mesto; dosegel ga je minulo sezono v Kranjski Gori.

Preberite še:

Komentarji: