Malodušje Prevca prevzame za največ dvajset minut, saj je kot športnik optimist

V Lahtiju ta konec tedna nov poskus vrnitve našega smučarskega skakalca.
Fotografija: Peter Prevc je v tej sezoni osvojil le 28 točk in je 44. v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Peter Prevc je v tej sezoni osvojil le 28 točk in je 44. v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto Matej Družnik/Delo

Peter Prevc ne preživlja najlepših časov, to je jasno razvidno z njegovega obraza. Ta konec tedna se spet vrača v svetovni pokal, potem ko sta za njim že dva neuspešna poskusa. Predčasno je namreč končal novoletno turnejo, nato se je zelo razočaran vrnil iz Predazza, kjer je na eni tekmi ostal brez finala, za drugo pa obstal v kvalifikacijah. Po izpuščenih treh postajah bo nastopil v Lahtiju, ki se ga veseli kot še nikdar doslej.

Za Petra Prevca še vedno velja, da je bil v tej sezoni, ki jo je zaradi težav z gležnjem začel z enomesečnim zamikom, najboljši prvi dan v karavani svetovnega pokala, torej v dveh skokih za trening in kvalifikacijah (6.) Engelberga. Odtlej je šlo le še navzdol, na prvi tekmi v Švici je ostal brez finala, na drugi je bil 16., novoletno turnejo je začel z 18. mestom, ko se v Ga-Pa ni prebil skozi kvalifikacije, je izpustil avstrijski del in se posvetil treningu. Po koncu turneje štirih skakalnic je ocenjeval, da je pripravljenost veliko boljša, a je sledila hitra prizemljitev, 40. in 53. mesto v Predazzu. »Najraje bi se nekam zakopal. Seveda je bil to šok,« priznava Prevc ter (spet) zagotavlja, da je zdaj stanje veliko boljše.

»Vrtinčenje smo na treningih odpravili. Tehnika je videti zelo dobro, delali smo na tem, da je več sproščenosti in lahkotnosti, da lahko bolje izkoristiš zrak,« je dejal o tednih, ki jih je preživel na skakalnicah v Planici in Kranju, pri čemer ne skriva, da položaj ni lahek iz psihičnega vidika: »Greš na tekmo, pa ni tako, kot si želiš, narediš premor, se spet pridružiš karavani, pa spet ne gre po načrtih. Požira te, a kot športnik si optimist, da bo pač z naslednjim poskusom bolje.« Malodušje ga še ni prevzelo oziroma nikdar za več kot dvajset minut.


Lačen tekem


Medtem ko se je posvečal svojim težavam, je karavana nastopila na treh prizoriščih, v Saporu, Zakopanah in nazadnje konec tedna v Oberstdorfu. »Zelo blizu sem že bil temu, da grem na polete, potem pa so se pojavili zapleti, ko en trening ni bil takšen, da bi bil povsem gotov, da sem nared za velikanko, zato sem si rekel, da je bolje, če ne tvegam. Da se ne bi spet vrnil prezgodaj … A potem so bili moji skoki spet dobri in kar težko je bilo vse skupaj gledati po televiziji, namesto da bi bil tam,« je razkril Prevc, ki mu je bilo še bolj žal, da ga ni na prizorišču, potem ko se je Timi Zajc razveselil premierne zmage, saj lahko tudi uspehi kolegov ponesejo. »Timi me je presenetil z zmago, sicer pa ne, saj sem ocenjeval, da bi moral biti med najboljšo peterico. Saporo mu je pripomogel pri pridobivanju samozavesti, v soboto in nedeljo pa se je videlo, da na letalnicah še nima izkušenj,« je pospremil prvo slovensko zmago v tej sezoni.

Njegova sezona je v veliki meri zapravljena, rešili bi jo lahko umirjeni, dolgi skoki, ki bi potem prinesli tudi dobre rezultate, s katerimi pa se ne obremenjuje. Zdaj je lačen tekem, tako zelo, da se veseli Lahtija, ki ne velja za ravno uspešno slovensko postojanko. »Že dolgo se nisem tako veselil Lahtija. A veliko časa sem bil doma, tri četrt sezone pa je že mimo,« je dejal pred odhodom na Finsko Prevc, za katerega je velik izziv, da bi si zagotovil mesto v ekipi za svetovno prvenstvo, saj bo v nasprotnem primeru spet dva tedna doma.

Za zdaj ima nastop v Seefeldu oziroma Innsbrucku zagotovljen le Zajc, odgovore o ostalih potnikih bosta dala Lahti in Willingen. Na Finskem bodo nastopili še Anže Semenič, Anže Lanišek, Žiga Jelar, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Bor Pavlovčič. Doma sta ostala Zajc in Domen Prevc, za Tilna Bartola je strokovno vodstvo ocenilo, da je najbolje, da se vrne v celinski pokal, si utrdi samozavest in Sloveniji tudi zagotovi sedmo kvoto za svetovni pokal za turnejo raw air in finale sezone v Planici.

V Lahtiju, kjer bo prvič po Nižnjem Tagilu v začetku decembra spet nastopil tudi Gregor Schilerenzauer, bo v soboto ekipna tekma (16.30), v nedeljo pa posamična (16.15). Kvalifikacije zanjo bodo jutri ob 18. uri.

Preberite še:

Komentarji: