Lampičeva spet na stopničkah – tokrat srebrna

Na mestnem šprintu v Dresdnu je vodilna slovenska smučarska tekačica nadaljevala imenitno bero te sezone.
Fotografija: Med junakinjami zanimive tekme v Dresdnu je bila tudi Anamarija Lampič (prva z leve). Ob njej sta še zmagovalka Linn Svahn (C) in tretjteuvrščena Maja Dahlqvist. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Med junakinjami zanimive tekme v Dresdnu je bila tudi Anamarija Lampič (prva z leve). Ob njej sta še zmagovalka Linn Svahn (C) in tretjteuvrščena Maja Dahlqvist. FOTO: AFP

Vodilna slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič je potrdila odlično tekmovalno pripravljenost z novoletne turneje tudi na mestnem šprintu v Dresdnu. Po 1. mestu v dopoldanskih kvalifikacijah se je prebila skozi četrtfinale in nato tudi polfinale do prestižne finalne šesterice, med katero pa je po izjemnem boju osvojila 2. mesto. Na stopničkah sta bili ob njej Švedinji, zmagovalka Linn Svahn in tretjeuvrščena Maja Dahlqvist. Zanimivo, da v finalu ni bilo niti ene Norvežanke, sicer pa na nenavadni progi s polno tribuno za 2500 gledalcev, tik ob očarljivem zgodovinskem delu Dresdna ter reki Elbi, nikakor ni bilo preprostega boja za visoke uvrstitve. Proga je bila namreč povsem drugačna od večine v sezoni, brez daljših vzponov in spustov in z nenehno gnečo v kratkem, le 650 m dolgem krogu.

"Toda očitno mi tudi takšna proga ustreza," je bila v cilju spet zelo dobre volje naša junakinja, potem ko se je že tretjič zapored uvrstila na stopničke zmagovalnega odra, četrtič pa v finale: niz je začela v Planici s 5. mestom, ga nadaljevala z zmagama na novoletni turneji v Švici in Italiji, tokrat pa v izjemno napeti končnici zablestela z 2. mestom.

Anamarija Lampič iz tekme v tekmo potrjuje izjemno pripravljenost. FOTO: Roman Šipić/Delo
Anamarija Lampič iz tekme v tekmo potrjuje izjemno pripravljenost. FOTO: Roman Šipić/Delo


"Zjutraj sem bila prav sproščena, morda celo preveč, saj sem bila v uvodnem kvalifikacijskem krogu že kar oddaljena od uspeha, a ob opozorilu ob progi, naj vendarle pospešim, sem to pozneje le storila in prvič doslej v kvalifikacijah zmagala," se je spomnila uvoda, nato pa tudi zahtevnega nadaljevanja s krono v finalu, ko je sicer počasi začela, pa se znova odrezaala z imenitnimi zadnjimi metri ter si nato priborila novo uvrstitev na stopničkah, tokrat je bila od nje boljša le Svahnova. Naša najuspešnejša športnica te zime doslej pa ni pozabila: "Spet sem imela odlične smuči, zato: bravo, servis!"

Slovenka zdaj vodi v šprinterski razvrstitvi svetovnega pokala, skupno je na 10. mestu. Jutri pa bi moral biti pred njo izziv zanimivega nastopa med dvojicami s Katjo Višnar, s katero se je februarja lani prav v tej disciplini veselila srebrne kolajne na svetovnem prvenstvu. Toda po naporni soboti zaradi želodčnih težav ni bila prepričana, če na omenjeni tekmi nared za nastop. "Upam, da ne gre za kakšno virozo," je potožila. Škoda pa bi bilo, da bi ji zdravstvene težave prekinile pot v teh dneh imenitne tekmovalne pripravljenosti.



Drugi dve Slovenki, Katja Višnar (17.) in Vesna Fabjan (23.), sta na sobotni tekmi obstali v četrtfinalu, zlasti prvi je bilo žal, da se ni uvrstila vsaj med polfinalistke, saj je, kot pravi, pričakala tekmo zelo dobro pripravljena in zagotovo sposobna odmevnejšega dosežka. Fabjanova pa je nastop označila z zadovoljivo oceno, v zadnjem času je namreč zaradi zdravstvenih težav izpustila precej načrtovanega treninga.

Naša odlična smučarska tekačica ima v tej sezoni veliko razlogov za dobro voljo. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Naša odlična smučarska tekačica ima v tej sezoni veliko razlogov za dobro voljo. FOTO: Mavric Pivk/Delo


V moški konkurenci je med Slovenci v popoldanskem izločilnem delu nastopil le Miha Šimenc in zasedel 24. mesto, Luke Markuna (36.) in Janeza Lampiča (39.) ni bilo med trideseterico. Toda Markun si je ob svojem prvem nastopu med svetovno elito priboril nastop v jutrišnji tekmi dvojic, na kateri bo štartal skupaj s Šimencem. Zmage se je v moškem šprintu veselil Francoz Lucas Chanavat, na stopničkah sta bila ob njem še Norvežan Sindre Skar in Šved Johan Häggström.
 

Preberite še:

Komentarji: