Ledeniški štart na Ilkin rojstni dan

Poškodbe v slovenskem taboru zaceljene, izjema le Ana Drev.

Objavljeno
22. oktober 2019 09.00
Posodobljeno
22. oktober 2019 09.00
Med slovenskimi dekleti gre v Söldnu, kjer ne bo Ilke Štuhec, največ pričakovati od Mete Hrovat. FOTO: Tadej Regent/Delo
Nova sezona za svetovni pokal v alpskem smučanju je pred vrati, prihajajoči konec tedna se bo karavana tradicionalno pomerila na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, kjer ta čas pili še zadnje podrobnosti za tekmovalno zimo. Del nje je tudi slovenska izbrana vrsta, ki je ob koncu minule sezone imela na seznamu pet poškodovanih tekmovalcev. Z izjemo Ane Drev imajo vsi za sabo uspešno pripravljalno obdobje.

Poolimpijsko zimo je zaznamoval dolg seznam poškodovancev, na njem pa so se znašli tudi Ilka Štuhec, Meta Hrovat, Ana Drev, Tina Robnik – rehabilitacija se ji je zavlekla od sezone 2017/18 – in Martin Čater. Dvakratna svetovna prvakinja v smuku je imela raztegnjeno zadnjo križno vez v kolenu, ki jo je zdravila z opornico, Hrovatova je morala pod nož zaradi hudih bolečin v gležnju, Robnikova, Drevova in Čater zaradi strgane sprednje križne vezi v kolenu in počenega meniskusa, Drevova je imela počena oba in natrgano še stransko vez. Zdaj so vsi z izjemo slednje, ki je v zadnji fazi rehabilitacije, pripravljeni za nova dokazovanja v konkurenci.

image
Smukač Martin Čater, ki se je poškodoval februarja na svetovnem prvenstvu na Švedskem, bo v novo sezono štartal konec novembra na uverturi v hitre discipline. FOTO: Reuters


Štuhčeva in Čater bosta v sezono štartala konec novembra oziroma v začetku decembra na uvodnih tekmah hitrih disciplin. Mariborčanka bo prav na prihajajočo soboto, ko se bodo njene tekmice merile na veleslalomu v Söldnu, praznovala 29. rojstni dan. Poškodba je zanjo preteklost, na treningih ji gre bolje, kot je pričakovala. Pravi, da je koleno kot novo.

6

slovenskih smučarjev bo konec tedna štartalo v Söldnu: Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Neja Dvornik, Žan Kranjec in Štefan Hadalin


Nemoteno je snežne treninge izvajal tudi njen celjski kolega Čater, a bolečine pri 27-letniku še niso povsem izginile. »Pred smučanjem potrebujem malo več priprave, da vse skupaj steče. Pri ogrevanju se koleno še oglasi, tudi pri velikih obremenitvah po vadbi, med smučanjem pa o tem ne razmišljam,« je zdravstveno stanje opisal najboljši slovenski smukač v zadnjih dveh sezonah.
 

Zdaj ve, kdaj je dovolj


Rehabilitirano koleno se v določenih položajih odzove tudi pri Robnikovi, prav tako pa ovir pri izvedbi treningov v pripravljalnem obdobju ni imela. Največji napredek je letos storila v moči – vadi z Mitjo Bračičem, ki skrbi tudi za kondicijsko pripravo Žana Kranjca –, kar je lani zaradi bolečin pogrešala. Povrnila si je smučarsko samozaupanje, vseskozi izboljšuje tudi tehniko. Vrnitve v karavano se zelo veseli, saj je zaradi podaljšanega okrevanja v minuli zimi tekmovala le enkrat, februarja v Mariboru.

»Veliko sem za novo sezono trenirala že ob koncu minule, čeprav z bolečinami. Zdi se mi, da se že res dolgo pripravljam na vrnitev. V prejšnjih letih sem imela občutek, da je tekma v Söldnu prehitro na sporedu, tokrat ne. Komaj čakam, da se začne,« 28-letna veleslalomistka odšteva zadnje dneve do ledeniške uverture.

image
Tina Robnik se je poškodovala marca 2018, v minuli zimi je tekmovala le v Mariboru, zdaj, ko nima več težav in se je samozaupanje povrnilo, komaj čaka, da se začne nova sezona. FOTO: Matej Družnik/Delo


Končno pa se je bolečin otresla Hrovatova: »Gleženj mi več ne povzroča težav, na treningih se lahko končno osredotočam na tehniko in smučanje, ne pa na to, ali bom zmogla še eno turo. Vem, kdaj je dovolj in znam pravočasno nehati. Stanje je zelo pozitivno, kar je zame nujen podatek,« se je najboljša slovenska tekmovalka v tehničnih disciplinah v minuli zimi končno otresla hudih preglavic in si zaželela predvsem zdravo sezono.