Marcel Hirscher končuje športno pot!

Vplivni avstrijski dnevnik Kronen Zeitung je pred novinarsko konferenco napovedal slovo izjemnega smučarja.
Fotografija: Tako je pred enim letom Marcel Hirscher pri svojem Atomicu napovedal sezono, zdaj pa se je očitno odločil za slovo od tekmovalnega smučanja. FOTO Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Tako je pred enim letom Marcel Hirscher pri svojem Atomicu napovedal sezono, zdaj pa se je očitno odločil za slovo od tekmovalnega smučanja. FOTO Tomi Lombar/Delo

Sleherno slovo športnih asov privablja paleto spominov in tudi slabe volje med privrženci, češ kakšne bodo tekme brez njihove navzočnosti. In tako bo v novi sezoni svetovnega pokala v alpskem smučanju, ko v karavani očitno ne bo več Marcela Hirscherja, kar osemkrat zapored (!) lastnika prestižnega kristalnega globusa.



Za prihodnji teden je v kar nenavadno večerni uri, a z neposrednim prenosom na avstrijski javni TV (ORF), napovedal novinarsko konferenco, mediji v naši severni soseščini, najbolj jasno pa Kronen Zeitung, so že napovedali njegovo slovo od tekmovalnega športa. "Konec je natolcevanj in ugibanj, Marcel odhaja v pokoj," so zapisali v omenjenem časniku z največjo naklado v Avstriji.

Največji uspehi Marcela Hirscherja. FOTO: Infografika Delo
Največji uspehi Marcela Hirscherja. FOTO: Infografika Delo


V zadnjih sezonah je pogosto kranjskogorska prireditev, edina za moško karavano svetovnega pokala v alpskem smučanju pri nas, ob koncu zime. Takrat akterji belih strmin vedno znova že razgrinjajo cilje prihodnosti, Hirscher pa je kot za stavo vselej skrivnosten. Tako je bilo tudi nazadnje med tekmovanjem za pokal Vitranc, ko pa je v posebnem pogovoru za Delo razkril, da je pred njim najtežja odločitev v življenju.


Ligety napovedal Marcelovo slovo


O njej bo spregovoril prihodnjo sredo (4. septembra), ob 20.15, v Salzburgu. Prihaja s Solnograškega, doma je na Annabergu, v prevodu Aninem hribu, poznajo in nadvse spoštujejo ga po vsem smučarskem svetu. Tako so tudi kolegi prav v teh dneh že začeli napovedovati scenarij, najbolj pa je "udaril" Američan Ted Ligety z objavo, češ da ve za Marcelovo odločitev o odhodu iz smučarske karavane ...

Osvojil je kar osem velikih kristalnih globusov. FOTO Reuters
Osvojil je kar osem velikih kristalnih globusov. FOTO Reuters


Številni privrženci 30-letnega asa si seveda še naprej želijo, da se jasne napovedi iz avstrijskega medijskega prostora ne bi uresničile, obenem poskušajo razumevajoče prikimati spoznanju, da dvakratnega olimpijskega zmagovalca ne bo več niti med slalomskimi količki niti med vrati veleslaloma.

Tudi odhod njegovega dolgoletna predstavnika za stike z javnostjo Stefana Illeka, s katerim smo tudi pri Delu vedno zgledno sodelovali, razkriva konec izjemne zgodbe smučarja, ki je panogi prispeval izjemne razsežnosti: tako po profesionalnem in spoštljivem odnosu do športa in tekmecev kot tudi prijazni in nadvse korektni podobi v javnosti. 

Podkorensko strmino je označil za eno najlepših veleslalomskih na svetu. FOTO Matej Družnik/Delo
Podkorensko strmino je označil za eno najlepših veleslalomskih na svetu. FOTO Matej Družnik/Delo


Vedno užival v Kranjski Gori


Toda poslej bodo ostali le še spomini na njegove številne izjemne predstave na snegu, denimo v kultnem večernem slalomu domačega Schladminga ali pa tudi na podkorenski strmini, ki jo je pred dobrima dvema letoma med pogovorom za naš časnik označil za eno najlepših veleslalomskih prog v koledarju pisane sezone.

Zbral je 67 zmag, zlasti z dosežkom osmih velikih kristalnih globusov zarisal novi izjemen mejnik, a se kdaj moral soočiti  – kot sleherni as – tudi z grenkimi spodrsljaji. Kot ob slovesu od Pjongčanga, ko je kot udarni favorit slaloma senzacionalno odstopil že na prvi progi in tako odprl vrata tekmecem v boju za zlato kolajno, ki jo je nato osvojil Šved Andre Myhrer.

Med pokalom Vitranca je prebival v Gozdu Martuljku, tik pod mogočnim Špikom. FOTO Matej Družnik/Delo
Med pokalom Vitranca je prebival v Gozdu Martuljku, tik pod mogočnim Špikom. FOTO Matej Družnik/Delo


 Zdaj pa sta na dlani dva poglavitna razloga, čemu se je odločil potegniti črto in tako za vedno tekmovalno opremo pospraviti v klet – zdravje in družina. Pri prvem ni skrival, da njegov lov za zmagami zahteva izjemne napore. Regeneracija je bila iz leto v leto počasnejša, doslej se sploh še ni lotil resnega treninga za zimo, julija je denimo za svoj užitek dirkal z motorjem po avstrijskem prizorišču tekme za svetovno prvenstvo na Spielbergu. Z izvoljenko Lauro pa sta se pred enim letom razveselila rojstva sina, zato je tudi na prizorišča svojih tekem med sezono prišel v zadnjem hipu, tako da se je moral zelo hitro zbrati, obenem pa so mu misli uhajale k mladi družini. Zdaj bi ji rad namenjal več pozornosti in najbrž bo tudi o tem spregovoril na sredin večer v Salzburgu ... 

Ob številnih zmagah si je dal duška. FOTO Tomi Lombar/Delo
Ob številnih zmagah si je dal duška. FOTO Tomi Lombar/Delo

 

Preberite še:

Komentarji: